Jů, Hele, výstava

K předvánoční náladě nemusí patřit jen nákupy a pečení cukroví. Společná rodinná návštěva výstavy se může zdát v prosincovém shonu neproveditelná, může vám však náročné dny naopak výrazně zpříjemnit. A nemusí jít jen o výstavu betlémů, i když právě ty mají svoji jedinečnou atmosféru.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Vánoční výstavy zaměřené na dětské návštěvníky pořádá pravidelně i Muzeum města Brna. Tentokrát představuje v pořadí už šestého výtvarníka, který alespoň část své tvorby věnuje také dětem.

Od začátku šedesátých let minulého století se ilustrátor, kreslíř a grafik Stanislav Holý (25.2.1943 – 14.8.1998) věnoval kreslenému humoru, který zaujal čtenáře časopisů bezesporu svým výrazným filozofickým, metaforu využívajícím podtextem, lyrickým rukopisem a jasnou, radostnou barevností. V této souvislosti se zrodila postavička bílého panáčka - pana Pipa, který se procházel našim barevným světem a s nadhledem a vtipem glosoval současné dění kolem sebe. Postupně i z těchto jednotlivých prací vznikaly kreslené knižní seriály (Procházky pana Pipa, 1978; Námluvy pana Pipa, 1980) a filmové příběhy (Procházky pana Pipa, 1983; Polibky pana Pipa, 1985; režie obou filmů B. Dvořák).

Jedním z nejznámějších a dětmi velmi oblíbených televizních pořadů se stalo bezesporu od roku 1980 Studio Kamarád, pro které Stanislav Holý vytvořil nejenom scénu, ale především dal podobu loutkám - svérázným postavám hlavních protagonistů. Jů, Hele, Hary Šoumen, Muf a další se objevovali po šestadvacet let na televizní obrazovce pravidelně – až na několik období - každý týden.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Nezanedbatelná byla spolupráce Stanislava Holého s autory učebnic matematiky, které vycházely postupně pro všechny ročníky základní školy i pro předškolní děti. Jinou oblastí tvorby, které se Stanislav Holý věnoval a která je na výstavě zastoupena malou ukázkou, byla spolupráce s divadelními a televizními tvůrci pohádkových příběhů – v roce 1985 vzniklo téměř čtyřicet návrhů kostýmů pro představitele hlavních postav a velkých epizod televizní inscenace pohádky O chytrém Honzovi.

Několika barevnými fotografiemi jsou na výstavě také připomenuty Holého realizace z roku 1979, které byly součástí Československé expozice k Mezinárodnímu roku dítěte v Montrealu a výtvarné realizace v Pavilonu dětí ve vesničce UNESCO v Tokiu v témže roce.

Výstava v západním křídle brněnského hradu představí až do neděle 3. února příštího roku na 160 ilustrací a kreseb k pohádkovým knížkám, k učebnicím matematiky pro základní školy, ale také přes 70 barevných litografií zahrnujících volnou tvorbu. V improvizovaném Studiu Kamarád budou děti očekávat oblíbené loutky a výstava i letos bude doplněna knihami s ilustracemi Stanislava Holého, které na výstavu zapůjčila Knihovna Jiřího Mahena.
20.12.2007 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444