Fakulta stavební otevřela nově zrekonstruovaný areál

Foto pro BYDLENI.CZ: David Mansfeld

Foto pro BYDLENI.CZ: David Mansfeld

Po několika letech stavebních úprav se Fakulta stavební VUT v Brně dočkala svého rozšíření o nové prostory. Podle slov rektora VUT, Karla Raise, se jedná o završení všech fází rekonstrukcí, které probíhaly v letech 1989 - 2013.

FAST VUT od pondělka v novém 
Fakulta stavební vznikla v roce 1899 jako zakládající fakulta České vysoké školy technické Františka Josefa I. V období 1951 - 1992, kdy fakultu vlastnila Vojenská akademie Antonína Zápotockého, byly všechny její katedry roztroušeny po celém Brně. Poslední etapa úprav byla završena v pondělí 17. června 2013, kdy došlo ke slavnostnímu přestřižení pásky a Stavební fakulta se dočkala své konečné podoby.

Co přinese rekonstrukce?
Rekonstrukce přinese rozvinutí zejména v oblasti výukové. Vedle prostor pro doktorské studijní programy vznikla řada nových učeben a laboratoří pro výzkum. Studenti získají možnost učit se na venkovních modelech železniční koleje nebo jeřábové dráhy, které byly vybudovány v poměru 1:1. Speciální ateliéry a velkoprostorové učebny budou věnovány nově vzniklým programům architektury. V neposlední řadě se od rekonstrukce očekává zvýšení zájmu zahraničních studentů.  Pro studenty a zaměstnance FAST VUT byl rovněž vybudován tolik potřebný 2podlažní parkovací dům s 129 místy.

Stavba roku 2012
Stavebním oříškem se stal propojovací most mezi objektem Rybkova a areálem B. Právě tato konstrukce získala 3. místo v soutěži Stavba roku 2012. Stavbyvedoucí se shodli, že pracovat za plného provozu a přítomnosti stavebních odborníků vyžadovalo velkou zodpovědnost.

FAST VUT je největší fakultou VUT v Brně
V současném akademickém roce na FAST VUT studuje 6523 studentů. „Věřím, že tyto nové podmínky umožní ještě větší dynamiku rozvoje fakulty, a to jak v tuzemsku, tak i v zahraničí," dodává děkan Fakulty stavební Rostislav Drochytka.
21.06.2013 , autor: Jana Koenigová , kamera: Alena Vaculová , fotografie: David Mansfeld
  • Vysoké učení technické v Brně

    Vysoké učení technické v Brně je nejstarší brněnská vysoká škola. Její počátky sahají až do poloviny 19. století, do roku 1849, kdy v Brně vzniklo německo-české technické učiliště.

  • Ústav architektury Stavební fakulty VUT v Brně

    Ústav architektury, který zahájil svoji činnost v akademickém roce 2005/2006 jako jeden z ústavů Stavební fakulty VUT v Brně nabízí budoucím architektům studium v bakalářských a magisterských studijních programech jako je Architektura, Management architektury nebo Prostorové plánování.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444