Jak čistit a udržovat lakované dřevěné podlahy

Ilustrační foto -  Bydlení.cz

Ilustrační foto - Bydlení.cz

Parkety a dřevěné podlahy patří k řešení, které se uplatní stejně dobře v klasických i zcela moderních interiérech. Zda jako povrchovou úpravu těchto podlah zvolit oleje a vosky nebo lakování, je nejlépe rozhodnout podle toho, jak budou využívany a zatíženy. Povrch značně odolný proti oděru a nepříliš náročný na údržbu získáte použitím některého z moderních laků.

Díky lakování ve třech vrstvách jsou dřevěné podlahy chráněny proti vniknutí nečistot a tekutin. Čištění i údržba jsou proto jednoduché a nevyžadují větší námahu, je však třeba dodržovat několik zásad.

Po nově nalakovaných dřevěných podlahách se nesmí chodit dříve než další den. Čím více budete lakovanou podlahu v prvních dnech šetřit, tím delší bude životnost laku. Plné zatížení je vhodné po 8–14 dnech.

V prvním týdnu provádějte čištění jen nasucho (účinným vysavačem) a nepokládejte koberce. Nábytek a jiné těžké předměty domácího zařízení vnášejte opatrně. Před prvním silnějším zatížením je nutná údržba.

Nepoužívejte ocelové drátěnky, agresivní rozpouštědla a silně alkalické přípravky, které by mohly lakový film poškodit. Důležité pro dlouhou životnost laku je instalace kvalitních a účinných čistících zón před vchodem do místnosti. Nohy nábytku doporučujeme opatřit plstěnými podložkami.

V závislosti na stupni provozního zatížení podléhá lakový film přirozenému opotřebení. Proto je pravidelné ošetřování. Když je lakový film prochozený, je nutné podlahu přebrousit a znovu nalakovat.

Na trhu je k dostání ucelený systém na ošetření lakovaných dřevěných podlah v interiéru Čistící souprava na dřevěné podlahy. Jde o kompletní řadu výrobků péče o podlahy pro nevoskované, lakované dřevěné podlahy používané v domácnostech. Pomocí tohoto systému můžete snadno udržovat dřevěné podlahy krásné a bezpečné. Systém zahrnuje nejen Čistící prostředek a osvěžovač, ale také nářadí pro aplikaci prostředků na čištění i údržbu. Vše lze zakoupit jak samostatně, tak i ve výhodné sadě.

Čistící prostředek na dřevěné podlahy je čístící přípravek, který rychle vyčistí tuhé šmouhy a rozlitiny bez poškození laku nebo bez zanechání stop po čištění. Přípravek se na podlahu aplikuje rozprašovačem a stírá se modrým padem na mopu.

Osvěžovač dřevěných podlah je přípravek na vodní bázi založený na polyuretanové technologii pro údržbu všech nevoskovaných, lakovaných podlah, které jsou mdlé, poškrabané nebo vykazují známky opotřebení. Refresher obnovuje krásu dřevěných podlah, takže staré podlahy vypadají znovu jako nové. Na podlahu se aplikuje béžovým padem na mopu.

 

Vyzkoušet můžete i novou řadu pro ošetření laminátových podlah, PVC a keramické dlažby, která se prodává pod názvem Čistící sada pro tvrdé povrchy.

01.11.2007 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444