Jak účelně zařídit chodbu vestavěnou skříní na míru?

Počítáte v bytě, konkrétně v chodbě či předsíni každý centimetr, protože je v ní málo prostoru nebo proto, že vás bydlí hodně pospolu? Pak by se vám hodily skříně na míru, které se dokonale přizpůsobí dispozicím místnosti. Jaké výhody skříně na míru nabízejí?

Jak na úzkou a dlouhou chodbu

Úzká a dlouhá chodba už na první pohled působí poněkud neprakticky – kam vůbec dát věci, které potřebujeme uložit, nebo doplňky, které mají chodbu oživit, aniž bychom ubrali prostor?

Řešením pro ukládání věcí, většinou oděvů, mohou být vestavěné skříně na míru. Do tohoto typu chodby se hodí ty subtilnější. Působí totiž elegantně a opticky napomáhají ke zvětšení prostoru. Ideální je nechat si vytvořit skříň vysokou od podlahy až ke stropu, aby nezůstal nevyužitý prostor právě v horních částech místnosti. K pohodlnému zacházení s věcmi ve skříni můžete použít třeba malé schůdky.

Další důležitou součástí skříně jsou její dveře. V úzké chodbě je obzvlášť vhodné promyslet, které bude více vyhovovat. Posuvné dveře jsou sice velmi oblíbené a nezaberou prostor při otevírání skříně, klasické otevírací dveře sice místo zaberou, ale zato se dostanete do jakéhokoli místa ve skříni bez omezení.

Tipy pro úzkou a dlouhou chodbu

Pořiďte si drobné dekorace, které chodbu opticky zkrátí a tím ji zútulní, zpříjemní. Zároveň dbejte na dobré osvětlení, skvělým řešením jsou v tomto případě světelné ostrůvky, díky nimž chodba nepůsobí stroze a jednotvárně. K tomu napomůže i barva světla - volte teplé a tlumené.
 

Jak na širokou a krátkou chodbu

Do široké, i když krátké chodby si můžete dovolit pořídit i robustnější nábytek. V chodbě stále bude dostatek prostoru, aby se v ní mohlo pohybovat více lidí. Myslete na to, že to, co vám chodba nedává na délku, musí vynahradit na šířku.

Obecně si můžete vybírat z většího množství návrhů, protože se nemusíte snažit o optické rozšiřování. Chcete-li si pohrát s barvami a chodbu opticky prodloužit, jednu koncovou stěnu vymalujte světlejší barvou. Nábytek po stranách pak mějte tmavší. U dveří skříně zde platí to samé, co v úzké chodbě. Zde však nemusíte moc myslet na to, kolik místa zabírají otevírací dveře.

A co s klasickou předsíní?

Pokud bydlíte v panelovém domě, předsíň vám dost možná dělá starosti, protože když v ní necháte původní skříně, sotva se na zbytku prostoru obléknete nebo si nazujete boty. I tady jsou perfektním řešením vestavěné skříně, které mohou být užší, ale zato vést až ke stropu, což vynahradí jinak nevyužívaný prostor. A skříňky se hodí i nad dveře, kde by rovněž zůstalo prázdno.
Jestliže máte klasickou předsíň v domě, o vestavěných skříních přemýšlejte ihned, ať později nelitujete. U vestavěných skříní si můžete navíc sami říci, kde chcete mít regály, kde volné místo a jaké uspořádání upřednostňujete. Ideální rozvržení je 50 % prostoru pro šatní tyče a oděvy na nich a 50 % botník a ostatní police, případně držáky na úklidové náčiní.

Náš tip: Při zařizování botníku spoléhejte na plný botník s policemi z lamina, nikoli na drátěné koše, z nichž se trousí nečistoty z bot dovnitř skříně.
 

Prostor pod schody nemusí zet prázdnotou

Máte to štěstí, že máte v chodbě krásné schody? Pak si jistě kladete otázku, jak efektivně využít prostor pod nimi. Byla by škoda zasadit sem tuctovou skříňku, která by stejně vyplnila jen část místa, a úložného prostoru by tak nevzniklo tolik, kolik by vzniknout mohlo. Vestavěná skříň nebo skříňka na míru (podle toho, jaký velký prostor pod schody máte), vám přitom nabízí 100% využití místa a uložení větších či menších věcí. Je jen na vás, co sem uložíte tak, abyste to měli po ruce vždy, když je potřeba. Doporučujeme otevírací dveře, protože s těmi posuvnými by tu mohl vzniknout problém – k věcem v zákrytu dveří byste se dostávali opravdu těžko.

Autor článku: Komandor – specialista na skříně na míru.

Může vás zajímat:

Rozhovor s architektem Janem Stoklasou na téma osvětlení interiérů
02.02.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444