Jak vybírat zahradní nábytek, aby dlouho vydržel?

Soutěž o zahradní křeslo

Snad každý z nás rád posedí na terase s přáteli při skleničce vína, o víkendu s radostí posnídáme. Venkovní nábytek, v němž právem odpočíváme, vybíráme pečlivě a s rozvahou – vždyť chceme, aby vydržel mnoho let a byl pohodlný.

Mimo to chceme také, aby byl skladný a lehce udržovatelný. Vyvarujeme se nákupu levného zboží, protože většinou jsou použité levné materiály a brzy se zničí.
 
Zahradní sestava z finské borovice. Dřevo je tepelně upravené speciální technologií tzv. THERMOWOOD. Touto technologií opracované dřevo získává vynikající odolnost proti hnilobě, vyšší pevnost, stálost a především delší trvanlivost (minimálně 30 let) Nábytku nevadí ani vlhké prostory jako jsou wellness centra, sauny, bazény apod. Rozměry stolu: 167x100x76 cm, rozměry křesla: 66x73x110 cm  
 

Nad čím se zamyslet před nákupem?

Důležitým faktorem je umístění nábytku. Velký rozdíl je, zda zahradní nábytek bude stát venku bez zastřešení, polo-zakrytou pergolou nebo pod zakrytou terasou. Je jasné, že když bude nábytek vystaven dešti, musí být z odolnějšího materiálu, než když bude pod střechou.

Do prostoru, kde bude zahradní nábytek chráněn před nepřízní počasí, si klidně můžeme dovolit přírodní materiály jako např. ratan, banánový list, vodní hyacint i choulostivější dřevo. Na terasu částečně otevřenou, volíme odolnější nábytek, protože počítáme s prachem, pylem i deštěm. Na otevřenou terasu pořizujeme nejodolnější nábytek, vyrobený z materiálu, jako je umělý ratan, kvalitní plastový nábytek, teak, ocel ošetřená práškovou barvou, hliník a nerez.

Dále se musíme zamyslet nad typem nábytku, který určuje způsob používání. Jakou hlavní prioritu očekáváme od zahradního nábytku? Chceme u něho jen odpočívat, nebo pravidelně stolovat? Má-li sloužit k častému posezení s přáteli například u grilování, musí mít určitou výšku a hloubku sedu, důležitý je i sedací materiál. Pro relaxaci v přírodě volíme typy polstrované, bezpečné, komfortní.
 
Závěsné houpací křeslo Globo set royal natura. Pečlivě vyrobený komplet stojanu a křesla oválného tvaru, který 2-3 sedícím osobám, spolu s měkoučkým polštářem zaručuje vysokou míru pohodlí a kvalitu odpočinku. Na výrobu křesla je použito smrkového lepeného profilu, který je ošetřen proti povětrnostním vlivům a zajišťuje perfektní bezpečnost a stabilitu výrobku.  

Ratanový nábytek na zahradu je vysoce odolný (technoratan)

Ratan je materiál zvlášť odolný výkyvům teplot, dešti i mrazu, ale pozor - pouze ten kvalitní! Na trhu jsou různé kvality umělého ratanu, na první pohled nerozeznatelné. Jak rozpoznat ten nejlepší? V první řadě se zaměříme na konstrukci nábytku. Vyhněte se těm nejlevnějším, a to dřevěným, pokud nestojí pod přístřeškem, kdy podléhá vlivu vlhkosti. Díky dřevu má nábytek nižší nosnost, zároveň je těžký, hůře manipulovatelný. Právě na takový nábytek se používá nejlevnější ratan a to vzhledem k životnosti dřeva, tedy se odhaduje jen na dvě sezóny.

Průměrné kvality a zároveň příznivé ceny můžeme očekávat od ratanového nábytku na zahradu s železnou konstrukcí (s barveným povrchem, práškově ošetřeným), ale i tak je životnost omezená na pět až šest let.
 
Doporučení: Nejlepší volbou při výběru nábytku z techno ratanu je konstrukce z hliníku, má velmi vysokou životnost.
 
Exkluzivní a moderní zahradní nábytek Alena je vyroben z kovu a umělého ratanu v barvě černé, konstrukce je vyrobena z hliníku a natřená práškovou barvou za účelem lepší ochrany před korozí. Nábytek je vysoce kvalitní, umělý ratan věrně napodobuje ratan přírodní a je vysoce odolný vůči měnícím se klimatickým podmínkám (déšť, UV záření).   
Umělý ratan je téměř bezúdržbový, stačí použít teplou vodu s běžným mycím přípravkem. Je možné ho celoročně nechávat volně venku, ale doporučuje se ho na zimní období přikrýt plachtou.
 

Probarvený lehký plast

Nábytek z tohoto materiálu se nejvíce hodí k bazénu. Výhodou je snadná manipulace díky jeho hmotnosti a téměř nulová údržba.
 
Zahradní nábytek ART je vyroben ze syntetického copu (plast PE). Jedná se o vysoce kvalitní materiál, s vysokou odolností na změny počasí (déšť, UV záření). Rám je zhotoven z ocelových komponentů, malovaných práškovou barvou na ochranu proti korozi. Tato lavice je ideální pro zahradu, stejně jako zimní zahrady, na balkon a terasu.  

Kovový nábytek je stabilní a skvěle se udržuje

Zahradní židle vyrobená z kovu je sice těžší, ale stabilnější. Kov je tvrdý a studený materiál, a proto je doplněn měkkými polstry.

Nejkvalitnějším kovem pro zahradní nábytek je hliník. Díky jeho vlastnostem jako je stabilita, lehkost a odolnost, ho neovlivní vlhko ani teplo. Nepodléhá korozi, má dlouhou životnost a může stát celoročně venku. Hliník má i nízkou vodivost a hned tak se nezahřeje. 
 
Hliníkové zahradní křeslo PAUCOR 9 s velice elegantním designem se bude jistě hezky vyjímat na vaší zahradě, terase, nebo také na balkonu. Má hliníkovou konstrukci i hliníkové područky stříbrné barvy. Sedák i opěrák je vyroben z pevné, snadno omyvatelné látky v černé barvě. Opěrku židle můžete nastavovat v několika různých polohách. Zahradní židle odolává povětrnostním podmínkám.   

bydlinekSoutěž o 1 hliníkové zahradní křeslo Paucor 9 
Odpovězte na níže připojenou otázku a zúčastněte se soutěže.

Nápovědu najdete na adrese: www. nabytek-jeko.cz.
Soutěž byla ukončena 30. dubna 2017. Výherci gratulujeme: Karel Wojnar

03.04.2017 | redakce Bydlení.cz
  • Nábytek Jeko.cz

    Hledáte kvalitní a levný nábytek? Navštivte náš obchod s širokou nabídkou zahraničního i českého nábytku. Nabízíme luxusní i levný nábytek pro všechny naše zákazníky. Nábytek na splátky je u nás samozřejmostí včetně montáže a výnosu zboží.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444