Kvalitní moderní bydlení - ze dřeva

Foto: Rodinné bydlení

Foto: Rodinné bydlení

Světový vývoj ve stavitelství dnes významně ovlivňují země, v jejichž bytové výstavbě převažuje jako materiál dřevo. Mezi evropskými zeměmi využívají dřevo nejvíce Finsko, Norsko a Dánsko, ale v posledních desetiletích také Rakousko. Stavění ze dřeva je nedílnou součástí kultury bydlení v našich zemích a v současnosti se stává aktuální pro své četné výhody.

Zásoby dřeva v České republice představují v současné době značný potenciál, který umožňuje velký rozmach stavění ze dřeva. Pro použití tohoto materiálu ke stavbě rodinných domů existuje řada argumentů, k nimž nepatří jen významný fakt, že při jejich výstavbě, užívání, ale i při jejich likvidaci dochází k minimálnímu zatížení životního prostředí.

Moderní, správně navržené a realizované konstrukce a stavby na bázi dřeva s dostatečnou tloušťkou tepelné izolace šetří také náklady na vytápění. Ty mohou být podle zkušeností uživatelů až o několik tisíc Kč měsíčně nižší než u domků z klasických silikátových materiálů. Nižšího tepelně akumulační schopnosti lehkých dřevěných konstrukcí lze při použití pružného otopného systému a vyšším tepelném odporu konstrukcí využít ve prospěch těchto staveb. Okamžité tepelné ztráty jsou velmi nízké a nízká je i spotřeba energie pro temperování stavby. Výrazně se zato zkracuje doba na dosažení tepelné pohody bydlení.

Nízká hmotnost a snadná demontovatelnost stavebních konstrukcí na bázi dřeva vytváří podmínky pro možnost jednoduchých a nenáročných úprav těchto konstrukcí v průběhu užívání stavby. To umožňuje snadnou změnu dispozičního uspořádání domu podle potřeb uživatele a prodlužuje morální životnost těchto staveb. Výhodou je i krátká doba vlastní výstavby, kterou suchá technologie, realizovatelná po celý rok, umožňuje. I to představuje investiční úspory.

Program Rodinné bydlení zprostředkuje zájemcům o rodinné domy na bázi dřeva služby architektů, projektantů, výrobců dřevostaveb i finančních poradců pro bydlení. Nabízí rodinné domy jako studie, které individuálně upravuje podle představ a možností zákazníka. Domy lze konstruovat jako samostatně stojící, s garážemi, spojovat do dvojdomů či souvislých zástaveb. Samozřejmostí je možnost úpravy interiérů.

Pro zájemce o dřevostavbu má společnost Rodinné bydlení k dispozici kolekce energeticky úsporných staveb na bázi dřeva s výrobou v ČR. Montáž těchto domů se provádí z panelů vyrobených na míru. Povrchovou úpravu si můžete vybrat - pokud vašemu záměru nevyhovuje dřevěné obložení nebo je nevhodné do lokality, v níž stavíte, vaše dřevostavba může dostat klasickou fasádu.
19.01.2009 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444