Jak vymalovat interiér

Chystáte se vymalovat váš byt nebo třeba jenom jednu místnost? Jakou barvu a v jaké sytosti vybrat? Kolik stěn natřít? Existují nějaké zásady v malování? Zeptali jsme se známého designéra Ladislava Rendla, aby nám poradil.

 
Na dotazy odpovídá
designér Ladislav Rendl
 
 
Barvy mají lidské vnímání a chování velký vliv. Jinak se budete cítit v pokoji bílém, jinak v místnosti s červenými stěnami. Každý člověk však barvy vnímá jinak, proto se neřiďte žádnými obecnými pravdami a odstín vybírejte podle vkusu. Přece jen v tom budete bydlet vy, ne autor článku v časopisu. Při výběru barvy je dobré pamatovat na to, že barva na stěně bude vypadat sytější než na vzorníku. Vybírejte tedy barvy světlejší, kdykoliv můžete sytost přidat.

Jaké odstíny jsou trendy a jak je kombinovat?

Barvy a jejich tóny dokážou změnit celý dojem z interiéru a nesmíme se jich bát. Hlavně bych poradil, abyste se nikdy při zařizování vlastního bydlení neřídili a nesvazovali žádnými aktuálními trendy, ale vybírali dle vlastního vkusu, jedině tak bude pro vás domov domovem. Pamatujte, že je vhodné vždy kombinovat tmavé odstíny s těmi světlými a naopak. Pokud potřebujete ve výběru poradit, využijte katalog výrobce, kde můžete nabrat inspiraci přímo od designérů a podívat se na konkrétní kombinaci barev, které kupujete. 

Barva stěn dokáže změnit ineriér k nepoznání. Prohlédněte si tyto 3 vizualizace:


Zdroj: Katalog inspirací COLORLAK PROINTERIÉR COLOR&ELEGANT

Jakou vybrat barvu do interiéru? 

Doporučuji vybrat moderní barvu, která nám zajistí vysokou kvalitu. A to estetickou a funkční. Kvalitní barva pro interiér má vysokou kryvost a vysokou odolnost proti oděru. 
 

Jak poznáme kvalitní barvu?

Poznat kvalitní barvu jen podle obalu není snadné. Na odolnost proti oděru za mokra existuje dokonce oficiální norma ČSN 13300. Známkování je jako ve škole, 1- nejlepší, 5 – nejhorší/nedostatečné. Na trhu je spousta malířských barev se stupněm 5, ale velmi málo, které mají alespoň třídu 3. 
 

Jak je to s omyvatelnými barvami, které bychom uvítali například do dětského pokoje?

Z omyvatelného nátěru můžeme mokrým hadříkem snadno setřít nečistoty. Například řada PROINTERIÉR českého výrobce COLORLAK nabízí interiérové bílé barvy, ale taky barevné natónované barvy v nejvyšší třídě odolnosti proti oděru za mokra. Nejčastěji se setkáváme se zašpiněnými místy kolem vypínačů, ale s takovou barvou není problém ze stěny setřít třeba i skvrny od kečupu, čokolády, ale i centropenu. Co se týče estetické kvality, tak nám taková barva díky kvalitním pigmentům zaručí stálost odstínů, časem tedy nebledne.
 

Článek vznikl ve spolupráci se společností COLORLAK, a.s.
02.10.2015 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444