Dvakrát ze slavného období dějin kultury bydlení

Jan Vaněk a František Lýdie Gahura

Seznámit se s dílem dvou významných osobností české meziválečné éry z oblasti architektury a designu můžete ve výstavních prostorách Muzea města Brna na Špilberku. Až do konce září 2008 jsou zde ke zhlédnutí výstavy zachycují působení jednoho ze zakladatelů českého moderního nábytkového designu Jana Vaňka a architekta Františka Lýdie Gahury.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Civilizované bydlení pro každého

Pod tímto názvem, který zároveň vyjadřuje krédo Jana Vaňka (1891 - 1962), se zde představuje jedna ze zakladatelských osobností legendárních U.P. závodů v Brně. Maximálně funkční, ale zároveň kvalitní a esteticky hodnotný nábytek se měl podle jeho vize stát součástí domova nejširších vrstev. Cestou k tomuto cíli byl jednoduchý skladebný nábytek a jeho sériová výroba. Své návrhy základních prvků přistavovacího nábytku, na které pak navázaly pozdější slavné nábytkové sestavy z U.P. závodů, realizoval Vaněk právě v této firmě.

Když Jan Vaněk po absolutoriu odborné školy pro zpracování dřeva a praxi u renomovaných evropských nábytkářských firem v roce 1911 převzal otcovu stolařskou firmu v Třebíči, přejmenoval ji na Umělecko-průmyslové dílny a začal podnik rozšiřovat. Současně vedl firmu, věnoval se vlastní designérské práci i publicistice, přednáškám a dalším aktivitám. V roce 1921 se spojil s několika brněnskými nábytkáří a tak vznikly Spojené uměleckoprůmyslové závody, a.s., později Spojené U.P. závody, a.s. Brno, svého času největší nábytková firma v Československu, Kolem této firmy Vaněk také soustředil řadu významných českých a zahraničních architektů. Díky němu pak v Brně přednášely osobnosti jako Le Corbusier, Amédée Ozenfant, Walter Gropius a další. Do výčtu významných aktivit neúnavného tvůrce a organizátora Jana Vaňka patří i založení časopisu Bytová kultura, jehož jediný ročník (1924/25) se stal jedním z nejvýznamnějších počinů v oboru teorie interiérové tvorby u nás.

Výstava na Špilberku tak přibližuje spolu s vlastním designérským dílem a osobností Jana Vaňka také vývoj bytové kultury a oblast užitého umění v období mezi dvěma válkami. Vaněk, který byl spíš nadšencem, iniciátorem a vizionářem než manažerem, takže jeho podnikání vždy naráželo na finanční problémy, opustil UP závody v roce 1925. V následujících letech zakládal v Brně i v Praze několik dalších vlastních podniků a během svého života spolupracoval s osobnostmi jako byli Jan Kotěra, Bohuslav Fuchs, Jaroslav Grunt, Adolf Loos, Ludwig Miese van der Rohe a s dalšími. Mezi vystavovanými ukázkami interiérů i solitérů vyrobených v podnicích, které zakládal či spoluzakládal, najdeme např. vybavení interiéru vstupní haly domu brněnského malíře Františka Süssera, křeslo navržené Ernstem Wiesnerem, či jednu z posledních Vaňkových prací - stolek a křeslo pro XI. trienale v Miláně z roku 1958. Mezi vystavenými textiliemi a doplňky, které dokládají charakter kultivovaného bydlení meziválečných let, patří k nejzajímavějším např. neopakovatelné moderní koberce Antonína Kybala.

František Lýdie Gahura

Jedinečné architektonické dílo, ale i intenzivní a dramatický život Vaňkova vrstevníka Františka Lýdie Gahury (1891 - 1958) přibližuje výstava, která měla svoji premiéru ve Zlíně, městě, kde se Gahura narodil a s nímž také díky úzké spolupráci s firmou Baťa, spojil svoji profesní kariéru.

Jako architekt firmy Baťa nastoupil Gahura v roce 1924 a s Tomášem Baťou začali stavět nový Zlín. Svými urbanistickými plány trvale ovlivnil podobu tohoto nově vznikajícího města. Realizoval zde nejen výrazná a dodnes ceněná díla jako Památník Tomáše Bati (nyní Dům umění), Velké kino nebo obchodní dům, ale byl zakladatelem zlínské funkcionalistické urbanistické i architektonické tradice a tvůrcem koncepce tohoto ve své době jediného důsledně dělnického města ve střední Evropě.

V pojetí své architektonické a urbanistické práce zůstal do značné míry sochařem, jímž se už v mládí toužil stát. Výstava ostatně představuje nejen jeho architektonické projekty a realizace, ale i jeho sochařské a výtvarné dílo a mapuje i jeho sběratelské aktivity a soukromý život. Tento organizátor zlínských Salonů a přítel mnoha významných osobností meziválečné doby, zemřel v Brně téměř zapomenut a výstava se tak po dlouhých desetiletích stala počinem, který připomíná jeho významné místo v české funkcionalistické architektuře.
09.06.2008 | sm - redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444