I-MAX CINEMA v Bukurešti - jedinečný tvar, dokonalé řešení

Bukurešť, finančnní a ekonomické centrum Rumunska, zažívá období pozoruhodného rozvoje zvláště po vstupu země do EU v roce 2007.

Díky ekonomickému rozvoji města došlo k revitalizaci infrastruktury a k rozvoji mnoha nákupních center, moderních obytných věžových budov a výškových kancelářských budov. V období změn využili investoři příležitost k realizaci největšího nákupního centra v Rumunsku, Cotroceni Park Shopping Mall, přímo v srdci Bukurešti. 

Investor The AFI-Euro Group vyzval přední izraelskou architektonickou kancelář MYS architects k navržení centra na ploše 210.000 m2. Za design a stavbu nejnáročnějších částí nákupního centra odpovídala firma Octatube; šlo o vytvoření 5 000 m2 skleněné kopule nad vnitřním prostorem nákupního centra a 4.100 m2 kulové plochy pro objekt I-MAX CINEMA.

I-MAX byl původně navržen jako koule ve tvaru fotbalového míče pro projekci 3D filmů. Byl navržen z několika plochých panelů velikosti 3 x 3 m, které tvoří kouli o průměru 42 metrů. Během prvních návrhových setkání s architektem prezentoval realizátor několik možných tvarů, od trojúhelníkových až po dvojitý stočený plášť na povrchu koule. Poté, co tým designérů rozhodl pro I-MAX ve tvaru koule, mohli inženýři Octatube rozvinout svoji technickou kreativitu: jak vytvořit realizovatelnou dvojitě stočenou konstrukci v daném časovém termínu a s požadovanými standardy vysoké kvality.

V tomto případě bylo odpovědí na netradiční výzvu použití klasického způsobu práce: obložení plechovými panely. A jak se často v designérském procesu stane, že podmínky pro zpracování materiálu inspirují design k novým úžasným řešením. Zatímco inženýři pracovali na rozvinuté ploše, optimalizaci pokládky, dvojitém ohybu a na tom, jak rozčlenit zakřivení 0,8 mm silného panelu, designéři využili příležitost, aby vytěžili maximum z vlastností materiálu. Výsledkem tohoto společného hledání přidané hodnoty dokonalé koule se staly takzvané vrásčité konkávní linie, obíhající celou kouli.

Invenčním způsobem tak byl navržen odvážný tvar, zkonstruovaný v téměř  dokonalé podobě, navíc bez známek zvlnění materiálu. Na širokých plochách bylo přirozené vlnění materiálu potlačeno důmyslným rozdělením spojů a povrchu panelů. Podařilo se tak dokázat, že lze pečlivým zkoumáním matematického tvaru a přizpůsobením technických detailů zkonstruovat perfektní povrch na neobvyklém tvaru tělesa.

Použití titanzinku RHEINZINK předzvětralý pro-modrošedý umožnilo individuální řešení konstrukce. Vizuálně unikátní objekt je zvýrazněn použitým přírodním materiálem s výjimečným estetickým vzhledem, který je díky přirozené patinaci bezúdržbový a uchovává si své funkční i estetické vlastnosti po několik generací.

Úspěch celého projektu zajistila perfektní součinnost mezi architektonickými představami a technickou realitou. Aby bylo akové součinnosti dosaženo, bylo třeba vytvořit mnoho modelů - kvůli porozumění materiálu, geometrii tělesa a jeho povrchu, detailům a provedení. Bez použití modelů by konečný výsledek nebyl takový, jaký je. Tým odborníků disponující technickým i architektonickým vzděláním dokázal vytvořit synergii architektonických představ a technických možností, která vedla k výjimečnému designu a realizaci nejnáročnějších částí projektu Cotroceni v Bukurešti. I-MAX CINEMA je úžasným příkladem díla, při jehož tvorbě kráčel architekt ruku v ruce s technikem.

10.08.2010
  • RHEINZINK ČR s.r.o.

    RHEINZINK - výrobce značkového titanzinku pro střechy, fasády a odvodňovací systémy. Přírodní materiál s dlouhou životností bez údržby, bez nátěrů. Ekologický materiál je ohleduplný k životnímu prostředí. Řešení bez rizika: technické poradenství zdarma.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444