Co je dobré vědět o okapech

Péče o vlastní dům je velká radost i starost zároveň. Aby to dobré převážilo, vybírejte při stavbě i rekonstrukcích kvalitní materiály a výrobky, které maximálně usnadní práci, vyžadují co nejmenší údržbu a mají dlouhou životnost. Sázka na kvalitu se vyplatí při velkých i malých investicích a správný výběr okapového systému vám může v budoucnu ušetřit spoustu času i peněz.

Při volbě bezúdržbového systému LindabRainline nemusíte na okap příštích 40 let v podstatě ani sáhnout. Patří k nejprodávanějším okapovým systémům na našem trhu. Jedná se o pozinkovaný plech ze švédské oceli (o síle 0,6 mm), opatřený z výroby základní barvou a na povrchu pak ochrannou lakovou vrstvou HB Polyesteru. Ceny různých systémů jsou závislé na složitosti střechy a na tom, kolik pomocných prvků, jako žlabové rohy, kouty, čela, kotlíky apod. na střeše je. Můžete je nyní pořídit od 158 Kč/bm žlabu. Barvu okapů díky  8 odstínům snadno sladíte s barvou střechy i fasádou a váš dům získá zcela novou tvář.

 

Jednoduchá montáž
Při výběru okapového systému se zajímejte v prvé řadě o kvalitu materiálu a kompletnost systému. Přesvědčete se, jestli skutečně obsahuje vše, co je k jeho zkompletování potřeba – spojky, objímky, mezikusy. Okapový systém Lindab si dokáže namontovat každý trochu zručný kutil. Montáž je jednoduchá, nic není třeba letovat nebo lepit jako u mědi nebo titanzinku. Celý systém se poskládá jako stavebnice bez použití jakéhokoli speciálních nářadí. Montáž lze provádět v kterémkoli ročním období, dokonce i při minusových teplotách. Žlaby se spojují pomocí patentované gumové spojky s tzv. bajonetovým uzávěrem - díky němu je spoj trvale těsný a navíc můžete okapový systém kdykoli rozebrat a pak znovu složit.

Silné okapy pro horské oblasti
Jednoduchá možnost demontáže se hodí například v horských oblastech, kde jsou žlaby namáhány velkým množstvím sněhu, a tak se často na zimu sundávají a na jaře zase připevňují. V každém případě by se na horách mělo zamezit tomu, aby se žlab sesuvem sněhu deformoval. Okapový žlab lze zapustit více pod úroveň okapové hrany, aby nestál v cestě sjíždějícímu sněhu, nebo použít prvek STAG, který je určen především ke zpevnění koutů a rohu, ale dá se použít také pro zpevnění žlabu a používá se ve stejném počtu jako žlabové háky. Další možností je použití protisněhových zábran z řady Protectline.

   

Šetřit se nevyplácí
Není lepší koupit obyčejné pozinkované okapy a natřít si je barvou která se mi líbí?
V první fázi se to tak může zdát, když si ale spočítáte opakované natírání každých 5 let, cenu barvy, čas, který tím strávíte, rozhodně je výhodnější  povrchově upravený systém, který bez natírání a další údržby vydrží 40let. Svody a žlaby stačí jedenkrát za rok vyčistit od spadaného listí a podobných nečistot a to je vše.

 

Orientační cena systému LindabRainline na rodinný dům se střechou cca 150-200m2  je asi 22 000,-Kč. Pomocí jednoduchého kalkulátoru si na stránkách společnosti Lindab http://www.okapyprovas.cz/ můžete spočítat složení a počet jednotlivých dílů okapového systému pro svůj dům. 

22.03.2007 | PR - Lindab

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444