Dárky pro každého

Knížky patří k dárkům, kterými se nedá nic pokazit v případě, že alespoň trochu víte, co vaše blízké zajímá. Už vůbec nic se nedá pokazit v případě, že jde o kvalitní knížky vztahujcí se k bydlení a architektuře z ediční produkce vydavatelství ERA. Čtyři z nich vám zde podrobněji představujeme.

 

 

Damjan Prelovšek: Josip Plečnik - život a dílo, 2. vydání

 

První širší veřejnosti dostupná monografie architekta evropského významu, který významně zasáhnul i do dějin české architektury. Autor - historik umění a bývalý slovinský velvyslanec v ČR - pan Damjan Prelovšek je autorem řady monografií o Plečnikovi, které vyšly ve Slovinsku, Německu a Rakousku. U nás jeho práce vyšla poprvé. Kniha je psána velmi čtivou a přitažlivou formou a je vybavena řadou barevných fotografií, které velmi výstižně zachycují kouzlo i detail Plečnikova rozsáhlého díla.

 

 

Drahoslav Šonský: Moderní Zahrady

Současný trend maximálního využití stavební parcely pro vybudování obytného prostoru neponechává příliš místa pro zahradu. Pozemky jsou drahé, a zahrada se tak většinou ocitá až na druhém místě, leckdy i zcela na pokraji zájmu. V dnešním uspěchaném světě však právě vlastní zahrada dokáže nejlépe obnovit duševní i fyzickou pohodu člověka. Umožňuje důvěrný styk s přírodou, s rostlinami, kterých se může kdykoliv dotknout, o které může pečovat a těšit se z jejich přirozené krásy a užitku.

Tato kniha chce čtenáře navést k tomu, aby prolomili zdi interiéru a otevřeli více své bydlení přírodě – zahradě, kde se slovy autora „skutečně žije“. Autor v knize podává návod, jak při zakládání zahrady postupovat s ohledem na zcela nové životní trendy a požadavky na zahradní prostor. Zdůrazňuje důležitost zhotovení projektu zahrady zahradním architektem, neboť odborný přístup k řešení jednotlivých zahradních částí dokáže předvídat jejich vývoj s perspektivou řady let. Zvláštní pozornost je věnována životu zahrady v průběhu roku. Kniha se rovněž věnuje možným technickým řešením a radí, jak docílit harmonického zahradního prostoru.

Nejvýznamnějším přínosem této publikace je, že vychází skutečně z českých podmínek. Dozvíte se zde, jak uspořádat zahradu v našem prostředí, v úzkém spojení s českou přírodou a životním stylem. To platí také o prezentovaných sortimentech okrasných rostlin uváděných v tabulkových přehledech, které jsou pro naše klimatické a stanovištní podmínky dokonale spolehlivé. Hodnotu publikace zvyšuje také skutečnost, že informace zde uvedené vycházejí ze čtyřicetileté praxe autora a jeho kolegů.

Karolína Fořtlová: Barvy v bytě


Barvy jsou nezbytnou součástí našeho života, působí na naši psychiku, mohou vytvářet různé nálady a optické efekty. Působením barev se malé místnosti mohou stát většími, tmavé světlejšími, přesvětlené tmavšími, úzké a dlouhé širšími a kratšími. Patří k nim harmonie i kontrast, je pouze zapotřebí je správně pochopit a pak jimi můžeme dotvořit vlastní obytný prostor tak, aby vyhovoval našim potřebám. V knize architektky Karolíny Fořtlové se dozvíte, čím barvy působí na člověka, vše o jejich symbolice a psychologii, zákonech harmonie a míchání. Na barevných fotografiích najdete příklady použití barev v interiéru a více se dozvíte také o konkrétním výběru barev do jednotlivých částí obytného prostoru. Neodmyslitelnou součástí publikace je také kapitola věnovaná nátěrům stěn a stropů, doplněná vhodnými kombinacemi barev obytného celku.

Dalibor Houdek, Otakar Koudelka: Srubové domy z kulatin, 2. doplněné vydání

 

Srubové domy se v posledních letech staly v Evropě trendovou záležitostí a podobné tendence přicházejí i k nám. Proto nakladatelství ERA čtenářům přináší publikaci zaměřenou na tento typ dřevěných staveb. Úvodní kapitola pojednává o historii, vlastnostech, životnosti, poškození a ochraně dřeva jako stavebního materiálu. Velký prostor autoři věnují samotné technologii výroby srubů, ve které se čtenář dozví vše o jednotlivých stavebních konstrukcích, ale také o harmonogramu výstavby, instalačních rozvodech nebo o možnostech vytápění srubových domů. V knize jsou popsány nejen jednotlivé druhy roubených staveb, ale také způsob života ve srubu, vliv mikroklimatu na zdraví jeho uživatelů a další informace s tím spojené. Pamatuje se také na ekologii, trvale udržitelný rozvoj a návrat stavebního materiálu do přírody.
Kniha je doporučena Informačním centrem ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků).

 

 

12.11.2007 | redakce Bydlení.cz
  • Vydavatelství ERA

    České Vydavatelství ERA vzniklo v roce 2000 s cílem přinášet čtenářům užitečné a kvalitní publikace z oblasti architektury, stavitelství a psychologie pro odborníky i širší čtenářskou obec. Cílem je mapovat nové trendy a dosud nezpracovaná témata.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444