Interiér 2003 získala kavárna

Nejlepší práce v oblasti tvorby interiérů v Česku prezentuje už osmý ročník soutěžní přehlídky Interiér roku ČR 2003. Výstava je umístěna v pavilonu G na brněnském výstavišti v rámci stavebních veletrhů. Soutěž každoročně vyhlašuje Design centrum ČR a Česká komora architektů. Veletrhy Brno, a.s., letos poprvé financují stotisícovou odměnu vítěze přehlídky. Nejvyšší ocenění získal interiér kavárny Café Steiner v Brně.

Na projektu se podíleli architekti Petr Mutina, Tomáš Rusín a Ivan Wahla. Obklad stropů a stěn této kavárny ve funkcionalistickém nájemním domě z roku 1938 je zhotoven z odpadních dřev, které vznikají při výrobě skládacích metrů. Bukové dřevo totiž při této produkci má perfektní povrchovou úpravou. Materiál je upraven do čtyř barevných odstínů - bílé, citrónové, oranžové a přírodní. Obklady kavárny tvoří 25 tisíc malých destiček o rozměrech 3x1,5 centimetru a vytváří na stěnách a stropě neobvyklou mozaiku.
Cenu UVU ČR obdržel interiér generálního konzulátu ČR v Mnichově, jehož hlavním autorem je Prof. Arch. Pavel Zvěřina. Na projektu se podíleli též architekti Markéta Jurečková, Jan Kovář a Milan Velič. Hlavním prostorovým prvkem interiéru tohoto objektu jsou nábytkové skříňové stěny, které vhodně rozdělují prostor. Základem řešení je skladebnost a střídmost prostorového vjemu. Zajímavou sadu zařizovacích předmětů M7 - pracovní stůl, stolek a postel, vytvořených v čistě utilitárním designu, prezentuje na výstavě architekt Jaroslav Mach. Jde o jednoduchou rámcovou konstrukci, jejíž základním modulem je sedmicentimetrový bukový hranol. Stůl je navržen jako počítačové pracoviště, stolek může sloužit například i jako sedačka a postel má trojdílné nastavení polohy.
Na výstavě si mohou zájemci prohlédnout nejlepší práce, které budou postupně vystaveny ve všech krajích ČR. Na rozdíl od předchozích let už v tomto ročníku nominovali díla do soutěže ne samotní tvůrci, ale soutěžní komisaři - převážně členové České komory architektů. Udělení hlavní ceny Interiér roku 2003 bude součástí slavnostního večera, který se uskuteční dnes večer na brněnském výstavišti v pav. H. Hlavním programem bude předání Zlatých medailí.
13.04.2003 | mava

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444