Jak stavět ze slámy nebo hlíny?

V souvislosti s požadavkem udržitelnosti životního prostředí a minimalizace ekologické stopy se v posledních letech začíná mimo jiné rozvíjet také stavění z přírodních materiálů a jejich kombinací.

Základními stavebními materiály v tomto typu stavění mohou být kromě dřeva také sláma, bambus, hlína, kámen, ale například i kukuřice nebo rýžové slupky. Okruh příznivců takových staveb roste po celém světě, své aktivní zastánce má i u nás.

Stavění ze slámy nebo hlíny, materiálů, které jsou u nás ekologické také pro svou snadnou dostupnost, je v České republice stále spíš novinkou, zároveň ale rozvíjejícím se oborem, který zdokonaluje své technologické postupy. Výjimečnost dynamickému rozvoji svým způsobem napomáhá, protože nevelký okruh aktivních sympatizantů intenzivněji sdílí své technologické i praktické poznatky, které postupně obohacuje a rozšiřuje.

Stavby ze jmenovaných přírodních materiálů jsou pro řadu lidí lákavou alternativou z různých důvodů - jsou levné, s odbornou asistencí je lze stavět svépomocí, nabízejí nové architektonické možnosti, možnosti změny životního stylu. K výrazným kladům budov postavených tzv. “tradiční technologií budoucnosti” patří ale zdravější vnitřní prostředí.  Negativní vliv v moderních budovách běžné iontové nerovnováhy na neblahý nárůst alergií, respiračních chorob i chronické únavy a dalších psychických potíží je dostatečně prokázán. Interiéry přírodních staveb udržují dostatečné množství záporných iontů, čímž vytvářejí mnohem příznivější vnitřní klima.

Propagace, sledování a inovace oboru staveb z přírodních materiálů, především ze slámy a hlíny - to jsou také hlavní cíle občanského sdružení Baobaby. Členové sdružení tvoří tým nadšenců složený z projektantů, architektů i řemeslníků, který stále získává nové poznatky a zkušenosti, veřejnosti nabízí některé služby veřejnosti a věnuje se i osvětové činnosti v oboru.

Konference o stavbách z přírodních materiálů
Sdružení je také pořadatelem „Konference stavby z přírodních materiálů“, která se bude konat v prostorách klubu Impact Hub v Praze od pátku 27.2. do neděle 1.3. 2015.

Pokud toužíte bydlet zdravě, oslovuje vás použití  přírodních stavebních materiálů a design přírodního stavitelství, zajímáte se o trvale udržitelný způsob života, plánujete stavbu či rekonstrukci vašeho domu, anebo třeba chcete postavit dětem pěkné hřiště, na konferenci můžete načerpat řadu zajímavých informací a podnětů, praktických rad a zkušeností přímo od odborníků z oboru přírodního stavitelství. 

V minulém roce vyvolala konference velký zájem, měla téměř 200 účastníků. V letošním programu se můžete těšit i na dva zahraniční odborníky, Michaela Rice a Wernera Schmidta, kteří vystoupí první den konference.

Michael Rice je původem z Irska, je to mistr posvátné architektury, stavitel a designer, bioarchitekt, který inspiruje lidi z celého světa, ale také šaman a učitel. Werner Schmidt je rakouský stavitel, který jako jeden z mála staví domy z nosné slámy. Dále se můžete těšit na řadu odborníků z Čech i Slovenska, kteří mají s přírodním stavitelstvím letité zkušenosti. Celý program je koncipován tak, aby přinesl podněty jak laikům, tak odborníkům. Bude se zabývat jak základními principy přírodního stavitelství, tak různými konstrukčními systémy a trendy, slaměnými domy, hliněnými omítkami, rekonstrukcí a realizacemi v interiéru i v klasických stavbách, domy z hlíny či konopí, různými technologiemi zpracování, dětskými hřišti, přírodními stavebními materiály a dalším. Připravena je i exkurze do slaměného domu.

Součástí programu pro účastníky budou i bezplatné poradny, kde mohou zájemci konzultovat své projekty - slaměné domy, přírodní zahrady, přírodní dětská hřiště, kořenové čistírny odpadních vod a zahradní jezírka apod.

Program konference naleznete zde.
09.01.2015 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444