„Má profese směřuje ke všemu „smart“, říká Ing. arch. Michal Postránecký

Český architekt Michal Postránecký se v roce 2001 natrvalo odstěhoval za prací do Spojených států amerických. V našem rozhovoru nám zodpověděl, jaké jsou podle něho současné trendy architektury, jeho vize do budoucna a proč je nejraději doma u oceánu, na pláži s bílým pískem, i když navrhl prestižní hotel v Las Vegas pro 2500 rezidenčních jednotek.

Je možné specifikovat jednotný směr nebo trend současné architektury a interiérového designu? Nebo je naopak trendů několik?

V architektuře, včetně designu interiérů nevidím osobně v současnosti žádný jednotný globální směr. Trendu je jistě mnoho.

Určitým přínosem je užití pokročilých počítačových technologií umožňujících nalézat nová tvarosloví a vztahy vně i uvnitř objektů. Stejně tak nové materiály, druhy osvětlení, komunikační technologie posouvají hranice toho, co je dnes možné.

Bez ohledu na trendy, styIy, nebo názory expertů, ideálním výsledkem je, když se klienti díky postupné interakci se svým obydlím, okolím a jednotlivými předměty stávají jedním koexistujícím organismem, dýchají spolu a vzájemně se inspirují.

Často se ale zde v Čechách můžeme setkat, a teď použiji několik nálepek, s jakýmsi „vizuálně primitivistickým naivismem“ nejčastěji orámovaným „betonovým simplykratismem“. To je posléze v časopisech mnohdy oslavováno jako nadčasová moderna. Bohužel jsem to viděl učit i na jedné vysoké škole v Praze jako trend budoucnosti. Minimalistický interiér chce hodně velkou zkušenost, a ještě to vůbec nemusí dopadnout dobře, když není dokonale zpracovaná realizace. 

Jaký je váš oblíbený trend? Co rád využíváte ve svých projektech? (materiály, barvy, dispozice, hra se světlem, retro / futuristický vzhled apod.)

Český architekt Michal Postránecký  
Český architekt Michal Postránecký  
Vše, co jste jmenovali, je pochopitelně třeba v různých kombinacích sladit a použít v závislosti na lokalitě, době, typu klienta, budoucí funkci, potřebách a zvuků uživatelů s respektem k reálnému rozpočtu klienta. Úkolem designera, jako dodavatele kompletního řešení, je dodat výslednému dílu, bez rozdílu velikosti a důležitosti, jakéhosi „ducha“ a alespoň mírnou nadčasovost, a namísto exhibice svých nekonečných schopností přistoupit alespoň se špetkou pokory k tomu, co děláme. Není vždy nutné nad projektem „zvítězit“ nějakým extravagantním super návrhem, ale daleko důležitější je přinést do konečného řešení harmonii a umožnit pozitivní energii, aby v něm jeho budoucí obyvatele obejmula. 

Jaké jsou vaše vize do budoucna?

Skvělé, vše půjde dobře a bude se nám všem dařit. Ze zorného úhlu mé profese asi směřujeme ke všemu, čemu se dnes říká „smart“. Budeme čím dále tím více propojeni rozličnými virtuálními sítěmi v kybernetickém prostoru, takzvaně „networkováni“ mezi sebou, s roboty, prvky ovládanými AI, budovami a městskými systémy, s celým prostředím, ve kterém žijeme, pracujeme, odpočíváme a se vším, co se kolem nás děje kdekoliv na této planetě a okolo ní. Budovy budou stavěny dnes neznámými technologiemi a postupy, z materiálů, které mění své vlastnosti na základě interakce se svým okolím. Okolo sebe uvidíme nové předměty, některé věci změní opět kompletně naše chování (vzpomeňte například na iPhone nebo Facebook), část našich životů budeme trávit ve virtuálním prostředí. Skvělé by bylo, kdyby nám ty novinky daly více času, který bychom cíleně věnovali sobě a třeba starosti o svou kulturu a odkaz našich předků, který je třeba občas bránit a hlásit se k němu. U nás doma máme rozhodně na co navazovat.

Jakých hlavních technik / rysů se při své práci držíte?

Rád svěřuji znázornění inspirace a nápadu klasickému spojení mozek – ruka, kdy pomocí pěkného plnicího pera naplněného světle modrým inkoustem namaluji na papír různé skicy (plán s poznámkami, detaily, 3D pohledy). Pro ověření reálnosti následuje vytvoření 3D modelu v počítači, nejlépe pomocí programu Sketchup. Poté někdo vytvoří pěknou prezentační vizualizaci. A když je vše klientem schváleno, tak se vše převede do dokumentace v Cadu, u větších zakázek nejlépe do BIMu (Building Information Managament).

Vidíte nějakou změnu preferencí u zákazníků ve srovnání s předchozími několika lety? Například příklon ke konkrétnímu stylu, sledování designu, ochota si za kvalitu připlatit apod.

Specificky v českých zemích vnímám převážně strategii platit co nejméně za co nejvíce. Na několik klientů tohoto typu jsem bohužel narazil. Častou je snaha klienta i zapojení sebe sama či rodinných příslušníků do procesu jako „spoluautorů“ návrhu, někdy i jako hlavního designéra, kterému byste měl sloužit jako poradce. Dosti běžné je, že klient má specifickou „odbornou znalost“ pečlivě nabytou z místních časopisů, od které odvíjí své představy, které by pro něj měl architekt či designér překreslit do hezkého obrázku. Ale naštěstí je zde stále značná spousta klientů, kteří si objednají službu architekta či designera a očekávají originální řešení. A zde je stále dostatek architektů a designérů, kteří jsou schopni za spravedlivou odměnu doručit skvělý výsledek. Nicméně bych doporučil sázet méně na „ikony“, vzniklé pomocí různého PR a snažil se zjistit, který designér vám sedne i lidsky. Budete potřebovat mnoho času pro společnou komunikaci a také se budete potřebovat slyšet navzájem. 

Máte blíže ke komerčním prostorům nebo spíše ke stavbám pro bydlení?

Mám k nim stejně blízko a obojí mě baví.

Kde čerpáte inspiraci pro svoji práci?

Nejvíce tam, kde jsem dnes doma, tedy u oceánu, v křesílku na pláži s bílým pískem smíchaným s mušlemi a racky pobíhajícími v mém okolí. Ale i kdekoliv jinde v přírodě, plné rozličných makro i mikro (až nano) organismů. Spoustu inspirace nalézám v jiných oborech a lidských činnostech. A rovněž v lidech a jejich povahách. Dobré červené víno nebo vynikající rum rovněž není občas na škodu. A nejvíce inspirace je asi v každém z nás, kdo se dokáže krásně usmívat.

Jaký typ bydlení preferujete vy sám?

Vzdušný a funkční, ale i s mým velkým pracovním „nepořádkem“ kolem sebe. Mám rád světlo. Mám rád velký společný prostor, kde můžeme odděleně fungovat, ale přitom se vnímáme, když je to třeba.

Co byla vaše první realizace, na kterou z nějakého důvodu rád vzpomínáte?

„Boutique style“ hotýlek Villa Voyta na Praze 4, který jsme společně vytvořili pro Františka Vogla s Ing. arch. Evou Heyworth a Vaškem Svobodou, ještě v ateliéru Black Point, kde byl partnerem i Karel Valenta. Byla to krásná práce a také jsem se i tenkrát od kolegů něco přiučil.

Na které projekty jste nejvíce hrdý? 

Jednoznačně Planet Hollywood Towers v Las Vegas, 52 podlažní hotel, condo, timeshare. Ale rád vzpomínám i na ty projekty, které si nakonec nenašly cestu k realizaci, například další výšková budova v Las Vegas nebo „Kings Court Resort“ na ostrově Lanai. Stejně tak jsem ale rád za možnost navrhnout a realizovat interiér Art Restaurantu a Lounge Baru v Mánesu v Praze. Kdysi jsem tam sedával s mým dědou a jednou tam určitě posedím i se svými dětmi a snad i jejich dětmi. V každém případě na mojí práci je nejhezčí to, že se těšíte na další výzvu v podobě příští zakázky.

S jakými materiály především v interiéru nejraději pracujete? 

Hezkými a hlavně kvalitními! Kvalita se myslím dá poznat relativně jednoduše, i když u některých produktů a materiálů může být tato kvalita pečlivě ukryta za jejich vzhledem. Rovněž jedním z kritérií při tomto výběru je jejich snadná recyklovatelnost, případně následné využití. Definoval bych tedy ty materiály jako eco-friendly a smart.

Využíváte nebo jste se již setkal s tvrzeným kamenem Technistone? Nebo případně s konkurenční značkou?

Ano, setkal jsem se s výrobky Technistone, stejně tak jako s výrobky jejich konkurence. Mně se osobně líbí materiály v jednoduchých barevných paletách, včetně různých odstínů a sytosti šedé barvy, i když někdy mě zase okouzlí třeba i výrazný ornament.

Jaké výhody, popř. nevýhody u výrobků Technistone vidíte? Jakou zkušenost s tvrzeným kamenem Technistone máte? Preferujete některou konkrétní kolekci Technistone?

Preferuji jejich hladké, lesklé, velkoplošné desky, materiály v jednoduché barevné úpravě s možností výběru potřebného odstínu. K nim mám rád dobré nasvětlení a kovové i skleněné doplňky, ale rovněž i měkké chmýří a strukturovanou tkaninu. 

Jaké jsou současné trendy u kuchyňských pracovních desek?

Nejsem odborník na kuchyně, ale líbí se mi jednoduché, třeba i tenkostěnné desky, které hlavně působící čistě.

V posledních letech se do popředí zájmu dostává industriální styl, tedy styl „bydlení v továrně“, jaký máte na tento trend názor? Je nadčasový nebo se jedná o sezónní záležitost? Jaký typ lidí tomuto trendu holduje?

Je to specifický styl, který může, pokud je udělán kvalitně, vypadat velmi dobře, ale je tam nutná ta kvalita. Ve zdejším kraji je občas používán vybranou designérskou elitou, kde tu kvalitu nahrazují podivnými nefunkčními nesmysly, které nazvou uměním. Čistý industriální styl se mi líbí, pokud to není jenom póza a je současně doplněn nejmodernějšími technologiemi, stejně tak, jako nějakou zajímavou citací přírody nebo minulosti. Mám rád překvapující kontrasty.

Nevím, kdo je zde typickým zákazníkem. Důležité je, aby tento styl odpovídal nejen jeho životnímu stylu, ale všem funkcím, které jsou pro něj důležité. Někdy je dobré vzít v úvahu, zdali bude vyhovovat i případnému zájemci o tento prostor, pokud se jej někdy rozhodneme opustit.

Medailonek: Ing. arch. Michal Postránecký

  • Ing. arch. Michal Postránecký se narodil 4. ledna 1961 v Praze.
  • Od roku 2001 žije a pracuje v USA, kde v současné době žije v Sarasotě na západním pobřeží Floridy, od roku 2015 střídavě působí rovněž ze svého architektonického studia v Praze.
  • Navrhnul, mimo jiné, hotelový komplex Planet Hollywood Towers Westgate v Las Vegas. Inspirací pro tvar budovy mu byl automobil, který jednou viděl předkem zapíchnutý do země, v polopoušti za Las Vegas a Ford Thunderbird z roku 1958.
  • Urbanista, architekt a designér, propaguje koncept chytrých měst, inteligentních budov a smart homes, je zakladatelem globální znalostní sítě pro chytrá řešení synopcity.com
19.09.2017 | redakce Bydlení.cz
  • Technistone, s.r.o.

    Společnost Technistone, s.r.o., se sídlem v Hradci Králové, je špičkovým světovým výrobcem tvrzeného kamene. Tento vysoce kvalitní materiál je pro své jedinečné vlastnosti a nadčasový design vyhledáván architekty, designéry i koncovými zákazníky. Zájem o tvrzený kámen TechniStone® neustále roste především v zahraničí, kde máme díky rozsáhlé distribuční síti zastoupení v desítkách zemí světa. Stále oblíbenějším se ale stává i v České republice. V roce 2019 se firma Technistone stala součástí americké společnosti Wilsonart® Engineered Surfaces, celosvětového lídra ve výrobě materiálů pro interiéry budov.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444