Fólie Sucotherm aneb neviditelné vytápění

V nových projektech i při renovacích stávajících objektů jsou kladeny stále vyšší požadavky na kvalitu vnitřního prostředí. Do této problematiky spadá také vnitřní vytápění.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Mezi elegantní způsoby elektrického vytápění patří hlavně topné fólie. V interiéru svým vzhledem neruší a  pokud doma rádi chodíte jen v ponožkách nebo dokonce naboso, prohřátá podlaha vám připraví příjemné chvíle. Ukládání topných fólií do podlahy však není podmínkou - stejně dobře mohou sloužit i ve stěnách či ve stropu.
Kvalitní řešení vytápění interiéru nabízí firma Dezider Il'ko - Ryles Elektro - thermo Service,  která dodává elektrické topné fólie Sucotherm. Tyto fólie švýcarské výroby jsou na českém a slovenském trhu dostupné již 25 let a pro mnohé zákazníky se staly synonymem tepla domova. Využitelné nejsou jen v domácnostech - jedním z mnoha prostorů, které vytápí tato  výhodné technologie,  patří např. Kostel sv. Anny na Jeseninově ulici v Praze, kde jsou topné fólie instalovány do sedadel a opěrek, ale také do podlah.
Sucotherm je podlahové nebo stropní vytápění, které je čisté, neviditelné, bez údržby a které vyhřívá celý objekt. Toto vytápění dává volný prostor pro umístění nábytku podle vašeho přání. Výhodou je, že vše, od projektu, přes poradenskou činnost, realizaci, až po výchozí revizní zprávu - zajišťuje jedna firma, a to zmíněná Ryles Elektro - Thermo Service. Jejího majitele, pana Dezidera Il’ka jsme se zeptali:

Proč vytápět elektřinou?
Elektřina, jako domácí produkt bude s největší pravděpodobností jen málo podléhat změnám kurzu koruny i případným nepříznivým vývojům mezinárodních vztahů. Pokud přihlédneme ke všem aspektům, při porovnání plynového a elektrického topení (vezmeme-li v úvahu  křivku účinnosti plynového kotle, ztráty vzniklé prouděním média v potrubí, ztráty na zátop i fakt, že v našich klimatických podmínkách většinu  roku topíme na cca 50% jmenovitého výkonu kotle, což je stejné jako jet autem 40 km/h na pětku,  atd.) je prokazatelné, že ceny za provoz plynového a elektrického topení jsou naprosto srovnatelné. I světový trend tomu nasvědčuje. Navíc je mnohem levnější platit kompletní elektřinu domácnosti v levné přímotopné sazbě, než platit za plyn a k tomu ještě za elektřinu v normální dražší sazbě.

Jaké jsou hlavní přednosti fólie Sucotherm?

Žádným jiným topným systémem, než topnou fólií nezískáte tak velkou topnou plochu. Velká topná plocha znamená, že teplota topidla může být nízká, tím se zvyšuje nejen životnost fólie, ale i účinnost přenosu tepla do prostor. Vysoká účinnost přenosu tepla do prostor vede ke značné úspoře ekonomiky provozu. Nízká teplota topidla bráni vzniku rozdílu teplot ve vzduchu a tím bráni i nepříjemné cirkulaci vzduchu a prachu v místnosti, což je výhodné zejména pro alergiky. Pokud jde konkrétně o fólii Sucotherm – od topných fólií, se kterými se v nabídkách specializovaných firem dnes již poměrně běžně setkáváme, se liší způsobem provedení i kvalitou.
Na první pohled nejsou rozdíly příliš patrné, ale při bližším seznámením se s fólií má i neodborník vybráno. Základem švýcarské fólie Sucotherm je plošná sklotextilní tkanina napuštěna uhlíkovou disperzí. Měděné postříbřené pásky, přišité na okrajích, zajišťují přívod elektrického proudu. Na tkaninu i měděné pásky je v závěrečném procesu výroby oboustranně nanesena umělohmotná vysokonapěťová izolace. U jiných značek bývá uhlíková disperse nanášena v mikronové vrstvě přímo na umělohmotnou izolaci, bez sklotextilní folie uprostřed. Přechod mezi napájecím páskem, který je přilepen, a vlastni uhlíkovou plochou je tím náchylnější k propálení.

Co všechno vlastně zahrnují  služby vaší firmy?
Naše firma je výhradním distributorem a montážní firmou topného systému SUCOTHERM. Při projektech zajišťujeme také projekční práce, výpočty tepelných ztrát a samozřejmě revize nn + vn, jednání s energetickými rozvodnými závody a kompletní elektromontážní práce do 1000V a to včetně hromosvodů. Dále pak montážní práce slaboproudé (EPS, EZS). Termíny a doby montáží provádíme ve velmi krátkých lhůtách.
Více informací o topném systému SUCOTHERM naleznete zde.
21.01.2005 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444