Kde a jak by umístili bazén ve staré Číně?

Foto - Bazény Desjoyaux ČR

Foto - Bazény Desjoyaux ČR

Pravidla pro umístění bazénu podle FENG - SHUI

Již dávno předtím, než fyzikové 20.století definovali kvantovou teorii a objevili zákony nezničitelnosti hmoty a její přeměny v energii, žili ve staré Číně mudrcové, kteří pouhým pozorováním přírody odhalili základní principy proudění energie v živé i neživé přírodě, včetně postupů, jak ji ovlivnit a vyladit ve vztahu k životu lidí. Úkolem  Feng-shui  je mimo jiné také harmonizovat protichůdné síly v jakémkoliv prostoru našeho domova či pracoviště. Jako doslovný i symbolický zdroj života je klíčovým prvkem ve feng – shui voda. Vodě  a jejímu použití jako nápravného prostředku je třeba zvlášť dobře porozumět

Venkovní bazén. Foto-  Bazény Desjoyaux ČR

Foto - Bazény Desjoyaux ČR

Podle Feng-shui se dá každý obývaný prostor rozdělit na osm trigramů, čínsky Pa-kua, které symbolizují všechny aspekty přírody: nebesa, zemi, oheň, vodu, horu, jezero, vítr, hrom. Toto učení nám dává návod, jak si najít nebo znovu zařídit optimální místo pro svůj domov tak, abychom v něm byli šťastní, zdraví a dožili se vysokého věku.
 
Současní odborníci Feng-shui hledají cesty, jak tuto tradiční moudrost sladit s technologiemi 20. století a s nejnovějšími výzkumy a vytvořit tak nové způsoby použití Feng-shui v současném životě a práci lidí západní civilizace.  Číňané věří, že to, co nás obklopuje, je promítnutím toho, co se děje v nás a také nad námi, čili jaké energie nás doprovázejí. Právě promyšleným umístěním domácího bazénu tak můžete ovlivnit nejen celkovou atmosféru domova, ale dokonce i úspěch, štěstí a spokojenost v osobním a rodinném životě. Rané kultury byly na blízkosti vody závislé, svá sídla budovali blízko dobrých vodních zdrojů, přičemž dveře situovali směrem, z něhož k nim voda přitékala. V klasickém feng – shui voda symbolizuje blahobyt. Východní design se přísně vyhýbá všem ostrým hranám a pravidelným tvarům, které odráží negativní energii, a tím ji násobí. „ Francouzský systém ztraceného bednění umožňuje u vnitřních i venkovních bazénů Desjoyaux měnit tvar každých 25 centimetrů. U rodinných bazénů je v současné době populární tzv. ledvinkový tvar nebo klasický ovál.“, říká jednatel společnosti Rudolf Pejša.
Obdelníkový bazén Desjoyaux je součástí zimní zahrady, která je šikovně propojena s domem. Velké množství rostlin v okolí bazénu vyzařuje pozitivní energii čchi.

Foto - Bazény Desjoyaux ČR

DESET PRAKTICKÝCH RAD PRO UMÍSTĚNÍ BAZÉNU:

 

1/ Podle učení Feng - shui se trigram se symbolem vody nachází v levém zadním rohu domu nebo zahrady. Právě zde je tedy nejvhodnější prostor pro umístění bazénu. Voda v jakékoli podobě představuje podle východní filozofie centrum pro hojnost a požehnání. Východní učenci věřili, že právě posílení tohoto prostoru přináší bohatství, a tím i svobodu a lehkost v osobním životě.

  
2/ Bazén bychom nikdy neměli stavět uprostřed domu nebo zahrady, kde se nachází Tai-čchi střed nebo také jednota všech osmi trigramů. Vodní plocha by tak narušila prostor, kde se střetávají veškeré proudící energie a  negativně by tak ovlivnila především osobní vztahy a ostatní aspekty života (štěstí, vnitřní energii, poznání, atd).


3/ Dveře nebo vchod do zahrady jsou chápány jako ústa, okna jako oči. Proto bazén nikdy nestavte přímo do dveří nebo vstupu, aby dobrá energie nemohla z prostoru ven a ta špatná zase dovnitř.


4/ Zvláštním způsobem působí u vnitřních bazénů zrcadla a zrcadlové stěny, a to nejen proto, že zvětšují prostor. Zrcadla totiž odráží nejen obraz, ale i proudící energii. Zrcadla bychom měli používat oválná nebo osmiúhelníková. Zrcadlové kachle, z nichž je možné sestavit libovolně velké zrcadlo, se nedoporučují, protože dávají roztříštěný obraz a ten nepřináší štěstí.

 

5/ Z rostlin v okolí bazénu dávejte přednost těm, co mají velké kulaté listy. Špičaté a ostré listy různých palem a subtropických rostlin potřebují hodně místa, aby se jejich ostrá energie nevbodávala do psyché osob, sedících poblíž na pohovce nebo v křesle. Zdravé, svěží rostliny ve vašem domácím prostoru vyzařují životodárnou energii čchi, pozor si ale dejte na uvadlé nebo poničené listy, které mají naopak negativní vliv.

Se svými rozměry 3,50 x 2,20 m je bazén Quiberon určen i pro docela malé nebytové i bytové prostory.

Foto - Bazény Desjoyaux ČR

 

6/ Z okolí bazénu bez milosti vyhoďte prasklé nebo rozbité předměty. Není to pouze z estetických důvodů, vzniká tu negativní ša. Jedním ze základních pravidel feng-shui je právě dodržování čistoty, pořádku, harmonie navenek přímo ovlivňuje harmonii vnitřní.

 

7/ Pozitivní účinky zvukové kulisy proudící vody znaly nejen staří Číňané. U bazénů pak tento zvuk supluje vířívka nebo protiproud. Uklidňujícím dojmem však působí už i pravidelný zvuk zapnuté filtrace. Směr proudící vody by měl být rovnoběžný s cestou, která vede do domu nebo místnosti.

 

8/ Důležitá je i svěží vůně čisté vodní plochy. Vydýchaný vzduch přináší " vydýchané " myšlenky.

 

9/ Na noc bazén pokud možno vždy zakrývejte. I tudy totiž z vašeho domova uniká energie.


10/ A pamatujte: Aby do domu vstoupilo štěstí, počet schodů nejen v domě, ale i do bazénu by vždy měl být lichý.

08.06.2006 | tz - Desjoyaux

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444