Hedera neboli břečťan miluje stín

Foto: BYDLENI.CZ

Foto: BYDLENI.CZ

Smutný šedý městský dvorek, temné domovní zákoutí či omšelou zídku zaručeně na mnoho let rozjasní zelené listy břečťanu, které je mohou změnit k nepoznání. Také kmen starého stromu vypadá pěkně, je-li porostlý břečťanem. Tato rostlina je přímo stvořená ke zkrášlení depresivně působících míst. Chceme-li uchránit své soukromí před zraky lidí jdoucích podél plotu, za nímž trávíme volné chvíle, jsou i v tomto případě porosty břečťanu jedinečným řešením.

Břečťan je nenáročný a jeho barevně bohaté listy zůstávají zelené po celý rok. Pestrolisté odrůdy břečťanu popínavého (Hedera helix) jsou ve stínu náhradou květů. Na vlastní květy hedery, které jsou zelené, si musíme několik let počkat. Začnou se vytvářet až na starých větvích, kterým se říká plodné. Rostlina rozkvétá od září do října v polokulovitých okolících a na konci zimy dozrávají zelené, později černé, modře ojíněné bobule, které jsou však jedovaté. Proto pozor: již pouhých pět bobulí může znamenat pro malé dítě smrtelné nebezpečí

Na jaře a na podzim se břečťan nejsnáze ujímá. Jestliže si předpěstované rostliny nezakoupíme, můžeme si je namnožit sami z řízků. Břečťan, který patří do čeledi arálkovitých, je příbuzný fatsie, fatshedery či šeflery. Jeho výhony se za světlem vytahují pomocí příčepivých kořínků, které se vytvářejí na spodní straně zdřevnatělých výhonů a které se pevně přisávají k podkladu. Čím je podklad drsnější, tím lépe se břečťan přichytí. Starý, dobře zakořeněný břečťan popne bez problémů i hladký povrch. Při ozeleňování domu si musíme uvědomit, že rostlina snadno proniká do spár a trhlin v podkladu a dále koření. Proto musí být zeď, po které by se měl břečťan pnout, uzavřená tvrdou omítkou bez jakýchkoli trhlin a škvír.

Pestrolisté odrůdy břečťanu vyžadují ve srovnání se zelenolistými odrůdami více světla, to znamená buď polostín nebo bloudivý stín, jen několik hodin slunce denně, ale nikdy plné slunce.

Břečťan pěstovaný v interiéru musí být umístěn dále od přímého zdroje denního světla, kde se mnoha květinám nedaří, přes léto vyžaduje stanoviště v polostínu. Teplota v zimě by neměla být vyšší než 8–12 stupňů Celsia. Po celý rok ho zaléváme v menších dávkách, sytou zeleň podporuje letní přihnojování např. hnojivem OBM.

Pestrolisté břečťany ošetřujeme podobně jako zelenolisté, v zimě však potřebují vyšší teplotu, asi 12–16 st. Celsia a stanoviště bez mrazivého průvanu. Zaléváme bez přihnojování dusíkatými hnojivy, jelikož jinak by zezelenaly.

09.10.2009 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444