Císařské lázně bez císaře i investora

Historie domu

Jednou ze stálých rubrik časopisu XANTYPA je "Historie domu", seriál poutavých příběhů o krásných, slavných, pozoruhodných a někdy třeba i zanedbávaných stavbách a samozřejmě také o lidech kolem nich. Z této atraktivní série jsme pro čtenáře BYDLENÍ.CZ vybrali před časem publikovanou reportáž věnovanou Císařským lázním v Karlových Varech.

Karlovarské Císařské lázně, po pádu rakousko-uherské monarchie roce 1918 přejmenované na Lázně I, jsou nepřehlédnutelným monumentem lázeňské architektury konce devatenáctého století. Zadání radních tehdy bylo jednoznačné: Postavíme nejreprezentativnější budovu ve městě s nejmodernějším lázeňským provozem. Budova lázní také dnes budí obdiv, i když většinou jen zvenku. REKONSTRUKCE - tento nápis na zamčených dveřích zastavuje nekompromisně lázeňské hosty toužící po prohlídce interiéru. Gigantický objekt v klasickém stylu s použitím renesančních a barokních prvků se otvírá jen zřídka při akcích, jako je Karlovarský filmový festival či KB-Carlsbad Triathlon. A je na prodej. Na rekonstrukci si ale kupec musí připravit 750 milionů korun.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
"Karlovarští radní přistupovali k výstavbě Císařských lázní velmi zodpovědně. Po koupi pozemku poblíž řeky Teplé v roce 1885 a definitivním rozhodnutí o stavbě vyslali emisary do světa, aby zkoumali nejmodernější trendy nejen v lázeňství, ale i ve stavebnictví. Asi nikdo by nehádal, že je to železobetonová stavba," říká správce objektu Jindřich Valha, který zná v objektu doslova každý hřebík.
V roce 1892 město odkoupilo budovu Měšťanského pivovaru sousedícího s pozemkem, o rok později byl pivovar zbourán a prostor pro budoucí Císařské lázně byl připraven. "Zní to neuvěřitelně, ale hrubá stavba byla hotová za pouhý rok a za další rok bylo dokončeno vnitřní vybavení," kroutí hlavou obdivně Jindřich Valha nad tempem stavebníků. Vše probíhalo v režii ateliéru vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera, kteří měli v Karlových Varech vynikající reference: realizovali předtím v rekordním čase lázeňské kolonády i renesanční stavbu městského divadla. A později postavili také Grandhotel Pupp, který stojí v těsném sousedství lázní na druhém břehu Teplé. Novostavba Císařských lázní byla slavnostně otevřena uložením závěrečného kamene 5. května 1895. Ačkoliv původní rozpočet činil půl milionu zlatých, celkový náklad překročil milion zlatých. Hle, už tehdy se investoři mýlili!
Výsledek ale byl unikátní. Nádherná budova ve tvaru širokého uzavřeného písmene U a interiéry v sobě skrývaly všechny tehdejší nejmodernější vymoženosti a neobvyklý komfort. Přímo do reprezentativního vestibulu bylo možné vjíždět kočáry, kdo nechtěl stoupat do patra po monumentálním schodišti, které v mezipatře zdobí kamenná busta věhlasného karlovarského lékaře Jeana De Carro, mohl použít hydraulický prosklený výtah. Celkem 120 vkusně vykachlíkovaných koupelen bylo vybaveno odpočívárnou a dvěma vanami, jednou pro slatinné koupele a druhou pro balneoléčbu minerální vodou, sprchou, elektrickým osvětlením, parním vytápěním, větracím zařízením, ohřívačem lázeňského prádla, anglickým záchodem, umývadlem a elektrickými hodinami. Tehdy to bylo něco mimořádně exkluzivního. Obdivovaným unikátem je nádherný, ve dřevě zdobně vyvedený Zanderův sál v prvním patře objektu. Dnes místo pro příležitostné rauty a koncerty, dříve gymnastický sál vybavený tehdy nejmodernějšími přístroji, připomínajícími vzdáleně dnešní "mučidla" ve fitness centrech. Dobovým hitem byla "švédská ozdravná gymnastika", jejímž propagátorem byl právě doktor Zander. Sportovní minulost Zanderova sálu nejlépe dokumentují obří olejomalby na stěnách s výmluvnými názvy: OLYMPIJSKÉ HRY, UVÍTÁNÍ OLYMPIJSKÉHO VÍTĚZE V RODNÉ OBCI, MÍČOVÁ HRA, SCÉNA PŘI KOUPÁNÍ a ESKULAP A HYGIENA. V letech 1988 až 1994 ale Zanderův sál zažil novou roli byl noblesní kulisou kasina.
Přísně izolovaná od ostatních koupelen je tzv. císařská koupelna. "V době monarchie se při stavbě všech noblesních staveb muselo počítat s návštěvou císaře. V císařské koupelně se ale císař pravděpodobně nikdy nekoupal, užívali ji však jiní prominenti. V posledních letech dostávali privilegium vykoupat se zde vítězové karlovarských etap cyklistického Závodu míru," říká Jindřich Valha. Prozatím naposledy, v červenci 2002, získal exkluzivní možnost koupele vítěz KB Carlsbad Triathlonu a olympijský medailista ze Sydney Jan Řehula. Vstupní salon v pompézním "císařském" stylu zdobí náročné dřevěné obkla dy stěn i klenby, sedací souprava, vitríny, zrcadla, hodiny, bronzové sochy, interiér salonu dokreslují malované výjevy i závěsy. Také lázeň je stále vybavena původně vanou, bazénem, záchodem a mosazným zábradlím, původní jsou i dlaždice.
Císařské lázně, to však není jen významná kulturní památka s monumentálním schodištěm, Zanderovým sálem a třípatrovým věncem lázeňských kabin obepínajících centrální atrium ve tvaru U. Zajímavé je také zmíněné atrium. Dříve sloužila tehdy ještě nezastřešená dvorana s ocelovými pracovními pavlačemi jako distribuční centrum pro rozvoz rašeliny do jednotlivých koupelen. Dopravu dubových van s rašelinou do vyšších pater zajišťoval hydraulický výtah a finální usazení van do koupelen bylo natolik důmyslné, že se zcela podařilo vyloučit pro pacienta nepříjemný průvan. Dnes se v dekadentním, téměř továrním neosobním zpustlém prostředí, ideálním pro techno parties, konají vždy během Karlovarského filmového festivalu populární diskotéky až pro tisícovku přítomných.
Císařské lázně - Lázně I jsou od roku 1994 uzavřeny. Bohužel. Radní stále váhají, zda sama radnice má na náročnou rekonstrukci získat a uvolnit peníze, investoři z Izraele přišli, zmapovali objekt, připravili plány, vše spočítali a zařadili zpátečku. Nádherná kulturní památka dál chátrá, a tak přicházejí vhod i filmaři, které kulisy Císařských lázní logicky svým historickým magickým kouzlem přitahují. Ti poslední kromě zaplacení pronájmu zdarma obnovili část fasády, vymalovali, vytapetovali, zůstaly po nich u vstupu nové otáčivé dveře v dobovém stylu a recepce. Jen dílčí úpravy ale nestačí. S výjimkou vestibulu, schodiště, císařské koupelny, Zanderova sálu a k němu přiléhajících odpočíváren je zbytek lázní v dezolátním stavu, který je třeba urychleně a především komplexně řešit. Tato kulturní památka si to určitě zaslouží a Císařské lázně by opět mohly být pýchou Karlových Varů.
13.11.2003 | Jaroslav Pomp
  • Xantypa - časopis nabitý lidmi

    Moderní časopis má také svoji internetovou podobu. Nabízí všem příjemné a kultivované čtení o společnosti a lidech, o kterých se mluví.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444