Jarní detox v ložnici. Jak často prát povlečení a jak se starat o lůžkoviny?

Koupelnu a toaletu uklízíme několikrát do týdne, ložní prádlo však mnozí z nás převlékají jednou za měsíc. Jak velká chyba to je? Jak bychom se měli o lůžkoviny starat a kdy je na čase polštář vyměnit za nový?

V posteli trávíme až třetinu dne. V lůžkovinách a povlečení se hromadí odumřelé kožní buňky, zbytky kosmetických produktů, vlasy a toto všechno vytváří živnou půdu pro roztoče a bakterie. Navíc během jedné jediné noci je člověk schopen vypotit i více než litr potu. Pokud nechcete riskovat alergie, astma, kožní vyrážky a další nepříjemné zdravotní potíže, zaměřte se na pravidelnou a důkladnou hygienu.
 

Jak často povlečení prát? Každý týden

Nečekejte, až bude povlečení "cítit" a vyměňte je vždy jednou do týdne. Pokud jste nemocní a v posteli trávíte celý den, klidně perte povlečení 2x týdně. Ještě přísnější musí být alergici, kteří by měli povlečení měnit co 3 dny.
 
TIP: Při praní povlečení nepřeplňujte pračku. Raději vyperte povlečení ve dvou pracích cyklech. Jedině tak získáte dokonale čisté prádlo.
 

Jak se starat o polštář a peřinu?

Přikrývku se doporučuje vyprat alespoň 2x do roka, ideálně na 60 °C, abychom se zbavili roztočů a všech mikroorganismů. Lůžkoviny z kvalitního materiálu můžete prát i častěji. Náročnější péči bude rozhodně vyžadovat polštář, na kterém ulpívá mastnota z vlasů, zbytky kosmetických přípravků, pot a další tělní tekutiny. Polštář se doporučuje vyměnit za 2 až 3 roky. Samozřejmě podle kvality materiálu.

Noc dělá den. Podle čeho vybírat polštář a přikrývku?

To, jak se vyspíme, ovlivňuje naši náladu a kondici po celý den. Někdy nás bolí za krkem a někdy se nám spí jako na obláčku. Velkou roli hraje vhodně zvolený polštář. Až takový najdete, nebudete se ho chtít vzdát. 

Polštáře jsou nabízeny v různých velikostech a tvrdostech náplně. Některé polštáře dokonce umožňují regulaci objemu. Praktickou vychytávkou je také snímatelný potah, který můžete kdykoliv vyprat. U přikrývky budeme hodnotit především jejich hřejivost, dále pak váhu a samozřejmě materiálové složení, aby byla schopna odvádět pot. Můžete si vybrat mezi letní, zimní a celoroční přikrývkou.

Matracový chránič - užitečný pomocník pro každého

Se stejnou péčí bychom měli přistupovat také k naší matraci. Jestli jste už někdy podstoupili proces praní matracového potahu, víte, že je to časově i fyzicky náročné. Investujte do praktického matracového chrániče, který matraci ochrání před ušpiněním a poškozením. Není pravda, že chránič matrace využijí pouze senioři a malé děti. Matraci ochrání před skvrnami od moči, krve, různých tekutin, ale také od potu, který každý člověk během noci vylučuje. Matracový chránič nejen že prodlouží životnost vaší matrace, ale navíc zvyšuje komfort při spánku. 
 

Vneste do ložnice svěží jarní atmosféru

Máte v ložnici dokonale uklizeno a vyvětráno? Teď už jen stačí vyměnit povlečení se zimními motivy za jarní. Inspirujte se u matejovsky-povleceni.cz, kde najdete bohatou nabídku květinových vzorů a optimistických barev. 

15.02.2024 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444