Hovězí kokkinisto

Jako u většiny receptů řecké kuchyně se jedná o poměrně jednoduchý recept, v němž se spojí do lahodné kombinace chutě a vůně všech použitých ingrediencí. Název kokkinisto je odvozen od červené barvy pokrmu.

Ingredience
1 kg dobře odleželého předního hovězího bez kosti
2 plechovky konzervovaných rajčat (nebo 4 zralá rajčata a lžíce rajského protlaku rozmíchaná v šálku vody)
1 velká cibule
4 stroužky česneku
1 sklenka červeného vína

50 ml olivového oleje
špetka skořice
4 hřebíčky
sůl
mletý pepř

strouhaný sýr na posypání (volíme sýry výraznější chuti, z řeckých např. kefalotíri, ale vhodný je i parmezán)
Postup
V kastrolu s dostatečně širokým dnem na rozehřátém oleji osmahneme pokrájenou cibuli a přidáme na kostky pokrájené maso, které prudce opečeme dohněda. Přidáme pokrájená rajčata, víno, utřený česnek, trochu pepře, sůl, skořici a hřebíček. Zatímco opečení masa má proběhnout rychle, aniž by maso stihlo pustit šťávu, nyní přijde na řadu pomalé dušení pod pokličkou. Občas promíchám, je-li třeba, podlijeme malým množstvím horké vody. Když je maso měkké, vyjmeme hřebíček a podáváme s těstovinami, těstovinovou rýží nebo rýží. Na talíři posypeme každou porci nastrouhaným sýrem.
Máte rádi řeckou kuchyni? Zkuste další oblíbené recepty:
Rajský pilaf s masem
Citronové brambory
Musaka
19.05.2015 | Věra Růžičková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444