Houbová omáčka
Ingredience 900 g hovězího masa miska nakrájených hub smetana 33% zakysaná smetana 2 PL octa 2 PL mouky 2 PL másla 10 kuliček nového koření 15 kuliček celého pepře 5 bobkových listů 4 stroužky česneku sůl pepř |
Příprava Maso si dáme do hrnce se studenou vodou, přidáme bobkový list, nové koření, pepř, česnek a uvaříme si vývar (když nebudete vývarem míchat a necháte ho zvolna probublávat, tak bude krásně čirý). Houby si očistíme, nakrájíme, propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme 1 litrem vývaru, přidáme sůl, ocet a vaříme 15 minut. V rendlíku si mezi tím uděláme z másla a mouky tmavě růžovou jíšku a za stálého míchání do ní přidáváme 0,5 litru vývaru. Následně přidáme smetanu, zakysanou smetanu, rozmícháme a přilijeme k houbám. Omáčku ještě provaříme a případně dochutíme. |
Sledujte nás na Instagramu
Mnoho dalších inspirativních příspěvků můžete nově sledovat i na Instragramu. Hledejte nás: bydleni.cz
Pečený špekový knedlík
Ingredience 450 g toustového chleba 4 vajíčka 150 g slaniny 1 cibule 40 g másla 2 špetky muškátového oříšku 300 ml mléka sůl pepř hrst listové petrželky |
Příprava Toustový chléb nakrájíme na kostičky a dáme usušit do trouby. Mléko zahřejeme, v něm rozpustíme máslo, necháme zchladnout a rozšleháme v něm vejce. Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme opéct na pánev společně s cibulí, kterou jsme pokrájely nadrobno. Mléčnou směs nalijeme na opečený tousťák, přidáme nasekanou petrželku, slaninu s cibulkou, špetku muškátového oříšku, osolíme, opepříme, zamícháme a necháme 30 minut odpočinout. Pak děláme z hmoty kuličky na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 180 °C 20-30 minut. Nakonec potřeme přepuštěným máslem. |
O autorovi receptů: Pepa Nemrava
Pepa Nemrava je kuchař a milovník gastronomie. Jeho jméno většina zná díky soutěži MasterChef Česko, do které se přihlásil v roce 2020, aby si splnil svůj životní sen. I když soutěž opustil těsně před velkým finále, všechny diváky přesvědčil o svém kuchařském umění. V receptech upřednostňuje prověřené postupy a poctivé suroviny.Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření.
„Vaření není raketová věda. To, že někdo něco dělá jinak než ty, neznamená, že to dělá špatně."
Foto: Archiv Pepy Nemravy