Grilovací speciál: Buřty na pivu a špízy podle Pepy Nemravy

Foto: Pepa Nemrava

Foto: Pepa Nemrava

Grilování a léto - to je nerozlučná dvojka. Každý, kdo má zahrádku, terasu, ale i větší balkon, při každé příležitosti rozpaluje gril, aby rodinu a přátele pohostil šťavnatým masem, zeleninou, sýry a ti odvážnější i dezerty. Pokud byste své kuchařské umění rádi posunuli o úroveň výš nebo prostě jen hledáte inspiraci, vyzkoušejte některý ze zaručených receptů kuchaře Pepy Nemravy. Získali jsme recept na šťavnaté špízy nebo osvědčené buřty na pivu. Stačí vám kvalitní špekáčky a spousta zeleniny.

Recept: Buřty na pivu

Ingredience
300 ml černého piva
8 fakt dobrejch špekáčků
1 žlutá cibule
1 červená cibule
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 zelená paprika chilli dle chuti
200 ml rajčatového protlaku
4 PL sojovky
čerstvý tymián
čerstvý rozmarýn
2 PL Worcesterové omáčky
pepř
2 PL medu
3 stroužky česneku
Příprava
Buřty si rozkrojíme na polovinu a nařežeme na kůži. Zeleninu si očistíme a nakrájíme na větší kusy, aby nám nepropadávala roštem na grilu. Buřty i zeleninu si ogrilujeme ze všech stran. Mezi tím si připravíme omáčku. Do misky nalijeme pivo, protlak, sójovou omáčku, Worcester, přidáme med, nadrcený česnek, tymián, nasekanou chilli papričku dle chuti, opepříme a zamícháme.

Ogrilované buřty dáme do pánve vhodné na gril, zeleninu po sundání z grilu ještě rozkrájíme na menší kusy, přidáme k masu, zalijeme omáčkou, promícháme a dáme provařit na grilu asi 20 minut.

Buřty na pivu. Foto: Pepa NemravaBuřty na pivu. Foto: Pepa Nemrava

 

Recept: Špízy na grilu

Ingredience
600g kotlety bez kosti
250 g anglické slaniny
1 žlutá cibule
1 červená cibule
1 žlutá paprika
1 červená paprika
4 žampiony
4 PL oleje
4 PL sojovky
4 ČL rajčatového protlaku
2 ČL sušeného česneku
Sůl
Pepř
Příprava
Maso si nakrájíme na větší hranolky a naložíme minimálně na 2 hodiny do marinády z oleje, sojovky, sušeného česneku, rajčatového protlaku, soli a pepře.

! Pozor před naložením si marinádu rozdělíme na polovinu. Druhou polovinou budeme špízky potírat na grilu !

Zeleninu si nakrájíme na větší kusy, aby se nám při napichováni nerozpadala, maso si zabalíme do slaniny a napichujeme na špejle dle chuti a libosti. Špízky grilujeme z první strany zhruba minutu a půl, pak otočíme, grilujeme opět minutu a půl a první stranu mezi tím potřeme marinádou. Znovu obrátíme na minutu a půl, potřeme i druhou stranu a zase obrátíme. Celkem grilujeme tak 12 minut.

Špízy na grilu. Foto: Pepa Nemrava



O autorovi receptů: Pepa Nemrava

Pepa Nemrava je kuchař a milovník gastronomie. Jeho jméno většina zná díky soutěži MasterChef Česko, do které se přihlásil v roce 2020, aby si splnil svůj životní sen. I když soutěž opustil těsně před velkým finále, všechny diváky přesvědčil o svém kuchařském umění. V receptech upřednostňuje prověřené postupy a poctivé suroviny.

Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření. 


„Vaření není raketová věda. To, že někdo něco dělá jinak než ty, neznamená, že to dělá špatně."

Pepa Nemrava




Vyzkoušejte další recepty od Pepy Nemravy:

Poctivá kulajda
Houbová omáčka
13.06.2024 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444