Malujeme velikonoční vajíčka

Velikonoce jsou tady. Mnohého překvapily, s jakou rychlostí. Umýt okna už možná nestihnete, ale nabarvit vajíčka určitě ano.

Klasicky

Barviva na vajíčka jsou klasikou, která opravdu nezklame. Koupíte je v každém supermarketu, vyberete si z široké nabídky odstínů a barvení zvládne i malé dítě. Až vás obyčejné barvy omrzí, můžete zkusit vajíčka několikrát omotat obvazem nebo provázkem a opět ponořit do nálevu s barvou. Nebo z vajíček vykouzlete kropenatá. Stačí vám štětec nebo starý kartáček na zuby a barva.

Přírodně

Velikonoční vajíčka můžete barvit i ryze přírodními barvami. My jsme vyzkoušeli řepu, kari koření, listy fialového zelí a slupky od hnědé cibule.

Do starého hrnce nalijte vodu, přidejte vybranou surovinu a několik lžic octu a vařte. Odvar nechte vychladnout a vložte do něj předem uvařená vejce. Ta nechte ponořená tak dlouho, jak moc je ve výsledku chcete mít sytá. Pak je opatrně vyskládejte na papír, aby oschnula a buď je nechte jen tak naleštěná sádlem, nebo si s nimi ještě dále vyhrajte. Můžete je za pomoci tavicí pistole ozdobit krajkou nebo opět jakoukoliv barvou.

Minimalisticky

I do černobíle laděných interiérů můžete vnést velikonoční atmosféru a ani nemusíte používat žlutou, zelenou nebo červenou. Sežeňte bílá vejce a ta postříkejte černou barvou. Zase využijte starý zubní kartáček nebo štěteček. A pokud chcete opravdu něco designového, vajíčka obarvěte ve zlaté nebo stříbrné barvě. Na bílém tylu nebo staré zácloně budou vypadat jednoduše, čistě a přitom dobře. Prostě ve stylu minimalismu.

Na sladko

A jestli se vám do barvení vajíček nechce, upečte si je třeba z lineckého těsta. Uvidíte, že koledníci z nich budou nadšení.
 
Ingredience
25 dkg másla
40 dkg hladké mouky
15 dkg cukru 
3 žloutky 
Příprava
Mouku prosyjte a všechny suroviny zpracujte na vále. Nechte chvíli v lednici odpočinout. Pak z těsta vyválejte placku, ze které vykrajujte požadované tvary. My jsme vybrali vajíčka. :-) 
Tvary po upečení slepujte oblíbenou marmeládou.

A nezapomeňte, Velikonoce proběhnou i bez těch umytých oken. :-)
 


K Velikonocím patří velikonoční beránek a mazanec. Zkuste třeba tento recept.
07.04.2023 | Jana Koenigová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444