Kvetoucí pouští, pralesem i zahradou plnou růží

Soutěžte o vstupenky na letní Floru Olomouc

Letní etapa nejstarší české květinové akce, mezinárodní zahradnické Flory Olomouc, která se bude na olomouckém výstavišti konat ve dnech 14. až 17. srpna, nabídne procházku Rozkvetlou pouští, pralesem (a samozřejmě, jak jinak u květinové výstavy, také) zahradou.

Exotická podívaná
Hlavní výstavní expozici s tímto tématem navrhl jeden z nejznámějších českých zahradních architektů profesor Ivar Otruba. „O ukázky unikátní pouštní flory a zajímavé pohledy do zákoutí pralesní květeny se postarají členové Unie botanických zahrad ČR. Exotiku na Hanou přinese i premiérová expozice, kterou pro Floru připravuje velvyslanectví Nigerie v ČR, s ukázkami květeny i kultury vzdálené africké země,“ vysvětluje garant výstavy Vojtěch Zahradník a dodává, že návštěvníci nebudou postrádat ani tradiční pestrobarevnou záplavu letních květin a trvalek, o kterou se postarají čeští a moravští pěstitelé, zahradníci a zahrádkáři. To vše se bude odehrávat převážně v prostorách nově zrekonstruovaného hlavního výstavního pavilonu A, jemuž se i přes modernizaci podařilo zachovat podobu někdejšího skvostu architektonické moderny šedesátých let minulého století.


Premiéra čarovné růže

Letní Flora se v tomto velkém pavilonu bude konat poprvé po dvouleté přestávce způsobené náročnou rekonstrukcí a návrat  oslaví skutečně parádně: vzkříšením unikátní tematické přehlídky, která Olomouc a její zahradnické akce proslavila už v minulosti – výstavou  „Vyznání růžím“. Růžová květinová aranžmá na galerii pavilonu bude mít na starost také odborník na slovo vzatý, Vladimír Šindelář,  zahradník, jehož umění obdivovali i milovníci květin z Německa a z Bolívie, protagonista známých televizních magazínů pro zahrádkáře. Výstava slibuje skutečné skvosty a výjimečné zážitky. Největší pozornost  bezesporu připoutá magnet expozice, doslova zářící růže Abrakadabra ze skupiny Beetrose, čerstvě vyšlechtěná v německém Hamburku. „Splň se, co říkám“, tak zní překlad jejího aramejského názvu, patrně nejstaršího mystického slova na světě - a růže své poslání určitě vyplní. Alespoň na Floře, kde v sobotu 16. srpna absolvuje slavnostní křest. Návštěvníci výstavy budou totiž vůbec prvními, kteří si  výpěstky překrásné růže budou moci zakoupit za speciální výstavní cenu. Na evropských trzích se Abrakadabra objeví v listopadu 2014 a v České republice až na jaře 2015.
bydlinek

Soutěž o vstupenky na letní Floru, která nabídne jedinečné zážitky, najdete na konci článku.
 
Výjimečný bude v expozici růží i souborný unikát,  pro Floru speciálně vybraná kolekce růží z Růžového sadu Památníku Lidice, ve kterém je na volné ploše o rozloze 3,5 hektarů vysázeno přes 200 odrůd růží  v celkovém počtu 23 000 keřů. Památníku je darovali profesionální i amatérští pěstitelé z celého světa.

Všechny dary léta
Součástí hlavní expozice bude i velká přehlídka řezaných květin vrcholného léta, lilií, mečíků, jiřin, či kosatců domácích pěstitelů. Na výstavě se představí také členové Svazu školkařů a perenáři s novými odrůdami trvalek. Prostory hlavního pavilonu rozzáří přehlídka nového sortimentu balkonových květin a rozvoní bylinky – aromatické, léčivé, kořeninové, které do Olomouce přivezou pěstitelé ze svazu Pelero Cz.  Potěší i soutěžní expozice Svazu květinářů a floristů: špičkoví domácí květinoví aranžéři budou  soutěžit o nejkrásnější „Letní věnec z růží“.


Nejrůznější výpěstky, zejména gladioly, jiřiny, bylinky a trvalky najdou návštěvníci v expozici Českého zahrádkářského svazu. K prohlížení a obdivování budou  nové odrůdy letních květin, výstava letní zeleniny a ovoce rozšířena o velkou přehlídku sortimentu rajčat, salátových okurek a expozici dýní a cuket. Na návštěvy zájemců se budou těšit v odborných poradnách, stejně jako zahrádkářském sklípku s cimbálovkou a prvním letošním burčákem.

Sbírkové skleníky a botanická zahrada
Návštěva letní Flory poskytne možnost prohlédnout si zdarma expozice sbírkových skleníků výstaviště Flora se vzácnou florou i faunou  a botanické zahrady s rozáriem. Netradiční růžová zahrada v prostředí přísně geometrických betonových polí byla vytvořena na místě původní městské deponie odpadků. V expozici s 10 000 keři růží  velkokvětých i sadových je dnes soustředěno více než 400 domácích i světových odrůd.  Volný vstup bude také do botanické zahrady Univerzity Palackého Olomouc, která sousedí se sbírkovými skleníky.

Oblíbené zahradnické trhy
Zahrádkářům, chalupářům i kutilům nabídne letní Flora příležitost vybrat si z pestré nabídky zahradnických trhů s květinami, rostlinným materiálem, zahradnickými pomůckami a hobby potřebami. Každodenní doprovodný program přinese zábavu a hezké hudební zážitky dětem i dospělým. 

Na návštěvníky letní Flory ani letos nezapomněly České dráhy. Opět mohou využít  nabídky Vlak Plus - padesátiprocentní slevy na zpátečním jízdném z kteréhokoliv místa v ČR.  Stačí jen, aby na pokladně ČD požádali o jízdenku Vlak+ Flora a na výstavě si ji nechali opatřit razítkem na stánku Českých drah v pavilonu A.

Brány letní Flory Olomouc 2014 budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Plné vstupné je 100 Kč, zlevněné (pro důchodce a studenty) – 80 Kč, děti od 6 do 15 let – 30 Kč, rodinné vstupné (dva dospělí  + 1 až 4 děti) - 210 Kč. Zdarma je vstup na výstavu pro děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníky s průkazem ZTP a ZTP – P. Na hromadné objednávky vstupenek - od 20 ks (do 27. 7.) sleva 20%.

bydlinekNenechte si ujít příležitost na jedinečnou podívanou a soutěžte o vstupenky na letní Floru
Vstupenku zdarma zašleme deseti vylosovaným soutěžícím, kteří správně odpoví na níže uvedenou otázku. Soutěž trvá do 11.8.2014. 

Soutěž byla ukončena.

Výherci: Hana Bláhová, Marie Křesadlová, Petr Drlík, Lucie Sokolová, Josef Topol, Václav Kotnour, Hana Janečková, Markéta Němčanská, Marie Zelenková, Julija Štěpánová
25.07.2014 | redakce Bydlení.cz
  • Výstaviště Flora Olomouc a.s.

    Výstaviště Flora Olomouc a.s. patří k předním českým výstavnickým organizacím. Připravuje a komplexně zabezpečuje vlastní výstavy a veletrhy včetně doprovodných programů. Výstavní areál se čtyřmi pavilony o celkové výstavní ploše 4.395 m2 je situován ve Smetanových sadech poblíž historického centra města. Výstaviště rovněž pečuje o 47 hektarů městských parků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444