Jak se při nákupu spojovacího materiálu neztrapnit

Když pečujete o své bydlení, těžko se vyhnete kontaktu se šrouby, vruty a dalším spojovacím materiálem. Obrázek na zdi nevisí na dobré slovo. Pokud vám však pojmy „šroub“ a „vrut“ splývají v jakýsi univerzální „vroubek“, je možná načase si nejen tyto základní termíny ujasnit. Přinášíme vám proto jednoduchý přehled pro laiky, abyste si při nákupu v železářství neutrhli ostudu.

Základní rozdíl mezi šroubem a vrutem je v jejich spojení s materiálem. Běžný šroub sám o sobě nic neudrží, jelikož k sobě potřebuje příslušný protikus (otvor s vnitřním závitem nebo matici). Vrut se naopak sám zavrtá přímo do spojovaného materiálu, nejčastěji do dřeva a plastu (tzv. samořezky to zvládnou i do plechu a měkkého kovu). Na rozdíl od dřívějších vrutů s kónickým tvarem šroubovice ty dnešní většinou nepotřebují předvrtávat otvor ve spojovaném materiálu.

Šroub i vrut má čtyři části: hlavu, drážku, dřík a závit (šroubovici). Většina typů hlav má kruhový průřez, proto potřebují mít ještě tzv. drážku (pohon), která umožňuje jeho otáčení. To neplatí pro šrouby s vnějším šestihranem, které nemají drážku, ale tvar šestiúhelníku. Proto na práci s nimi stačí ruční klíč.

Hlavy

Pro zjednodušení můžeme hlavy rozdělit na zápustné a nezápustné. Toto dělení však není stoprocentně přesné, protože se v některých případech prolíná.

Zápustné hlavy – Díky kónické (kuželové) spodní části hlavy zapadnou vruty a šrouby do vyvrtaného otvoru.
  • Zápustná (zapuštěná, kuželová) – Celý vrut (šroub) je zapuštěný do materiálu a nikde nečouhá. Díky tomu je ideální pro nábytek, protože ho snadno přelepíte krytkou v barvě dekoru dřeva a zahladíte tak po něm stopy.
  • Čočkovitá (čočková) – Jedná se o kombinaci zapuštěné a půlkulaté hlavy. Kónická část vrutu zapadne do materiálu a vrchní čočkovitě vyboulená část zůstane viditelná.
 
Nezápustné hlavy – Hlava s dříkem svírá pravý úhel, proto hlava na materiál dosedne a žádná její část se nezapustí do otvoru.
  • Půlkulatá – Vedle zapuštěné je druhým nejčastějším typem hlavy. Vypadá jako malý hříbek – hlava ve tvaru polokoule dosedne na spojovaný materiál, takže zůstane zcela nad povrchem.
  • Válcová – Jedná se o nízký pravidelný válec s různými drážkami, nejčastěji s imbus pohonem.
  • S vnějším šestihranem (na klíč) – Hlava ve tvaru šestiúhelníku nemá drážku, protože se dá šroubovat „zvnějšku“ pomocí ručního klíče nebo gola nástrčné hlavice s vnitřním šestihranem. Obdobně to platí i pro šroub s vnějším čtyřhranem.
  • Talířová – Na spodní kuželovou část přiléhá polokoule s límcem na okraji. Podobá se tak malému obrácenému talíři. Typická je pro tesařské vruty.
Utahovat, povolovat a zavrtávat můžete samozřejmě pomocí ručního šroubováku, gola hlavice nebo plochého, imbus nebo torx klíče. Pro rychlejší práci ale využíváme elektrické nebo aku šroubováky, do jejichž sklíčidla upevníme bit (hrot) odpovídající příslušnému typu drážky. Místo celé skříně šroubováků si tak vystačíte s malou krabičkou bitů.

Drážky

  • Plochá – Nejstarší a nejjednodušší typ drážky už se dnes příliš nepoužívá, protože se nehodí pro elektrické nářadí. Šroubovák nebo hrot totiž snadno z drážky vypadává. Její hodnota je dnes hlavně estetická, používá se totiž při renovaci starého nábytku, kam novější typy drážek vzhledově nezapadají.
  • PH (Phillips) – Starší ze dvou typů křížových drážek tvoří prostý rovnoramenný kříž, který líp drží hrot v drážce než plochý typ. PH drážka je typická především pro šrouby a samořezky.
  • PZ (Pozidrive) – Ještě stabilnější jsou ale 2 kříže, vzájemně pootočené o 45 stupňů, které nazýváme drážkou PZ. Přes původní rovnoramenný kříž je „položen“ ještě slabší mělký druhý kříž. Tuto drážku najdete často u vrutů do dřeva. Pozor na záměnu PH a PZ – při nesprávném použití se hrot i drážka „ožvýkají“ a stanou se nepoužitelnými.
  • Imbus (Inbus) –Znamená vnitřní šestihran, označuje se pomocí H nebo HEX a čísla, které vyjadřuje vzdálenost protilehlých stran v milimetrech. Pokud si na něj vezmete imbus klíč s kuličkou, můžete šroubovat i na těžko přístupných místech. Kulička totiž umožňuje i jiný úhel nasazení klíče do drážky.
  • Torx – Tvoří ho šestiramenná hvězdice. Poznáte ho také podle označení T nebo TORX a čísla, které sice označuje vzdálenost protilehlých vrcholů hvězdy, ale ne číslem hodnoty té vzdálenosti. Tedy například TORX 25 neznamená 2,5 mm, ale rovná se vzdálenosti 4,43 mm. Protože tvar hvězdice poskytuje víc ploch pro přenos síly, hodí se torx pro vyšší krouticí moment (zjednodušeně řečeno to, jak rychle točí elektrický šroubovák s vrutem). Nehrozí tolik jako u jiných drážek, že se bit v drážce ukroutí. Při ručním utahování si můžete pomoct torx klíči.
  • UniQuadrex – Tuto poměrně speciální drážku tvoří kónický čtverec. Bit sedí v drážce natolik pevně, že lze pracovat pouze jednou rukou.
  • Existují i další speciální drážky, používané především v automobilovém průmyslu a letectví, s těmi se však v běžném životě nesetkáte. Různé typy bezpečnostních drážek pak zejména v elektronice slouží k tomu, aby s nimi nemohl nikdo manipulovat neoprávněně. Tedy aby nebylo možné třeba odmontovat důležitou ceduli nebo rozebrat mikrovlnnou troubu.
 

Pokud jste však narazili na specifičtější problém, se kterým si nevíte rady, zeptejte se odborníků v kvalitním železářství. Jistě vám rádi poradí.
28.08.2018 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444