Domácnost bez odpadu

Zahlcení skládkovým a nerecyklovatelným odpadem představuje život ohrožující problém, který každým rokem získává na významu. Jedná se o zásadní překážku na cestě k záchraně životního prostředí, která se citelně dotkne i dalších generací. V současném globálním světe existuje v daném ohledu samozřejmě nespočet věcí, které jednotlivec nemá šanci ovlivnit. Přesto však není na místě opomínat naši osobní odpovědnost ve vztahu k ekologii či konzumerismu.

Trend i životní styl

Ideálním průvodcem na cestě za vysněnou domácností, která je maximálně šetrná k životnímu prostředí, je bezesporu kniha Domácnost bez odpadu (Zero Waste Home), jejíž autorkou je Bea Johnson. Historie této knihy i stejnojmenného blogu započala roku 2006, kdy se autorka spolu se svou rodinou zavázala k bezodpadovému životnímu stylu (zero waste). Výsledkem jejich snažení je nerecyklovatelný odpad o objemu jedné zavařovací sklenice za rok. Sama Johnson ke svému rozhodnutí říká: „Museli jsme otestovat spoustu věcí. Prošli jsme si spoustou extrémů. Postupem času jsme však našli alternativy, kterých bychom se mohli dlouhodobě držet, a tehdy se ze zero waste stal životní styl.“

Hnutí tzv. zero waste v sobě propojuje zdravý životní styl, ekologii a minimalismus. Jeho hlavní myšlenka přitom vychází ze snahy o zachování všech zdrojů prostřednictvím odpovědné výroby, spotřeby a opětovného využití produktů bez jejich spalování či vypouštění do půdy, vody nebo vzduchu, kterým by bylo ohroženo životní prostředí nebo lidské zdraví. 

 Bea Johnson ve své knize zdůrazňuje, že prvním a zároveň i nejdůležitějším krokem ke snížení produkce odpadu v domácnosti je změna v uvažování o produktech, které si kupujeme, a o způsobu, jak s nimi nakládáme. Sama Johnson pak vytvořila pro své následovníky jasnou a funkční metodiku sestávající se z následujících pěti pravidel.

Odmítnutí 

Naše společnost se rychle naučila přijímat velkou spoustu věcí (a z našeho pohledu mnohdy samozřejmostí), které však ve skutečnosti nepotřebuje. Řeč je zejména o produktech na jedno použití, které jsou navíc často nabízeny „zdarma“. Naučit se tyto věci odmítat je dle Johnson prvním krůčkem k úspěchu. Pokud chceme skutečně omezit množství odpadu, které projde naší domácností, musíme nejprve začít u všech nepotřebných obalů, ubrousků a podobných zbytečností, které bychom si za normálních okolností s sebou přinesli domů. Důležité je proto zeptat se nejprve sám sebe, zda danou věc skutečně potřebuji, nebo ji zkrátka přijímám pouze proto, že je mi nabízena. 

Redukce

Bea Johnson se ve svém přístupu k zero waste životnímu stylu soustřeďuje také na redukci osobního majetku každého člena domácnosti. Tento proces zbavování se nepotřebných věcí představuje jednak cestu, jak se vyvarovat přehnanému hromadění věcí, ale také způsob, kterým je možné podpořit a sblížit komunitu, ve které žijeme. Ne všechny produkty, pro které už nemáme využití, musí nutně skončit na skládce či ve sběru. Sdílení těchto věcí s dalšími členy komunity, ať už prostřednictvím daru nebo prodeje, totiž rovněž napomáhá ke snížení produkce odpadu. 

 Opětovné použití

Toto pravidlo nabádá k nutnosti vyměnit cokoliv na jedno použití za vhodnou alternativu, kterou je možné k danému účelu použít opakovaně. V současné době, kdy se i u nás postupně rozmáhá trend bezobalových obchodů, nečiní tento přechod už téměř žádný problém. Řeč samozřejmě není pouze o mikrotenových sáčcích a plastových obalech. Například papírové utěrky a kapesníky je na místě nahradit jejich látkovou alternativou. 
Velkou výhodou věcí k opětovnému použití je pak zejména fakt, že díky nim můžeme chránit svoji domácnost před přívalem nových a nových produktů. Pokud je ovšem koupě nevyhnutelná, na místě je snaha sehnat potřebné zboží takříkajíc z druhé ruky. V rámci pravidla o opětovném užití, lze tak z dlouhodobého hlediska značně ušetřit na provozu domácnosti.  

Recyklace

Čtvrtým pravidlem životního stylu zero waste je, nám již dobře známá, recyklace. Nicméně je třeba mít na paměti, že se jedná o předposlední stupeň dané metodiky. To znamená, že do recyklace je možné zahrnout pouze takový odpad, kterého se nebylo možné zbavit v rámci předchozích tří pravidel. „Zero waste vás nemá podněcovat k tomu, abyste recyklovali více, ale naopak co nejméně. V první řadě je totiž třeba zabránit tomu, aby se tento typ odpadu vůbec dostal do vašeho domova,“ říká ve své knize Bea Johnson. 


https://zerowastehome.com/

Kompostování

Poslední pravidlo se týká využití kompostéru. Ještě do nedávna by se takový kompost v bytě jevil jako něco zhola nemožného. Časy se ovšem mění a na trhu je tak dnes celá řada skladných i designových vermikompostérů, které je možné využít v každé domácnosti. 

Hlavně přemýšlet

Není jistě nutné být striktní a neprodleně si osvojit všechny postupy a pravidla, které Bea Johnson ve své knize uvádí. Řada z nich se totiž může na první pohled jevit jako přehnaně radikální. Životní styl zero waste je třeba vnímat jako běh na dlouhou trať, který by nás měl především přimět k odpovědnému uvažování nad typem i množstvím vyprodukovaného odpadu, který připadá na naši domácnost.
28.01.2021 | Kristýna Synková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444