Dřevěná, nebo hliníková okna? Dřevohliníková okna HON jsou okna 2v1

Stavíte dům a váháte, zda si dát okna hliníková, nebo dřevěná? Zvolte v tomto případě okna dřevohliníková, která v sobě spojují to nejlepší z obou materiálů.

Dřevěná okna jsou krásná, ale mnoho lidí odradí jejich náročná údržba. Po nějakém čase totiž vyžadují nový nátěr. U hliníkových oken tento problém nevzniká, ale zevnitř místnosti může tento kov působit studeně. Milujete-li dřevo, ale obáváte se jeho údržby, zvolte kompromis - dřevohliníková okna.

Dřevohliníková okna stejně jako ta dřevěná jsou vyrobena z lepených hranolů, což zajišťuje jejich tvarovou stálost a pevnost. Dřevo zvenku se překrývá hliníkovým opláštěním, které chrání okna před nežádoucími vlivy počasí.

Dřevohliníková okna využívají těch nejlepších vlastností obou materiálů. V místnosti je okno dřevěné, což působí příjemně a útulně, zvenku odolný kov chrání celou venkovní část otvorové výplně před sluncem, deštěm, kroupami a jinými nepříznivými vlivy počasí.



Bezúdržbovost povrchové úpravy je dalším významým plusem dřevohliníkových oken. Stejně jako u každých jiných oken i u dřevohliníkových se doporučuje minimálně jednou do roka namazat  pohyblivé části celoobvodového kování a zkontrolovat stav těsnění, které časem může zteřet. 

 

Variabilní architektonické využití

Hliníkové profily jsou na dřevěnou část připevněny klipsami, na které se jednoduše nacvaknou. Jelikož se nemontují přímo na hranol, dochází k přerušení tepelného mostu. Tím jsou zachovány izolační vlastnosti okna a zároveň dochází k odvětrávání meziprostoru, což zabraňuje kondenzaci. 

Tvarové možnosti dřevohliníkových oken nejsou nijak omezené. Tak jako dřevěná okna i okna s hliníkem mají většinou pravoúhlé rohy, ale můžete je bez problémů použít i na tupé a ostré úhly, možný je i oblouk či jakékoli jiné tvary.
 
Dnešní moderní domy stavíme často velmi minimalistické, upřednostňuje se jednoduchost a funkčnost. Současný design často prezentují ostré hrany a linie. Můžeme je najít na autech, nábytku i předmětech denní spotřeby. Ani oknům se tento styl nevyhýbá. Zatímco u dřevěných oken nejsou z technologických důvodů ostré hrany vhodné, hliník nás v tomto nijak neomezuje.


Hliníkových systémů se vyrábí několik, mezi nejoblíbenější patří:

 
  • Classic – Hliník montuje technik zvlášť na křídlo a rám, lépe tak kopíruje linie dřeva a z větší                  vzdálenosti vypadají okna jako dřevěná.
  • Linear  - Obě části, na křídle i rámu, jsou srovnány do jedné roviny. 
  • Integral - Hliníkový profil je připojen pouze na rám, ale současně kryje i křídlo.
Poslední dva typy jsou jednoduché a stylové, vhodné na stavby v modernějším stylu.


Společnost HON-okna, dveře, s.r.o. vyrábí také dřevohliníkové vchodové dveře, u kterých lze překrýt i dřevěné výplně, nejen rám a křídlo dveří.   

Dodatečná montáž hliníkového opláštění

Hliník je dnes možné na dřevěná eurookna i dveře namontovat dodatečně. V případě většího poškození povrchové úpravy se provede konzervace původního nátěru a po montáži hliníkového profilu jsou okna i dveře opět jako nové, možná ještě hezčí. Hliník na oknech nijak nenaruší funkčnost, lze na ně připevnit sítě proti hmyzu či jiné doplňky.

Dřevohliníková okna nabízí mnoho možností a nebudete s nimi mít skoro žádné starosti. Jsou nejlepší volbou i pro velmi náročné zákazníky, kteří požadují kvalitu a zároveň se nechtějí o okna příliš starat.
03.08.2023 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444