Chcete světlovod, nebo šerovod? Zaměřili jsme se na tubus

Při výběru světlovodu je velmi důležité věnovat pozornost jeho jednotlivým částem. Zaměřte se na kopuli, tubus i difuzér.

Nejdůležitější prvkem na tubusu je jeho materiál a vnitřní, reflexní vrstva. Na trhu se můžete setkat s několika druhy tubusů, představíme si je blíže, abyste se lépe orientovali.

Tubus, základní část světlovodu, vede světlo. A jen na něm záleží, kolik denního světla se vám do interiéru dostane. Proto si dobře rozmyslete, pro jaký typ tubusu se rozhodnete.

Některé světlovody mají ohebný - flexibilní tubus. Materiál, ze kterého je vyroben, vypadá jako silnější alobal skládaný do harmoniky a po natáhnutí má vytvořit tubus. Výhodou, která vás může zlákat, je nižší pořizovací cena. Velkou nevýhodou pak nedostatečný efekt -  denního světla dostanete velmi málo.


Další možností je pevný tubus z hliníku, který se dá zahnout pomocí nastavitelného kolene. Jeho odrazná vrstva je tvořena folií nalepenou na stěny tubusu. Právě toto lepení má za následek omezení životnosti. Působením střídání teplot a vlhkosti vznikají na lepeném povrchu malé bublinky vzduchu viditelné tak, že rozostřují povrch tubusu. To způsobuje, že dochází k velké difuzi odražených paprsků světla uvnitř tubusu (paprsky se při každém odrazu od stěny tubusu rozpadnou do mnoha menších) a světlo ztrácí na síle.
Kvalitní světlovod disponuje pevným hliníkovým tubusem, který má reflexní (odraznou) vrstvu pro vedení světla vyrobenou chemickým napařováním ve vakuu a zároveň obsahuje několik vrstev včetně stříbra. Tyto tubusy dosahují odrazivosti v plném spektru barev 98 %, v určitých barvách až 99,8 %. Vznikají náročnou výrobní metodou, kdy se nanášené optické a ochranné látky rozpustí do formy páry za použití vakua a rozžhavené plazmy. Kromě jiného se používá stříbro a oxidy křemíku, které upravují optické vlastnosti odrazu na maximum. Mají brilantní, rovný povrch s nízkou difuzí odražených paprsků světla a schopnost vést nezměněné barvy denního světla na dlouhé vzdálenosti bez ztráty intenzity (až na vzdálenost 50 m od kopule). Mají odolnost vůči střídání teplot a vlhkosti uvnitř tubusu.

Záruka na jejich odrazivost bývá 25 let. Jejich jedinou nevýhodou je vyšší cena.

Pevné tubusy LIGHTWAY
Více na www.lightway.cz.
16.08.2016 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444