Kompostování má styl

Plastia získala ocenění Red Dot Award: Product Design 2017

„Málokdy se stává, aby designér měl příležitost navrhnout produkt, který je prospěšný jak pro člověka, tak pro zvíře a zároveň pro přírodu,“ říká Jiří Pelcl, přední český architekt a designér, který vermikompostér navrhl nejen jako praktického pomocníka v domácnosti, který dokáže za pomoci žížal přeměnit rostlinné zbytky na kvalitní hnojivo, ale také jako stylový doplněk.

Cena Red Dot se udílí už od roku 1955 a oceňuje výjimečná díla z oblasti produktového a průmyslového designu. Nejprestižnější ocenění v produktovém designu Red Dot Award: Product Design 2017 letos získala společnost Plastia, ryze český výrobce plastových výrobků pro domov a zahradu, za vermikompostér Urbalive.

„Vyvíjet a vyrábět věci, jako je vermikompostér Urbalive, dává našemu podnikání smysl,“ doplňuje Lenka Novotná, jednatelka a design manažerka společnosti Plastia. Samotné ocenění komentuje slovy: „Z ocenění máme obrovskou radost. Obstáli jsme v konkurenci velkých firem, porota hodnotila návrhy z 54 zemí světa.“



Designový vermikompostér jako symbol změny

„Urbalive je první vermikompostér na světě vytvořený s důrazem na estetiku, čímž posunuje celý obor do zcela nového rozměru. Najednou je zajímavý i pro lidi, které předtím odrazoval nevábný vzhled. Tento výrobek je symbolem změny,“ říká Lenka Novotná.

Příběh vzniku vermikompostéru je velmi zajímavý. Plastia původně oslovila předního českého architekta a designéra prof. ak. arch. Jiřího Pelcla, dr. h. c., za účelem spolupráce na nové nábytkové řadě. Tak vznikl návrh taburetu s úložným prostorem vyrobený z kombinace plastu a dřeva. Jeho vzhled inspiroval Plastii k naplnění myšlenky o designovém kompostéru. Za tímto účelem se spojil se společensky prospěšným podnikem Kokoza, který se zabývá propagací kompostování a pěstování ve městě. Pelcl na základě cenných rad Kokozy taburet upravil a na svět přišly hned dva výrobky – vermikompostér a pěstební nádoba Urbalive.



Žížalí pomoc

Vermikompostér Urbalive je nádoba určená k domácímu kompostování kuchyňského bioodpadu za pomoci kalifornských žížal. Lze ji použít v domácnostech, školních třídách nebo v kancelářích. Je vyroben tak, aby bylo kompostování při dodržování několika pravidel bezproblémové a jeho údržba i čištění snadné. Skládá se z kompostovacích pater, kde pracují žížaly, čímž vzniká vermikompost, a nádoby, kam odtéká žížalí čaj. Vermikompost i žížalí čaj obsahují vysoké množství živin a enzymů, které pomáhají rostlinám růst a udržovat je odolné vůči nemocem a škůdcům.

Urbalive – žijte v souladu s přírodními principy

Společnost Plastia uznává koloběh Green Loop – zelenou smyčku, která říká, že vše, co už nemůžeme využít, bychom měli do přírodního cyklu vrátit. Produktová řada Urbalive vznikla s cílem usnadnit lidem cestu k přírodě a umožnit jim objevit radost z vlastního pěstování. Součástí řady Urbalive je kromě vermikompostéru i pěstební nádoba, velkoobjemový truhlík Berberis a ptačí krmítko. Vermikompostér i pěstební nádoba Urbalive byly také nominovány na cenu Czech Grand Design 2016 a v kategorii Výrobce roku se umístily mezi třemi nejúspěšnějšími.



Získejte přehled o místech, kde se vermikompostuje

Zajímáte se o kompostování? Rádi byste se potkali s někým, kdo má s vermikompostováním zkušenosti? Nevíte, kde sehnat kalifornské žížaly? Zaregistrujte se na mapu https://www.mapko.cz/.
30.08.2017 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444