Když si architekt staví vlastní dům

Pasivní dřevostavba NOVAHOME

Pasivní dřevostavba NOVAHOME

Mladá rodina se rozhodla vyměnit bydlení v hlavním městě za klidnou krajinu v Posázaví. Vznikla tak moderní dřevostavba, která nejen že splňuje parametry pasivního domu, ale dokonce se stala tváří celého veletrhu For Pasiv 2015. Prohlédněte si realizaci, které se tentokrát ujal sám maijtel domu.

Architekt, který je zároveň majitelem tohoto domu, se rozhodl pro nové bydlení navrhnout dřevostavbu: „Od první skici jsem počítal s dřevostavbou. Mám s nimi své zkušenosti a podstata dřevěného stavění mě nadchla.”

Protože požadavkem byla také rychlost realizace, vybral si stavbu pomocí masivních dřevěných panelů NOVATOP. „S tímto stavebním systémem pracujeme už několik let. Kombinuje v sobě vyspělou technologii a krásu přírodního smrkového dřeva. Navíc jsou tyhle masivní panely neprůvzdušné, což je jeden ze zásadních parametrů pro pasivní dům, a konstrukce může zůstat difuzně otevřená. Díky opracování na CNC strojích jsou panely dokonale přesné, minimalizují práci a chyby na stavbě a v drážkách uvnitř panelů lze velmi elegantně skrýt všechny instalace,“ dodává zástupce realizační společnosti 3AE.

Panely NOVATOP jsou opracované již v výrobě včetně rozvodů pro instalace. Stavba s pomocí jeřábu probíhá rychle a snadno.
Pasivní dřevostavba NOVAHOME
Pasivní dřevostavba NOVAHOME
Průběh stavby z NOVATOPu je skutečně podívaná. Autojeřáb skládá panely přímo z kamionu jako stavebnici, panely se k sobě jen šroubují. Náš dům byl během dvou dnů sestaven, a to včetně střešních příhradových vazníků. Pak následovaly všechny procesy, které bych nejraději prospal. Jako příčina největších stresů se projevila kombinace různých stavebních systémů. Dnes bych i příčky postavil z NOVATOPu, sádrokartonové konstrukce nejsou přesné, jejich realizace je zdlouhavá, řemeslníci si občas s výkresy nevěděli rady. Střídavě odváděli skvělou a tristní práci, občas uřízli trochu více, občas trochu méně. Náladu mi spravili tesaři, když začali montovat modřínový plášť domu, ocenil jsem jejich řemeslnou zručnost," líčí průběh stavby majitel domu.

Schodiště: elegantně vytvarované masívní stupně a čisté detaily
Dřevo využité do posledního odřezku 
Majitelé domu se můžou pyšnit schodištěm, které vzniklo neobvyklou cestou. Je vyrobeno z prořezů okenních otvorů v NOVATOP panelech. „Materiál se válel na zahradě, truhláři ho odvezli na dílnu a opracovali. Výsledkem jsou elegantně vytvarované masívní stupně a čisté detaily,” popisuje vznik schodiště majitel domu. Atmosféru interiéru domu dotváří dřevěné stěny, stropy a podlahy, které jsou natřeny jen bílým olejem. Majitelé si tak můžou vychutnávat jemnou kresbu smrkového dřeva.
Starý ponk po předchozím majiteli
Výřez z tohoto okna dnes slouží jako konferenční stůl
Dobová křesílka i sedačka jsou příjemným barevným kontrastem ke světlému dřevuDobová křesílka i sedačka jsou příjemným barevným kontrastem ke světlému dřevu

Dům ve spojení se zahradou
Přízemí novostaby je tvořeno otevřeným prostorem, ve kterém se nachází kuchyně, jídelní část a obývací pokoj. Z kuchyně se volně přechází do pracovního koutu s výhledem do zahrady. Cílem architekta bylo citlivě zapojit terasu do obytné části, proto je terasa propojena s kuchyní i obývacím pokojem. V patře jsou umístěny dva pokoje pro děti a ložnice se šatnou.

Vybavení domu
Péče zahrady a vybavení interiéru se ujala především paní domu. Za zmínku především stojí snaha majitelů zachovat kouzlo starých věcí a jejich renovace pro další účely. Důkazem toho může být ponk, který v kůlně zůstal po původním majiteli pozemku. Noví majitelé jej pouze postavili na nabarvené podnože z IKEA. Z chaty si do nového domu převezli dvě dobová křesílka, ke kterým sehnali na AUKRU elegantní rozkládací gauč za pouhých 500 Kč, a vybavení obývacího pokoje bylo hotové. Snaha o co největší využitelnost materiálu se projevila také při výrobě konferenčního stolku, který vznikl z výřezu vnitřního kruhového okna. 

Původní pozemek s chatkou, který nás okouzlil  
Původní pozemek s chatkou, který majitele okouzlil  
  • Studie, projekt pro stavební povolení, projekt pro provedení stavby: Ing. Arch. Jakub Loučka pod hlavičkou NOVAHOME.cz
  • Realizace: 3AE, s.r.o. (03/2013 – 09/2013)
  • Foto: Martin Zeman

Dům je tváří veletrhu For Pasiv 2015, který se koná ve dnech 22.1. - 24.1.2015 v Praze.
23.01.2015 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • AGROP NOVA a.s. - výrobce systému NOVATOP

    Seznamte se s výrobcem systému NOVATOP. Masivní dřevěné panely se ukazují jako velmi perspektivní technologie výstavby dřevěných domů na světových trzích a velmi rychle si získaly své příznivce i u nás. Kombinují v sobě konstrukční a estetické vlastnosti masivního dřeva a vnáší do moderních dřevostaveb pozitivní emoce spojené s krásou dřeva v jeho přírodní podobě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444