Před heřmánkem smekni, před bezem klekni
Recept: Bezinková limonáda
| Ingredience 3 l vody 15 květů bezinky 8 lžic třtinového cukru špetka sušeného droždí (nemusí být) |
Příprava Naskládejte květy do velké sklenice od okurek, hrdlo sklenice přikryjte ubrouskem či plátýnkem a nechte louhovat 24 hodin při pokojové teplotě. Druhý den vodu z květů opatrně sceďte přes síto a do výluhu přidejte přibližně 8 lžic třtinového cukru (podle chuti přidejte či uberte). |
Pokud chcete opravdu sycenou limonádu, přidejte na špičku lžičky sušené droždí a nechte vše 24 hodin kvasit v uzavřené nádobě (nejlépe v PET lahvi) při pokojové teplotě. Potom vychlaďte. Kdo nechce bublinky, droždí nedává, může nápoj jen vychladit a podávat rovnou.
Recept pochází z knihy Tradinář – Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů k dostání na https://smartpress.cz/obchod/tradinar/
Recept: Bezinkový sirup
| Ingredience 1 l vody 15 velkých květů 2 biocitrony 1 lžíce kyseliny citronové 1 kg cukru krupice |
Příprava Květy položte na papír a chvíli počkejte, až z něho vylezou případní broučci. Ve velkém hrnci převařte 1 litr vody. Než do ní ponoříte bezová květenství, musí voda vychladnout. Nádobu (ideálně zakrytou poklicí) pak umístěte na 24 hodin do chladného prostředí: do sklepa nebo do lednice. |
Recept pochází z knihy Zahrada žije – Zahradničíme s dětmi k dostání na https://smartpress.cz/obchod/zahrada-zije/
Recept: Džem z bezových květů
| Ingredience na sirupový základ: 200 g třtinového cukru 800 ml vody šťáva z 1 citronu 20 bezových květů Na džem: trocha zázvoru podle chuti kůra a šťáva z 1 citronu 2 Želírfixy 2:1 Labeta kvítky ze 2 velkých bezových květů |
Příprava: Sirupový základ Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici. Dokončení džemu Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povaříme 3-5 minut. Ke konci přidáme citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny přidáme natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak na pohled nezapomenutelný džem plný drobných kvítků. Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. |
![]()
Recept: Kosmatice neboli řízky pro chudé
Věděli jste, že můžete bezové květy připravit také jako hlavní jídlo? Recept je jednoduchý: Připravíte si těstíčko z hladké mouky, soli, vejce a piva, dobře oprané a osušené květy v něm obalíte a usmažíte na oleji. Pokud dáváte přednost sladké variantě, vynechte sůl a osmažené květy poprašte moučkovým cukrem. Takto připravená kosmatice skvěle chutná s čerstvě pomačkanými jahodami.Tituly Tradinář – Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů a Zahrada žije – Zahradničíme s dětmi nakoupíte v Nakladatelství SmartPress: https://smartpress.cz/.