Ekologické hospodaření s vodou díky dotaci Dešťovka

Ministerstvo životního prostředí vybízí k udržitelnému hospodaření s vodou. Nabízí proto dotaci Dešťovka na systém zachytávání dešťové vody. Kromě dotace představíme i zajímavou alternativu k zabudovaným nádržím na dešťovou vodu - nadzemní rezervoár.

Voda je jedním ze čtyř základních živlů a nemohli bychom bez ní existovat. O tom kolik vody denně spotřebujeme sprchováním, praním nebo splachováním ale mnohdy ani neuvažujeme. Sucho a úbytek vody přitom Českou republiku dlouhodobě trápí. Měli bychom se proto snažit hledat alternativy a další zdroje vody, které můžeme využít - například dešťovou vodu.

Ročně v Česku zaprší kolem 54 miliard m3 vody. Pomocí vhodného systému se dá dešťová voda zachytit a použít například na zalévání zahrady nebo třeba na splachování. Nemusíme tak plýtvat spodními vodami, jejichž zásoby se ztenčují. Tento ekologický trend podporuje i Ministerstvo životního prostředí. Na zachycování dešťovky proto nabízí dotace.

Dotace Ďešťovka


O dotaci na zachycování dešťové vody si můžou požádat ti, kdo mají rodinný nebo bytový dům a chtějí udržitelně hospodařit s vodou. Ministerstvo ŽP nabízí dotaci na akumulaci srážkové vody pro zálivku zahrady, akumulaci srážkové vody pro splachování WC a zálivku zahrady, anebo dotaci na využití přečištěné odpadní vody s možným využitím srážkové vody. Jedna domácnost může získat až 105 tisíc korun.

Zachytávání srážkové vody


Jestliže chceme zažádat o dotaci, musíme mít nejprve zpracovaný odborný posudek, který získáme od projektanta nebo specializované firmy. Žádost poté stačí podat elektronicky na webu dotacedestovka.cz. Finance ale ministerstvo vyplácí až po dokončení stavby. Projekt si tedy musíme nejprve zafinancovat z vlastních zdrojů. Například u rodinného domu se investice do systému na zachycení dešťové vody vrátí přibližně do deseti let.

Jde to i bez kopání


Dotační program Dešťovka nabízí podporu při zabudování podzemních nádrží a následné akumulaci dešťové vody. Ne vždy je ale možné nádrže zakopat. Například kvůli novému povrchu nebo podzemnímu vedení infrastruktury. Řešení v tomto případě nabízí Jan Koblížek z Moravských Bránic. Jeho projekt “Dešťovka nekopeme” nabízí nadzemní rezervoár na zachycování dešťové vody.

 

Akumulace srážkové vody pro zálivku zahrady se tak dá využít i bez kopání do země. Výhodou této možnosti je zachycení většího objemu vody, než u podzemních nádrží. Můžeme tak zachytit tolik vody, kolik potřebujeme a rozvést ji kamkoli po pozemku. Nadzemní rezervoár na dešťovou vodu je také vhodnou variantou u historických objektů, když je kopání do základů velmi obtížné.

Galerie řešení postupem Jana Koblížka



Více informací a podrobný postup konzultace, instalace i žádosti o dotaci najdeme na destovka-nekopeme.cz
15.02.2019 | Dominika Cardová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • Fontana Watercoolers s.r.o.

    Fontana Watercoolers, s.r.o. Vám nabízí oblíbený moderní, ekonomický, ekologický a světový způsob zásobování Vaší domácnosti kvalitní stolní či minerální vodou. Je vhodný především pro rodiny s dětmi.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444