Design centrum ČR udílelo ceny

U příležitosti zahájení veletrhu MOBITEX byly vyhlášeny výsledky a předány ceny v soutěžích Česká židle 2005, Nábytek dělá domov a Koberce trochu jinak.

Návštěvníci expozice DESIGNSTORY se mohou seznámit s tím nejzajímavějším, co v českém designu v poslední době vzniklo. Příkladem jsou produkty nominované na cenu Vynikající výrobek roku 2006 a také vítězné exponáty dalších soutěží vyhlášených Design centrem ČR ve spolupráci s jinými subjekty.

V podobě čtyř prototypů se můžete seznámit s vítěznými návrhy soutěže Nábytek dělá domov, kterou vyhlásila aliance Jiřina/Tuskulum ve spolupráci s Design centrem ČR a Slovenským centrem designu. Cílem soutěže bylo nabídnout mladým designérům dlouhodobou spolupráci při tvorbě nových produktů v oblasti čalouněného a skříňkového nábytku. Ze 34 přihlášených prací 32 autorů porota vybrala pro postup do druhého kola čtyři návrhy čalouněného nábytku: sedačku Twin Martina Zahradníka ze SPŠ a SUPŠ v Opavě, pohovku Tibora Budaie z Košic, skladebný systém Livin´side autora Milana Vrbka z MZLU v Brně reprezentovaný rohovou sedačkou a pohovku Jana Sedláře, rovněž studenta MZLU v Brně.
Soutěžní přehlídka Česká židle probíhá ve dvouletých cyklech již deset let a jejím výsledkem je velmi zajímavý depozit kreativních židlí v Design centru ČR. Do soutěže Česká židle 2005 vypsané ve spolupráci s Veletrhy Brno, a. s., se přihlásilo 67 autorů a porota z jejich návrhů doporučila k realizaci deset. Sedm z nich již bylo vyrobeno a jsou k vidění v expozici DESIGNSTORY. Vedle vítězné rostoucí dětské židle „Kubík“ Jana Bajera (MZLU v Brně) zde poutá pozornost například i židle „Čtenářka“ Michala Maliny a Michala Poláka nebo židle „Czech chair“ Radky Januškové z UTB Zlín, která originálně zhmotňuje českou vlajku.

Poslední vyhlášení výsledků a rozdělení finančních cen patřilo 5. ročníku soutěže Koberce trochu jinak – tentokrát s Habitatem, do které se přihlásilo 85 textilních designérů a výtvarníků.
„Ve všech soutěžích nás potěšila především fantastická účast mladých designérů. Jsem velmi rád, že se nám daří nejen propagovat design směrem k výrobcům, ale také přesvědčovat stále víc a víc firem o smysluplnosti spolupráce s mladou generací designérů, kteří jsou na spolupráci s průmyslem dobře připraveni,“ zhodnotil výsledky soutěží ředitel Design centra ČR Karel Kobosil.
23.03.2006 | Tisková zpráva - BVV
  • Design centrum České republiky

    Samostatná odborná instituce věnující se designu a jeho propagaci, člen mezinárodních designérských organizací BEDA, ICSID, IFI a ICOGRADA. Zrušena rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ke dni 31.12. 2007.

  • Veletrhy Brno a.s.

    Společnost Veletrhy Brno má výsostné postavení na českém výstavním trhu i vedoucí postavení v ekonomickém regionu střední Evropy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444