Jak na efektivní odvětrávání panelových domů

V bytových domech se znečištěný vzduch odvádí přes centrální šachtu. Vzduchotechnika je v bytových domech řešena různými způsoby. Některé z nich jsou zastaralé, nedostačující, příliš hlučné nebo prostě jen nefunkční. Přitom větrání je pro zdravé bydlení mimořádně důležité. Představujeme komplexní řešení, jak původní systém větrání modernizovat.

Inteligentní odvětrávání panelových domů

Nedostatečné či neefektivní odvětrávání je bolestí řady bytových a panelových domů. Jestliže při změnách tlaku volně proudí mezi byty různé pachy (spálená večeře a jiné „vůně“), mohou takto přecházet i jiné mikroskopické částice, které vytvářejí nezdravé prostředí. 

Do bytových a panelových domů lze instalovat tzv. DCV systém (demand controlled ventilation – větrání řízené skutečnou potřebou). Odvětrání pracuje na principu aktuální potřeby na základě vyhodnocení tlaku ve stoupacím potrubí a odvětrává pouze, pokud je to třeba. Moderní a tichý EC motor umožňuje plynulou regulaci otáček. Reaguje na okamžitou hodnotu průtoku podle toho, kolik je aktuálně otevřeno ventilů v kuchyních, koupelnách a toaletách. Pokud je v některém bytě spuštěno odvětrávání, dojde k okamžitému zvýšení výkonu EC motoru a odvodu odvětrávaného vzduchu ven z domu. Nemalou výhodou tohoto systému je výrazná úspora energie. Vyčištěním a dezinfekcí stoupacího potrubí a instalací efektivního systému odvětrání zajistíte čistý vzduch pro celý dům.

 

Moderní odvětrávací systém zvyšuje komfort bydlení 

Proč bychom měli vůbec přemýšlet o vzduchotechnice, která je instalována v našem panelovém domě? Správné větrání přispívá ke zdravému prostředí pro náš život. Zlepšuje mikroklima v bytech, snižuje hladinu CO2, nežádoucí vlhkost v bytě a s tím související rosení oken nebo vznik plísní. V neposlední řadě zamezuje průniku nepříjemných pachů z ostatních bytů a šetří výdaje za vytápění (návratnost v úspoře cca 4 roky).

Především u domu se zateplenou fasádou, střechou a vyměněnými okny je opravdu důležité, aby odvětrávací systém pokrýval potřeby objektu. Efektivní odvětrání zlepšuje komfort bydlení, ale také šetří energii a v neposlední řadě snižuje riziko množení nebezpečných patogenů, jakými jsou spóry plísní, bakterie a viry.

Odvětrávací systém BASIC

Výměna starého a hlučného motoru za nový a výkonnější EC motor. Seznamte se s výhodami:

  • snížení hlučnosti
  • snížení spotřeby energie
  • vyšší efektivita odvětrání
  • instalace probíhá přímo nad vyústěním odvětrávacího potrubí
  • bez nutnosti zásahu v bytech
  • možnost budoucí instalace DCV (systém PROFI)
 

Inteligentní odvětrávací systém PROFI 

Systém zahrnuje generální rekonstrukci vzduchotechniky s těmito benefity:

  • sjednocení systému odvětrání v celém domě, vysoce efektivní řešení 
  • snížená energetická spotřeba
  • osazení EC motoru a elektricky ovládaných ventilů v bytech
  • automatické vyhodnocení výkonu motorů na základě čidla tlakové diference
  • Díky přístupu do bytů lze opravit viditelné netěsnosti v napojení na centrální vzduchovod, a tím zmenšit tlakové ztráty.
  • Větrání je řízeno aktuálními požadavky uživatele (bez nežádoucího úniku tepla) - úspory za vytápění.

bydlinek
DCV systém - demand controlled ventilation - plně automatizovaný systém

- snížení množství obtížných pachů
- snížení rizika vzniku plísní
- kontrolovatelné úniky tepla z domu
- kontrola skutečné aktuální potřeby domu
- inteligentní řízení chodu motoru na základě tlaku ve stoupacím potrubí
- tichá a plynulá regulace otáček s okamžitou reakcí podle aktuálně otevřených ventilů v kuchyních, koupelnách a toaletách


Realizaci moderní vzduchotechniky provádí společnost Izoltechnik. Více informací zjistíte na adrese: https://www.izoltechnik.cz/.
30.10.2023 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • IZOLTECHNIK CZECH s.r.o.

    Specialista na revitalizace nejen panelových a zděných domů, ale i ostatních bytových a občanských staveb. V současné době je společnost významným dodavatelem stavebních prací v oblasti revitalizací bytového fondu v Praze, Středočeském a Jihočeském kraji.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444