Když v bytě žije matka s dcerou

Majitelka požádala architekty o pomoc ve chvíli, kdy převzala byt od developerské společnosti. Paní žije s dospělou dcerou, a proto si přála, aby bydlení zajišťovalo potřebné soukromí a vyhovovalo oběma. I když byt byl kompletně zařízení k nastěhování, architekti byli nuceni provést několik bouracích prací. Byl tak získal na zcela nových funkčních i estetických vlastnostech. 

Kuchyně
Největším oříškem v kuchyni byl radiátor umístěný pod oknem. Protože kuchyně je malá, bylo třeba instalovat linku i pod okno. Architekti tedy museli vytvořit zástěnu s dekorem pracovní desky. Zástěna není připevněna napevno, ale je vsazena do profilů. To proto, aby zůstal zachován přístup k radiátoru. Rekonstrukce si vyžádala kompletní rozvody instalací, v sádrokartonu nad kuchyní je schovaný odtah. Ke kuchyni náleží komora. Protože paní majitelka má kromě dcery ještě dva dospělé syny, přála si velký jídelní stůl. 
Obývací pokoj
V obýváku každého zaujme obklad za televizí. Jedná se o keramickou dlažbu v dekoru mozaiky z pásků. Tento obklad byl použit i do kuchyně a zopakován zároveň i na chodbě. V obýváku dokresluje atmosféru krb na biolíh. Obyvatelé mohou relaxovat na pohodlném křesle chaise lounge (emmei). Za zmínku ještě stojí navzájem sladěné designové osvětlení.
Chodba
„Na chodbě jsme provedli velké změny. Na strop jsme umístili sádrokarton s přímým i nepřímým osvětlením. Jelikož elektro instalace byly hotové, museli jsme zde použít dálkově ovládané spínače. Umělecká díla (obrazy) měla paní ze svého předchozího bydlení a našim úkolem bylo je do bytu rozmístit,” dodávají architekti k návrhu chodby.
 
Ložnice
Ložnice majitelky bytu se skládá ze dvou místností. Nejprve se vchází do prostoru s úložnými prostory, šatnou a domácí pracovnou. Z tohoto prostoru pak vede široký průchod se zasunovacími dveřmi do spací části. Vyniká zde postel s čalouněným čelem, pod postelí je instalováno nepřímé LED osvětlení. Postel je určena primárně pro jednu osobu, proto jeden noční stolek. „Původně měla tato ložnice ještě jedny dveře z chodby, což se nám zdálo zbytečné, proto jsme dveře zazdili a do původního otvoru vsadili skříň (úložné prostory vedle elektrického piana),” popisují novou ložnici architekti.
Pokoj pro dceru ve stylu Provence    
Pokoj dcery se od počátku řešil naprosto samostatně. Dcera si vybrala jinou podlahovou krytinu a zvolila „provence" styl nábytku a zařízení. Speciálně se pokoj navrhoval podle domácích mazlíčků (bezsrstá morčata), jelikož nesmí být v průvanu apod. Pro jejich klec se dokonce vyráběla skříň na míru. K pokoji dcery náleží ještě druhá malá koupelna, kde se řešily hlavně drobné úložné prostory.

Koupelna
Obklady v koupelně byly vsazeny již od developera. Avšak i zde byl radiátor nešťastně umístěn u okna přímo od vany. „Proto jsme vymysleli a vyrobili posuvnou skleněnou zástěnu (kalené bezpečnostní sklo), která zakrývá okno při sprchování a přitom lze zástěnu odsunout a okno otevřít nebo omýt. Zástěna je z mléčné skla, aby nebylo do koupelny tolik vidět. Druhá zástěna je již vanová a ta brání stříkání vody ven z vany do prostorou toalety,” vysvětlují architekti z toto studia.
15.04.2014

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444