Houbová omáčka podle Pepy Nemravy

Úvodní foto: Pixabay

Úvodní foto: Pixabay

Měli jste to štěstí a odnášíte si z lesa košík plný hub? Připravte si k obědu výbornou houbovou omáčku podle kuchaře Pepy Nemravy. Omáčka vás nadchne poctivou a plnou chutí a pokud si k ní upečete Pepův špekový knedlík, je jisté, že si většina u stolu bude žádat druhou porci.

Houbová omáčka


Ingredience
900 g hovězího masa
miska nakrájených hub
smetana 33%
zakysaná smetana
2 PL octa
2 PL mouky
2 PL másla
10 kuliček nového koření
15 kuliček celého pepře
5 bobkových listů
4 stroužky česneku
sůl
pepř
Příprava
Maso si dáme do hrnce se studenou vodou, přidáme bobkový list, nové koření, pepř, česnek a uvaříme si vývar (když nebudete vývarem míchat a necháte ho zvolna probublávat, tak bude krásně čirý).

Houby si očistíme, nakrájíme, propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme 1 litrem vývaru, přidáme sůl, ocet a vaříme 15 minut.

V rendlíku si mezi tím uděláme z másla a mouky tmavě růžovou jíšku a za stálého míchání do ní přidáváme 0,5 litru vývaru.

Následně přidáme smetanu, zakysanou smetanu, rozmícháme a přilijeme k houbám. Omáčku ještě provaříme a případně dochutíme.

bydlinek Sledujte nás na Instagramu
Mnoho dalších inspirativních příspěvků můžete nově sledovat i na Instragramu. Hledejte nás: bydleni.cz

 

Pečený špekový knedlík


Ingredience
450 g toustového chleba
4 vajíčka
150 g slaniny
1 cibule
40 g másla
2 špetky muškátového oříšku
300 ml mléka
sůl
pepř
hrst listové petrželky
Příprava
Toustový chléb nakrájíme na kostičky a dáme usušit do trouby. Mléko zahřejeme, v něm rozpustíme máslo, necháme zchladnout a rozšleháme v něm vejce.

Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme opéct na pánev společně s cibulí, kterou jsme pokrájely nadrobno.

Mléčnou směs nalijeme na opečený tousťák, přidáme nasekanou petrželku, slaninu s cibulkou, špetku muškátového oříšku, osolíme, opepříme, zamícháme a necháme 30 minut odpočinout.

Pak děláme z hmoty kuličky na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 180 °C 20-30 minut. Nakonec potřeme přepuštěným máslem.

O autorovi receptů: Pepa Nemrava

Pepa Nemrava je kuchař a milovník gastronomie. Jeho jméno většina zná díky soutěži MasterChef Česko, do které se přihlásil v roce 2020, aby si splnil svůj životní sen. I když soutěž opustil těsně před velkým finále, všechny diváky přesvědčil o svém kuchařském umění. V receptech upřednostňuje prověřené postupy a poctivé suroviny.

Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření. 


„Vaření není raketová věda. To, že někdo něco dělá jinak než ty, neznamená, že to dělá špatně."

Pepa Nemrava

Foto: Archiv Pepy Nemravy
06.10.2023 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444