Designstory - pestrý den a ďábelská noc

Projekt Designstory, který letos už potřetí doprovází mezinárodní veletrh bydlení Mobitex, zaplnil tentokrát pavilon A1 brněnského výstaviště nejen množstvím pozoruhodných exponátů, ale i pestrým děním. Od středečního dopoledne, kdy zde byl Mobitex 2006 zahájen, se zde střídají prezentace, diskuse, přednášky, konzultace.

Zdá se, že větší důraz na tuto nekomerční součást veletrhu svědčí. Odbornou záštitu nad Designstory převzalo Design centrum ČR, které má na tomto programu podstatný podíl. Nijak nevadí, že pro něj zčásti čerpalo z řady svých pravidelných aktivit, jimiž jsou zejména designérské soutěže, včetně soutěže Vynikající výrobek roku. Je to naopak vhodný a efektivní způsob, jak progresivní design nejen podpořit, ale i propagovat před širší veřejností, které je tato rozsáhlá expozice i celý program, který se v ní odehrává, přístupný od čtvrtečního rána až do neděle.
K novinkám a zároveň zajímavým projektům organizovaným Design centrem patří např. 3x24 čili pohled tří českých architektů na tři aktuální témata, jimž jsou vybavevení bytu pro mladou dvojici, vybavení bytu pro mladé manžele s dítětem a vybavení bytu pro seniory. Architekti Marek Štěpán, Jitka Ressová a Hynek Maňák navrhli pro tento projekt obytné prostory, z nichž každý má rozměry 4x6 metrů. Výsledky jejich úsilí si můžete prohlédnout ve speciální expozici. Ve středeční prezentaci tohoto projektu za jejich účasti zazněla řada zajímavých námětů a myšlenek o způsobech, jak kulturně, pohodlně a funkčně nebo spíše "polyfunkčně" zařídit bydlení na minimální ploše. Zmínění architekti budou navíc v rámci tohoto projektu od pátku do neděle (vždy mezi 13.00-15.00) poskytovat zájemcům konzultace na dané téma.

Noc designu v Brně
Překročit hranice výstaviště a ozvláštnit veletržní atmosféru možností upozornit veřejnost na dobrý design tam, kde jej lze vidět i ve všední dny, bylo cílem včerejší Noci designu. Ředitel Design centra Karel Kobosil ji zahájil v brněnské Galerii design centra jako "ďábelskou noc designu". Své prodejní galerie a showroomy zpřístupnilo o této noci celkem patnáct firem. Vchody jejich prostor byly pro tuto příležitost osvětleny svíčkami. Noci se zúčastnili hosté veletrhu, náhodní návštěvníci a studenti českých i zahraničních škol zaměřených na design. V důsledně stylové atmosféře vítali návštěvníky majitelé, architekti designéři či jiné poučené osoby s prezentací stávající nabídky. Návštěvníci zaplnili např. prostory prodejny INKU International, kde se největšímu zájmu těšila nová kolekce koberců. Působivou náladu bylo možno si vychutnat v podzemní expozici svítidel showroomu společnosti A.M.O.S. DESIGN, ale i v IBC na Příkopě, kde se večera zúčastnilo několik firem, které zde působí. V prodejně společnosti RESA, která je českým výrobcem výhradně českého designu nás zaujala např. nová řada sedacího nábytku v trendových barvách i fakt, že tato společnost nabízí zákazníkům individuální výrobu podle prostorových a barevných požadavků za standardní ceny.

 

   

23.03.2006 | redakce Bydlení.cz
  • Veletrhy Brno a.s.

    Společnost Veletrhy Brno má výsostné postavení na českém výstavním trhu i vedoucí postavení v ekonomickém regionu střední Evropy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444