Jak urychlit prodej bytu?

Na reality s rozumem X.

Spolupracujete s realitní kanceláří. Inzeráty jste vyvěsili snad všude. Přesto stále svůj byt nemůžete prodat? V následujícím článku se blíže seznámíme se službou Home Staging, díky které svůj byt prodáte dříve a možná i výhodněji.

Home Staging je služba, kterou rozumíme profesionální přípravu bytu nebo domu k prodeji. Home Staging se nezabývá pouze interiérem nemovitosti, ale i exteriérem. Důležité je, aby nemovitost jako celek působila dobře, protože šanci udělat dobrý první dojem má člověk pouze jednu.
Proč je úprava nemovitosti tak důležitá?
Většina z nás dělá při prodeji bytu nebo domu pořád tu jednu stejnou chybu. Během focení nechává v interiéru ležet své osobní věci. Právě „odosobnění" je jedním z nejdůležitějších požadavků na kvalitní fotografii, která má zaujmout široké spektrum zájemců. Nový majitel si musí umět představit, že v tomto bytě bude rád bydlet. „Mám za sebou dvacetiletou praxi jako realitní makléřka. U nás je téměř národním zvykem, že tam, kam by si lidé obvykle styděli pozvat návštěvu, se nestydí pozvat realitního makléře. Zoufalství realitních makléřů končí nezřídka tím, že fungují jako úklidová služba zdarma. Investovat čas i trochu peněz do přípravy nemovitosti se určitě vyplatí," přidává své osobní zkušenosti PhDr. Dagmar Godycká ze společnosti Home Staging by God.
 
 
Pokoj po úpravě. Foto: Residence Visage  
 
Pokoj před úpravou. Foto: Residence Visage  
Atraktivní fotografie je základ. Vždyt právě podle ní posuzujeme nabídku. „Internetová prezentace je důležitá a má velkou sílu, ne-li rozhodující. Současný zákazník je však daleko sofistikovanější a náročnější. V důsledku slábnoucího realitního trhu je více nemovitostí na trhu. Už nestačí umístit do nabídky, ale zaujmout! Nemáte moc prostředků a hlavně času k tomu, jak přesvědčit poptávajícího, aby „rozkliknul“ právě tu vaši nemovitost. Ano, dobré „otvírákové“ foto prodává. Fotka je nekompromisní, i málo věcí v interiéru je najednou na fotce hodně. Musíte vědět, kam si stoupnout, z jakého úhlu fotit a jaké použít světlo. Udělat dobrou kvalitní fotku chce zkušenost i cit pro věc," upozorňuje PhDr. Dagmar Godycká z firmy Home Staging by God.

Jak probíhá Home Staging?
„Pokud se klient rozhodne využít našich služeb, je dobré, abychom od něj obdrželi fotografie nemovitosti. V tomto okamžiku máme základní představu o charakteru objektu, o potřebných úpravách a tím i o cenovém rozmezí investice. Klienta navštívíme a na základě tohoto setkání pro něj vypracujeme zápis s doporučeními úprav nemovitosti, které obsahují jednotlivé kroky změn. Tyto úpravy může klient provést sám, nebo mohou být provedeny konzultantem. Samotný Home Staging tedy může trvat třeba jen 2-3 hodiny, ale také pár dní, přidají-li se třeba nutné změny v podobě výmaleb interiéru," seznamuje nás s průběhem Home Stagingu Jana Rybínová, projektová manažerka společnosti Residence Visage. Cílem Home Stagingu je urychlit prodej a vydělat peníze. Kvalitní Home Stager by si tedy měl poradit se stávajícím vybavením, k zakoupení maximálně doporučit drobné doplňky, které by interiér zkrášlily.

 
Ložnice před úpravou. Foto: Residence Visage  
  
 
Ložnice po úpravě. Foto: Residence Visage  











Co lidé dělají při prodeji svého bytu nejčastěji špatně?

„Obvykle je to na první pohled barva interiéru bytu. Řada majitelů našla inspiraci v pořadech typu „Postav si svůj sen“ a ve snaze odlišit se od uniformity ostatních panelových bytů používá výrazné barvy místností. Pokud jim to tak vyhovuje, není v tom problém. Ale pro profesionální prezentaci nemovitosti na realitním trhu jsou vhodné neutrální světlé barvy," doporučuje PhDr. Dagmar Godycká. Mnohé překvapí, že vedle uklizeného a upraveného interiéru hraje neméně důležitou roli i vůně. Ta by kupující neměla odradit. Pozor si tedy dávejte na její intenzitu. „Koupě nemovitosti je emocionální záležitostí. Kupující se bude vždy cítit lépe v prostředí, kde je vyvětráno a příjemně voní káva či vonná svíčka, než v nevětrané místnosti, kde jste před půl hodinkou uvařili silně aromatický oběd," radí Jana Rybínová z společnosti Residence Visage.

 
Před úpravou. Foto: Home Staging by God  
 
 
Po úpravě. Foto: Home Staging by God  
Rozsah a ceny služeb jednotlivých Home Stagerů mohou být rozdílné, a proto je dobré se s nimi předem seznámit. Dvouhodinovou konzultaci Home Stagingu najdete v nabídce za cenu okolo 3 500,- Kč ale i za 8 000,- Kč.
 
Pokoj před úpravou. Foto: Residence Visage  
 
 
Pokoj po úpravě. Foto: Residence Visage  
27.02.2013 | Jana Vaňková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444