Když stavíme komín

Budete v nejbližší době řešit opravu nebo stavbu nového komínu? S odborníky jsme sepsali několik důležitých rad, které vám přijdou vhod.

Vše začíná od základů

Pro výstavbu komínu je velmi důležitá příprava samotných základů. Pro stavebnicový komínový systém připravte základ o rozměru 500 x 500 mm, do zámrzné hloubky, pro komín dvouprůduchový základ o rozměru alespoň 500 x 1000 mm. Možná jste se rozhodli pro komín nerezový, který základ nepotřebuje.
 

bydlinek Akce na komíny
Až do 2. května 2016 můžete využít akce: 35% sleva na komíny.

 
Další tipy a vychytávky při stavbě komínu se dozvíte na adrese: www.komin-levne.cz.
 

Co dále byste měli vědět?

  • Kde bude osazena odvětrávací mřížka, dvířka a kouřovod? Na otázku si odpovězte už při založení komínu, abyste předešli případnému zakrytí třeba nábytkem.
  • Pokud máte komín vysoký nad 6 m, je nutné zajistit čištění z ústí komínu, nebo instalaci dvířek v půdní oblasti.
  • Jak má být komín vysoký? Minimální výška komínu, tzn. od kouřovodu, do kterého je zapojen spotřebič, po ústí komínu na tuhá paliva, má být 5 m. 
 
Abyste si s výstavbou komínu byli jisti, doporučujeme zhlédnout instruktážní video a prostudovat montážní návody.
 

Nejdůležitější kroky při stavbě komínu:

  1. Zkontrolujte svislost otvorů pro montáž komínu.
  2. Zajistěte odstupovou vzdálenosti od konstrukcí (trámy, stropy…).
  3. Zajistěte dostatečnou aplikaci spojovacích tmelů a následné vyhlazení spojů.
  4. Použijte výztuž komínu při vyšší nadstřešní části.
  5. Zajistěte správné připojení spotřebiče originálními díly.

 

Odborník varuje: Pozor na nákup nesystémových "komínů", tzv. individuálních komínů 

Komíny, které nejsou certifikovány, nazýváme jako nesystémové, individuální komíny. Ty nebyly nikdy ve zkušebně vyzkoušeny jako celek a komín bez certifikace se rovná komínu bez záruky. Pokud vám dodavatel komínů není schopen dodat prohlášení o certifikaci na celý komín, riskujete, že nedostanete revizi a nebudete moct komín používat.

Firma s tradicí a zkušenostmi 

Pokud hledáte spolehlivého prodejce komínů i průvodce stavbou, obraťte se na specialisty z firmy E-TRADE JIČÍN. Ryze česká společnost vyrábí komínové komponenty a systémy pod obchodní značkou KOMÍN LEVNĚ® a je připravena vám pomoci se stavbou vašeho komínu.
18.04.2016 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444