Kámen - tradice, krása, nenahraditelnost

Nejstarší z materiálů, s nimž se člověk učil pracovat, byl v řadě oborů nahrazen materiály modernějšími, často i umělými. V moderním stavitelství však kámen zůstal pro své  skvělé mechanické vlastnosti, pro svoji trvanlivost i pro svoji krásu nenahraditelný. Nepřestal se uplatňovat jako materiál pro nosné konstrukce, pro úpravy fasád, stěn nebo podlah a je stále využíván k vytváření architektonických prvků.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Zatímco v dávné minulosti lidé stavěli z kamene, který mohli nalézt co nejblíže svému bydlišti, dnes se jim nabízí možnost využít přírodní kámen z nalezišť po celém světě. Například společnost DEKTRADE, v jejímž sortimentu je přírodní kámen už několik let, představil letos podrobně svoji novou obchodní značku DEKSTONE. Ta zahrnuje kámen různých horninových typů z celého světa. Základní nabídku sestavil tým expertů - geologů, který má mnohaleté zkušenosti v oblasti těžby, zpracování a použití přírodního kamene. Zahrnuje nejcharakterističtější a nejoblíbenější druhy kamenů ze světových nalezišť. Kromě toho mohou specialisté společnosti doporučit vhodný horninový typ pro konkrétní záměr investora nebo architekta. Kámen vhodných parametrů a požadovaného vzhledu  pak vyhledávají po celém světě, v dostupných lomech, kde jsou  uplatňovány vyhovující metody těžby.

Základní členění sortimentu DEKSTONE vychází orientačně z tvrdosti hornin. Tvrdší horniny jsou zařazeny ve skupině DEKSTONE G (Granite), měkčí ve skupině DEKSTONE M (Marble). Úplný obchodní název vznikne po připojení katalogového čísla a petrografického názvu. Odborníci ze společnosti DEKTRADE se snaží, aby každý kámen DEKSTONE byl co nejpřesněji petrograficky popsán, jedině tak lze porovnávat stejné kameny z různých nalezišť podle parametrů, popřípadě lze podle analogií odhadovat parametry nových kamenů, které ještě nebyly ověřeny zkušebnou.


Přírodní kámen DEKSTONE se dodává buď jako deskovina  (s přírodním i ořezávaným okrajem), jako hotové fasádní desky, jako desky pro dlažbu nebo v podobě libovolných výrobků vyráběných na zakázku.  Kamenné desky lze opatřit širokou škálou povrchových úprav. Volba druhu povrchové úpravy ovlivňuje především estetický vzhled kamene, má však také vliv na splnění některých požadovaných vlastností kamene z hlediska konstrukčního použití, například protiskluzné vlastnosti, odolnost proti zanášení nečistotami, omyvatelnost, možnost ochrany proti grafiti aj.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

V rámci sortimentu DEKSTONE nabízí společnost DEKTRADE několik různých druhů povrchových úprav. Desky z řady DEKSTONE G lze ve výrobě upravit, broušením, leštěním, pemrlováním, opalováním a opalováním s dodatečným kartáčováním. Desky z řady DEKSTONE M se dodávají v broušené a leštěné úpravě.

Fotografie: Dektrade,a.s.

08.11.2005 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444