Grilujeme na peletovém grilu

Zatímco v Čechách používáme grily na dřevěné uhlí nebo plyn, v Americe zažívají boom peletové grily. Tento trend pomalu míří i k nám. V čem je grilování na takovém grilu jiné?  A proč se těší tak velké oblibě? Je to především díky velmi snadné obsluze a skvělým výkonům.

Jak funguje peletový gril

Na peletovém grilu budete milovat snadnou obsluhu a automatičnost. Jako palivo se do peletových grilů používají malé válečky vyrobené z dřevěných pilin, kterým se říká pelety nebo také peletky. Gril naplníte těmito peletami, na ovládacím panelu nastavíte teplotu a dobu grilování a stroj se už o vše postará za vás. Pelety jsou posouvány šnekem na dně zásobníku do ohniště grilu, kde se spalují. Rychlost posouvání pelet šnekem závisí na nastavené teplotě. Zásobník na pelety vystačí na několik hodin grilování, takže odpadá nutnost častého přikládání paliva. Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí, které musíte hlídat, se můžete více věnovat přátelům. 

 

Staňte se skutečným Barbeque mistrem

Dalším benefitem peletových grilů je výsledná chuť pokrmů, která je ovlivněna druhem pelet. Pelety se vyrábějí ve variantách z různých stromů, aby si vybral každý podle vlastní chuti. Nejčastěji se setkáte s dubovými nebo bukovými, ale v nabídce můžete najít i bílý ořech, jablko, whisky nebo třešeň. Díky dřevěnému kouři dostává chuť masa jiný rozměr a pokrm se částečně i zauzuje. Dlouhé pečení metodou Low and Slow je u peletových grilů naprosto geniální a velmi žádané. S tímto grilem budete mistr ve stylu pravého amerického barbeque.

Peletové grily umožňují kombinovat více stylů vaření. Můžete v nich udit, grilovat, péct či grilovat nepřímou metodou. Některé peletové grily navíc umožňují připojení udírny na boční stranu grilu.
 
Grilovat lze po celé ploše grilu, nejvyšší žár je ovšem nad ohništěm, které je na termofotce znázorněn bílou barvou. Žár z ohniště lze ještě znásobit, pokud posunete kryt desky, která se nachází pod roštem. V místě nad ohništěm bude žár dosahovat až 500 °C a tím se vytvoří ideální podmínky pro přímé grilování v této oblasti roštu. 

 

bydlinekZ historie peletových grilů 
Předchůdcem peletových grilů jsou peletová kamna, která vznikla jako alternativní zdroj tepla po ropném šoku v roce 1973. První peletový gril vynalezl Joe Traeger v roce 1985 a po roce 2006, kdy mu vypršel patent, začali okamžitě peletové grily vyrábět i ostatní. Joe Traeger a jeho syn začali v roce 2018 spolupracovat s Danson´s, pod kterou spadají firmy Louisiana Grills a Pit Boss Grills a z této spolupráce vzešla nová řada grilů.


K zapnutí grilu a nastavení teploty se používá ovládací panel, který je vybaven LCD nebo LED displejem. Abyste mohli panel používat, je třeba gril zapojit do elektřiny. Na displeji ovládacího panelu je možné vidět aktuální teplotu, nastavenou teplotu, vnitřní teplotu masa a čas vaření. U některých peletových grilů je možné k jejich ovládání využít mobilní aplikaci. Vnitřní teplota, kterou můžete kontrolovat na displeji, se měří za pomoci sond, které jsou součástí balení grilu nebo je lze ke grilu dokoupit. 
 
Většina peletových grilů má válcovitý tvar a je vyrobena ze silného kovového materiálu pro co nejlepší izolaci tepla a kouře. Na trhu jsou různé velikosti grilů od malých, které možné použít i na balkoně po velké grily vhodné do gastro provozu.

11.08.2022 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • GrilyKrby.cz

    Kamenná prodejna s více jak 80 vystavenými grily a 25 udírnami. Najdete u nás značky Weber,  Campingaz, Napoleon, Pit Boss, Borniak,  Bradley Smoker, Outdoorchef  a spoustu dalších.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444