Křížovky. Vánoční dárek, který nikdy nezklame

I přes tlak světa nejmodernější techniky, kde se skoro vše odehrává v on-line prostředí, si stále dokážou udržet své místo. Jsou kdykoliv po ruce, můžeme si je vzít do vlaku, na dovolenou, do postele, složíme je do kabelky a vždycky nás vtáhnou do tak trochu jiné reality. Řeč je o nesmrtelných křížovkách.

Když jsme v redakci nadhodili téma křížovek, s úsměvem jsme zjistili, že vždycky na křížovku v tištěném magazínu rádi narazíme a tajně doufáme, že ji ještě nikdo před námi nevyluštil. Křížovky bývají pravidelnou přílohou novin, ale i součástí obsáhlých knih. Zpestřují chvíle při každodenní kávě a v neposlední řadě jsou zdrojem poučení. Slova psaná do řádků a sloupců pomáhají seniorům zbystřit mozkové buňky, procvičovat paměť a udržovat je v psychické kondici. A nejen seniory. 

Luštění není oblíbenou činností pouze našich prarodičů. Autoři křížovek dobře vědí, jak zapojit mladší generaci, a proto otázky modernizují. Křížovky si na nic nehrají. Nedělají ze sebe nic víc, než jsou. Jednoduše zábava, která nám pomůže vyčistit hlavu. A možná proto tak dlouho patří k oblíbeným koníčkům nás všech
 

Křížovky pod stromečkem nesmí chybět

„Už nemám co luštit," odpovídají nám v rodině na dotaz, co si přejí k Vánocům. Naši rodiče nebo prarodiče většinou totiž nepotřebují nic, ale na křížovky si vzpomenou vždy. K nejoblíbenějším patří švédské křížovky, které často doplňují osmisměrky, sudoku, kriskrosy nebo polovýplňky.

 

Darujte předplatné

Skvělým tipem na vánoční dárek může být půlroční nebo roční předplatné křížovek, které objednávejte u vydavatelství Karel Kulatý. Můžete si vybrat ze široké nabídky křížovek jak poučných, tak zábavných (Veselé křížovky na cestu, Křížovky pro mladé i dospělé, Křížovky pro dobrou náladu, Křížovky pro chvíle pohody, Křížovky o ceny, Křížovky veselé pro mladé i dospělé, Křížovky zajímavosti, Křížovky pro všechny, Křížovky rozverné, Osmisměrky, Křížovky veselé perličky, Křížovky anekdoty). Křížovky nesestavuje automatický program, ale konkrétní autoři křížovek, kterých je téměř dvacet. 
 
Křížovky obsahují výherní kupóny, na které mohou soutěžící získat poukazy do obchodních domů Lidl v hodnotě 250 Kč a 500 Kč.

bydlinek Křížovka jako fenomén
S první křížovkou jsme se mohli setkat ve Sborníku hádanek Zlaté Prahy v roce 1899. Vymyslela ji Mlada Antošová z Modřan. Tato křížovka sice ještě neměla charakteristickou mřížku, jak ji známe dnes, ale o pravou křížovku se jednalo, protože výrazy se křižovaly ve dvou směrech a řešily se podle legendy, což je základní princip křížovek.

V Guinnessově knize rekordů a dalších publikacích je uváděn jako vynálezce křížovky Angloameričan Arthur Wynne. Jeho první křížovka byla uveřejněna 21. prosince 1913 v New York World.

SOUTĚŽ: Zapojte se do soutěže o 5 dárkových balíčků křížovek.


Zdroj: Wikipedie
Foto: https://mozkolam.cz/historie-hlavolamu/historie-krizovek/
23.10.2023 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444