Správně skladujte
Víte, jaké potraviny do lednice patří a jaké ne?
Do lednice nepatří ani banány, ananas, avokádo, mango a další tropické ovoce. Skladování se doporučuje při pokojové teplotě, ideálně v míse nebo košíku na ovoce.
Na brambory, cibuli a česnek vám stačí tmavé místo v chladnějším prostředí, a to nejlépe o teplotách do 6 °C, jinak začnou klíčit nebo na světle zelenat. Ideální je pro takové potraviny sklep.
Do lednice rozhodně patří jogurty a další mléčné výrobky. Držte je však co nejdál od čerstvého masa, aby se potraviny vzájemně nekontaminovaly.
Zužitkujte vše do posledního drobečku
Ovadlá zelenina? Zbytky z nedělního obědu? Zásoby zeleniny od prarodičů? Veškeré jídlo můžete zužitkovat a připravit skvělé jídlo.Tortilly s kuřetem od neděle
Zbylo vám kuře od neděle a už na něj nemáte chuť? Kuře oberte, maso natrhejte a jednoduše jím naplňte tortilly. K masu přidejte libovolnou zeleninu, tortilly zapečte v kontaktním grilu a rázem máte zcela nový oběd.- tortilly
- zbylé upečené maso (kuřecí nebo vepřové)
- hrst mražené kukuřice, ale klidně i čerstvý špenát
- nastrouhaný sýr
- podle chuti dresing
Banánové lívanečky
- 3 vejce
- 150 ml mléka
- 4 lžíce moučkového cukru
- 150 g špaldové mouky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 zralé banány
- 300 g tvarohu
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce strouhané čokolády
- 1 špetka soli
Oddělíme si bílky od žloutků. Bílky smícháme se špetkou soli a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme se 120 ml mléka a moučkovým cukrem. Přidáme mouku, sníh z bílků a opatrně zamícháme. Na pánvi zahřejeme olej a postupně usmažíme lívance do zlatova. Ze směsi usmažíme zhruba 20 lívanců. Banány oloupeme, rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem, zbývajícím mlékem a cukrem. Hotové lívance posypeme strouhanou čokoládou a podáváme s banánovým tvarohem.
Foto: Kaufland.cz
Další tipy na jídla ze zbytků
- Z ovadlé zeleniny připravte jednoduchou bramboračku.
- Ze zralých banánů můžete vykouzlit luxusní raw dezerty.
Správné skladování potravin je tématem letošního ročníku kampaně Nekrm koš!, kterou vytvořila společnost Kaufland. Další užitečné rady a informace o tom, jak správně potraviny nakupovat, skladovat a včas spotřebovat, aby nemusely skončit v koši, jsou již nyní k dispozici na webových stránkách projektu www.nekrmkos.cz. Do kampaně se zapojili také influenceři Jitka Nováčková a Tomáš Hradecký, kteří budou vybrané tipy na zpracování potravin či jejich správné skladování sdílet na svých sociálních sítích.