Jak neplýtvat potravinami? Správně je skladujte a včas spotřebujte

Jak neplýtvat potravinami? Foto: Unsplash.com

Jak neplýtvat potravinami? Foto: Unsplash.com

Kolik utratíte za jídlo? Většina z nás se shodne, že položka za potraviny patří v měsíčním rozpočtu k těm vyšším. Lze s tím něco udělat? Podle výpočtů dokáže průměrná česká rodina se dvěma dětmi ročně ušetřit více než 14 tisíc korun. Stačí jen omezit plývání potravinami.

Ruku na srdce, co uděláte se zvadlou paprikou nebo mrkví? A nebo s rajčaty, která už nevypadají tak svěže, jako když jste je před pár dny kupovali v obchodě? Máte na výběr. A koš je až poslední možnost... 
 

Správně skladujte

Nejlepším řešením je potraviny skladovat tak, aby co nejdéle vydržely čerstvé. Mnoho lidí stále tápe, jaký je rozdíl mezi termíny „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Vysvětleme si, co se na etiketách můžeme dočíst.
 
Datum spotřeby (spotřebuj do) je vždy na čerstvých potravinách, které bychom měli rychle sníst. Po uplynutí dané doby se už výrobek nesmí prodávat a my bychom jej měli jíst jen s opatrností. Jde zejména o mléčné výrobky, chlazené maso nebo ryby. Nic vám ale nebrání z jogurtu nebo tvarohu, který je pár dní po datu spotřeby, upéct skvělý koláč na neděli.
 
Minimální trvanlivost určuje minimální životnost potraviny. Takové produkty se nekazí tak rychle, dokonce se smí i v obchodech s označením prodávat. Jsou to například sušenky, těstoviny nebo konzervy.
 

Víte, jaké potraviny do lednice patří a jaké ne?

Divíte se, že ještě včera rajčata chutnala úplně jinak než dnes? Možná to bude tím, že rajčata do lednice zkrátka nepatří. Stejně tak jako papriky nebo třeba lilek v chladu ztrácí svoji chuť i hodnotné látky a je lepší je skladovat při teplotě mezi 8 a 15 stupni Celsia, případně při pokojové teplotě.

Do lednice nepatří ani banány, ananas, avokádo, mango a další tropické ovoce. Skladování se doporučuje při pokojové teplotě, ideálně v míse nebo košíku na ovoce.

Na brambory, cibuli a česnek vám stačí tmavé místo v chladnějším prostředí, a to nejlépe o teplotách do 6 °C, jinak začnou klíčit nebo na světle zelenat. Ideální je pro takové potraviny sklep.

Do lednice rozhodně patří jogurty a další mléčné výrobky. Držte je však co nejdál od čerstvého masa, aby se potraviny vzájemně nekontaminovaly.

Zužitkujte vše do posledního drobečku

Ovadlá zelenina? Zbytky z nedělního obědu? Zásoby zeleniny od prarodičů? Veškeré jídlo můžete  zužitkovat a připravit skvělé jídlo.

Tortilly s kuřetem od neděle

Zbylo vám kuře od neděle a už na něj nemáte chuť? Kuře oberte, maso natrhejte a jednoduše jím naplňte tortilly. K masu přidejte libovolnou zeleninu, tortilly zapečte v kontaktním grilu a rázem máte zcela nový oběd.

  • tortilly 
  • zbylé upečené maso (kuřecí nebo vepřové)
  • hrst mražené kukuřice, ale klidně i čerstvý špenát
  • nastrouhaný sýr
  • podle chuti dresing


Banánové lívanečky

 
  • 3 vejce
  • 150 ml mléka
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 150 g špaldové mouky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 zralé banány
  • 300 g tvarohu
  • 4 lžíce cukru
  • 4 lžíce strouhané čokolády
  • 1 špetka soli

Oddělíme si bílky od žloutků. Bílky smícháme se špetkou soli a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme se 120 ml mléka a moučkovým cukrem. Přidáme mouku, sníh z bílků a opatrně zamícháme. Na pánvi zahřejeme olej a postupně usmažíme lívance do zlatova. Ze směsi usmažíme zhruba 20 lívanců. Banány oloupeme, rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem, zbývajícím mlékem a cukrem. Hotové lívance posypeme strouhanou čokoládou a podáváme s banánovým tvarohem. 
Banánové lívanečky. Foto: Kaufland
Foto: Kaufland.cz

Další tipy na jídla ze zbytků

  • Z ovadlé zeleniny připravte jednoduchou bramboračku.
  • Ze zralých banánů můžete vykouzlit luxusní raw dezerty.

Správné skladování potravin je tématem letošního ročníku kampaně Nekrm koš!, kterou vytvořila společnost Kaufland.

Další užitečné rady a informace o tom, jak správně potraviny nakupovat, skladovat a včas spotřebovat, aby nemusely skončit v koši, jsou již nyní k dispozici na webových stránkách projektu www.nekrmkos.cz. Do kampaně se zapojili také influenceři Jitka Nováčková a Tomáš Hradecký, kteří budou vybrané tipy na zpracování potravin či jejich správné skladování sdílet na svých sociálních sítích.
24.10.2024 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444