Francouzi v Design centru

Váza Baccarat ZinZin. Design: Nicolas Triboulot

Váza Baccarat ZinZin. Design: Nicolas Triboulot

Ještě do 26. února je v Design centru ČR v Brně k vidění výstava francouzského designu nazvaná Observeur du Design. Do Brna tato malá přehlídka stavu současného francouzského designu doputovala po zastávkách v Budapešti a posléze v Praze. V Brně ji organizátoři ve spolupráci s firmou Ligne Roset doplnili o dvě ukázky nábytkového designu.

Příbory pro děti. Design : Noël Pascal

Váza Baccarat ZinZin. Design: Nicolas Triboulot

Výstava představuje některé z výrobků vybrané ve stejnojmenném francouzském projektu, který byl zahájen v roce 1999 s cílem představit každoročně veřejnosti to nejlepší z inovativních a kreativních výsledků spolupráce designérů a výrobců z nejrůznějších průmyslových odvětví. Výstava prací vybraných v rámci tohoto projektu se koná pravidelně ve Vědeckém a průmyslovém parku La Villette v Paříži a během let získala značnou mezinárodní prestiž.


 

Nástroj pro otevírání lahví. Design: Bratři Bouroullecové

Váza Baccarat ZinZin. Design: Nicolas Triboulot

Také v prostorách brněnské galerie Design centra teď tedy zájemci dostávají možnost prohlédnout si řadu na první pohled často vcelku nenápadných, ale rafinovaně kultivovaných, promyšlených a do posledního detailu dokonale zpracovaných předmětů každodenního života, kam design v duchu filozofie francouzských pořadatelů výstavy patří. Vystaveny jsou běžné kuchyňské předměty jako  hrnce, konvice nebo toastovač, souprava pro přípravu pokrmů za studena či doplňky ke konzumaci vína, které slavní designéři bratři Bouroullecové navrhli pro firmu Tefal. K další skupině patří výrobky určené dětem, najdeme zde i ukázky designového skla nebo polštáře ze speciální textilie vyrobené z vlákna vzniklého při recyklaci PET lahví aj.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Chaise longue TOLOZAN je vyrobeno z bultexové pěny a nerez oceli, podnožka je z tmavého dubu.

Dodatečně přidanými exponáty z produkce významné francouzské nábytkářské firmy Ligne Roset jsou ukázky předních tvůrců francouzského nábytkového designu - jde o na evropských výstavách již v minulosti oceňované křeslo Tolozan Erica Jourdana a jen o málo mladší ale neméně slavnou pohovku Pascala Mourgua nazvanou Lover.


 

Projekt Observer du Design je podporován francouzskou agenturou APCI, jejímž cílem je rozvoj designu ve Francii a jeho propagace v zahraničí. Navázání spolupráce s touto institucí by mělo v příštím roce na podzim umožnit Design centru ČR, jehož snahou je mj. rovněž prezentace českého designu, uskutečnit výstavu našich designérů v Paříži.

10.02.2006 | sm
  • Design centrum České republiky

    Samostatná odborná instituce věnující se designu a jeho propagaci, člen mezinárodních designérských organizací BEDA, ICSID, IFI a ICOGRADA. Zrušena rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ke dni 31.12. 2007.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444