Jak na údržbu venkovních rolet a žaluzií

Venkovní stínicí technika je nepochybně v kurzu. Venkovní rolety a žaluzie však představují také nemalou investici, takže je na místě se zasadit o to, aby nám co nejdéle vydržely a plnily svou funkci tak, jak je potřeba. V tomto článku se podíváme na to, jak prodloužit životnost venkovních rolet a žaluzií, jak se o ně starat a jak zachovat jejich vzhled. Vězte, že údržba rolet i žaluzií je jednoduchá a nenáročná, kýžený výsledek však přináší pravidelnost.

Jak čistit venkovní rolety

Na venkovních roletách se normálně zachycuje prach a další nečistoty, tak jako všude jinde. Záleží, jestli bydlíte přímo u frekventované cesty nebo třeba u lesa, znečištění tam bude rozdílné. Čištění rolet se doporučuje minimálně jednou za půl roku. Logicky platí, že čím častěji budete rolety čistit, tím méně vám jednotlivé čištění zabere času. Jak tedy na samotné čištění rolet?
 
Začněte tím, že rolety stáhnete úplně dolů. Jestli je to možné, na začátku čištění použijte vysavač, čímž z rolet odstraníte prach i další nečistoty. Dalším krokem pak může být omytí rolet neagresivním mycím prostředkem (nic abrazivního) a to směrem odshora dolů. Úplně stačí použít mýdlovou vodu nebo prostředek na mytí nádobí. Tím odstraníte zaschlé nečistoty, případně i mastnou špínu. Na závěr můžete ještě přetřít rolety jemným kartáčem nebo hadrem namočeným v čisté vodě a rolety necháte uschnout. Otevřete ještě revizní klapku venkovní rolety a lehce ji vyčistěte mokrým hadrem. Nepoužívejte žádná ředidla, rozpouštědla ani jiné agresivní přípravky, které by mohly rolety poškodit.

Venkovní žaluzie
 

Jak čistit venkovní žaluzie

Stejně jako u rolet tak i u žaluzií platí, že čím častěji se věnujete jejich údržbě, tím je údržba jednodušší. Začněte tím, že žaluzie spustíte dolů a lamely sklopíte do svislé polohy. Pravidelně je můžete prachovkou otírat od prachu, jednou za čas je však také jednoduše opláchnete vlažnou vodou a můžete je i jednotlivě omýt hadrem nebo houbičkou namočenou v mýdlové vodě. Lamely umývejte odshora dolů. Opět se vyhněte abrazivním prostředkům a vůbec čemukoliv, čím byste mohli lamely poškrábat. Stejně opláchněte i vodící lišty. Čištění venkovních žaluzií nedělejte v případě silného větru.
 

Kontrola rolet a žaluzií

K tomu, aby žaluzie či rolety dobře fungovaly, je potřeba kromě pravidelného čištění i občasná kontrola stínicí techniky. Sami můžete alespoň zhruba kontrolovat vše podstatné, tedy rovnoměrné vytahování a spouštění lamel, stav a míru znečištění lamel, hlučnost rolet a žaluzií během stahování a vytahování, stav vodítek a vodících lišt i opotřebení vytahovacích pásků a žebříků.

 
Obecně platí, že když je s něčím problém, který neumíme vyřešit sami, vždy je dobré obrátit se na odborníky, kteří závadu odstraní. Čím dříve, tím lépe, aby se rolety či žaluzie zbytečně ještě více nepoškodily. U stínicí techniky je potřeba být opatrný a neřešit problémy na sílu, může to vést k poškození.
 
S čištěním i se servisem venkovní stínicí techniky vám může pomoci i firma, od které jste rolety či žaluzie kupovali, a která vám stínicí techniku montovala. V případě potřeby se na ně obraťte.
08.04.2024 | PR
  • Svět oken

    Společnost Svět oken se specializuje na prodej a montáž plastových a hliníkových oken, interiérových a vchodových dveří, stínící techniky a garážových vrat. Navíc realizujeme zasklení balkonů a lodžií. Nabízíme široký sortiment služeb; nezávazná kalkulace zdarma, technické a finanční poradenství, zaměření a montáž.  Získejte od nás jedny z nejlepších cen na trhu a akční slevy. Nabízíme široké spektrum výrobků a kvalitních služeb, které jsou ověřeny nespočtem spokojených klientů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444