Kdy vyměnit starou matraci za novou?

Tušili jste, že existuje něco jako životnost matrace? Ano, i matrace se opotřebovávají a nekupujeme je na celý život. Životnost matrace se většinou pohybuje v rozmezí od 5 do 10 let. Záleží na mnoha faktorech, jak bude po pár letech užívání vypadat. Rozhoduje kvalita roštu, ale i vaše hygienické návyky.

Jak poznat, že nastal čas na změnu? Pomůže jednoduchý test

Nečekejte na výměnu matrace, až se ráno vzbudíte rozlámaní, až se vaše matrace bude podivně vlnit a prohýbat. V takový okamžik už včera bylo pozdě.

Proležená místa matrace lze poznat podle jednoduchého testu. Položte na matraci delší desku nebo násadu od koštěte, kterým je vybavena každá domácnost. Hned se nám zřetelně zobrazí jednotlivé nerovnosti matrace. Pokud je výškový rozdíl větší jak 15 % z celkové výšky matrace, není důvod si ji dále ponechávat. Např. matrace s výškou 20 cm má proležená místa až 3 cm. Pozor – deformace matrací může být také způsobena nevhodnými rošty. Mezery mezi lamelami nebo latěmi by neměly být větší jak 4 cm.

Po čase může být matrace nejen zvlněna podle tvaru našeho těla, ale také dochází k pocitovému změkčení matrace. 


 

Správnou péčí životnost matrace prodloužíte

Z hygienického hlediska je ideální doba užívání matrace 7, maximálně 9 let. V posteli trávíme až třetinu života a tento čas se na matraci projevuje. Na stavu matrace se podepíše nejen naše váha, ale také vše, co naše tělo vyprodukuje. V průběhu noci se potíme, kůže regeneruje. Všechny ty nečistoty musí matrace, která je tvořena pěnou, zákonitě pojmout. A to přináší obživu nevítaným hostům v podobě roztočů. Aby matrace vydržela co nejdéle, je nutné se o ni starat. Matrace pravidelně větrejte, udržujte v suchu, perte ochranné potahy. 

Nároky na matraci rostou s věkem i váhou

Novou matraci můžeme být nuceni zakoupit také kvůli zdravotnímu stavu. Při výrazném úbytku váhy nebo naopak nárůstu se mění požadavky našeho těla na pohodlí matrace. I různé zdravotní obtíže pohybového aparátu si mohou vyžádat změnu. Projevy kloubního onemocnění nebo zvýšené svalové zátěže můžeme zmírnit právě vhodnou matrací.

Mysleme také na to, že čím jsme starší, tím poddajnější a přizpůsobivější matraci si zasloužíme. V mládí jsou ideální pevné polyuretanové nebo matrace ze studené pěny, s vyšším věkem více oceníme matrace latexové a paměťové.

Samozřejmě se nemůžeme stát během dne experty na všechny typy matrací. Proto si spoustu času ušetříme klidnou a přátelskou konzultací s odborníkem nebo návštěvou specializované prodejny, kde nám poradí školení prodejci. 
07.02.2023 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • I-matrace.cz

    Prodejem nábytku se zabýváme již od roku 1991. S prodejem matrací máme více než 20leté zkušenosti a zastupujeme všechny přední české výrobce. Svým rozsahem patří www.i-matrace.cz mezi jedny z největších internetových prodejců matrací v tuzemsku.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444