Jak správně vybrat terasové a balkonové dveře

Plánujete-li stavbu nového rodinného domu nebo děláte rekonstrukci starého domu, skoro určitě uvažujete o smysluplném propojení interiéru se zahradou. V posledních letech je to nejmodernější a zároveň nejvíce rozšířený trend. Pokud máte hezkou zahradu, kde rádi trávíte čas, vyplatí se stavět dům tak, abyste do ní měli jednoduchý přístup. Ideálně přes jedny jediné prosklené dveře. A právě o těchto terasových nebo balkónových dveřích je tento článek.

Když se chcete dostat z domu na zahradu, nejlepší je vybudovat také jednoduchou terasu. Nemusí být ani nijak velká, ani zastřešená. Určitě ji však hlavně v teplejších dnech maximálně využijete. Vchod z domu na terasu zajišťují terasové dveře, které se vyrábějí z plastových nebo hliníkových profilů. Dají se rozdělit na 3 základní typy – klasické balkónové dveře, posuvně – sklopné dveře a zdvižně - posuvné dveře.

Klasické balkonové dveře - nejlevnější varianta

Balkonové dveře jsou v podstatě francouzská okna, která se dají otevírat coby normální dveře nebo je můžete vyklopit na ventilaci jako u klasických oken. Mohou být jednokřídlé nebo i vícekřídlé. Balkónové dveře mohou mít zvenku madlo nebo z obou stran kliku včetně rozety na zamykání. Můžete si zvolit otevírání do domu nebo ven z domu. Je tedy třeba počítat s nějakým prostorem pro otevření dveřního křídla, což může být u malých prostor, kde řešíte každý centimetr, trochu problém. Tyto dveře se tak mohou používat jako plnohodnotný vchod do domu. Klasické balkónové dveře byly nejčastější řešení hlavně kvůli ekonomické ceně, v posledních letech se ale stále častěji používají i další dva typy terasových dveří.

Posuvně - sklopné dveře ušetří místo

Terasové dveře se posouvají do strany souběžně s rámem. Tím se ušetří prostor kolem dveří. Posuvně - sklopné terasové dveře se jednoduše ovládají speciální „spřaženou“ klikou, dají se také otevírat jen na ventilaci. Obvykle se kombinují s další zasklenou plochou, která není otevíratelná. Když dveře otevřete, zajedou podél vedlejší prosklené stěny, jejímž základem je kolejnice. Ovládání dveří může být jednostranné nebo oboustranné. Malou nevýhodou těchto dveří zůstává fakt, že nad podlahou vystupuje několik cm vysoký rám, takže se nejedná o bezbariérový vchod. Cena posuvně – sklopných dveří je vyšší než u klasických balkónových dveří, ale nižší než u dalšího HS portálu.

Zdvižně - posuvné dveře (HS portál)

Zdvižně - posuvné dveře mohou být stejně jako obě předchozí varianty buď v plastovém, nebo v hliníkovém provedení. Právě s hliníkovými profily tvoří nejluxusnější terasové dveře, které jsou však také nejdražší. Jednoduché ovládání může být z jedné nebo z obou stran. Jedná se opět o posuvné dveře, které si můžete nechat zhotovit i v opravdu velkých formátech. 

HS portál se hodí pro velké prosklené plochy, můžete tak mít o dost širší i vyšší dveře, které se kombinují s další zasklenou plochou a vytvářejí tak celé prosklené stěny. Terasové dveře se nejprve lehce samy nadzvednou otočením kliky a poté odsunou do strany po kolejnici za pevné velkoformátové okno. Zdvižně posuvné terasové dveře mohou být i dvoukřídlé, v takovém případě se každé křídlo otevírá na jednu stranu.

Plastové balkonové dveře jsou jako francouzská okna

Když si zvolíte levnější variantu, znamená to, že budete volit plastové profily balkonových dveří. V podstatě se jedná o stejné profily jako u plastových oken, můžete řešit nákup dveří i oken najednou. Lépe tak sladíte i jejich barvu. Plastová okna i terasové dveře mohou vypadat jako dřevěná, a přitom budou plastová. Je to nejčastější řešení. Francouzská okna dnes už nejsou luxus, ale spíše norma. Obzvlášť v nových rodinných domech, protože trend je jasný – praktické propojení interiéru se zahradou.

Vybírejte tedy nové balkónové dveře nejen podle estetiky a praktičnosti, ale i podle ceny.
06.09.2019 | PR
  • Svět oken

    Společnost Svět oken se specializuje na prodej a montáž plastových a hliníkových oken, interiérových a vchodových dveří, stínící techniky a garážových vrat. Navíc realizujeme zasklení balkonů a lodžií. Nabízíme široký sortiment služeb; nezávazná kalkulace zdarma, technické a finanční poradenství, zaměření a montáž.  Získejte od nás jedny z nejlepších cen na trhu a akční slevy. Nabízíme široké spektrum výrobků a kvalitních služeb, které jsou ověřeny nespočtem spokojených klientů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444