Čeští a němečtí studenti spolupracují na záchraně barokního mobiliáře

Barokní mobiliář kostela Nanebevzetí Panny Marie na Jezuitské ulici v Brně je odborníky ceněn jako unikátní doklad úrovně uměleckého řemesla 18. století na Moravě. Dochoval se v téměř původní podobě, je na něm ale patrna řada laických oprav a zásahů a navíc je značně poškozen dřevokazným hmyzem a houbami.

Téměř čtyři sta tisíc eur, tedy asi 10 milionů korun. Taková je hodnota práce, kterou jen letos odvedou čeští a němečtí studenti i pedagogové při restaurování tohoto mobiliáře z poloviny 18. století. Jedinečnou mezinárodní spolupráci Vyšší odborné školy Brno a mnichovského Goering Institutu podpořilo dotací 1,3 milionu korun německé ministerstvo kultury a téměř stejnou částkou evropský program Erasmus+. S prvními opravami začali studenti minulý týden, rekonstrukce vzácného nábytku potrvá až do konce roku 2016.

„Pro české i německé studenty jde o velkou příležitost. Zapojit se do tak velkého projektu už se jim ani v budoucí praxi nemusí podařit, navíc mají možnost získat mezinárodní zkušenost a porovnat, jakým způsobem pracují němečtí kolegové. Je to velká škola pro všechny,“ vysvětluje Petr Polášek, zástupce ředitele Vyšší odborné školy Brno a manažer projektu.

Mobiliář ničí houby a hmyz

Podle restaurátorského průzkumu, který provedli studenti s pedagogy pomocí nejmodernějších technologií v létě, je mobiliář značně poškozen dřevokazným hmyzem a houbami. Proti těm ošetřili již restaurátoři mobiliář aerosolem a gama zářením. Studenty teď čekají další měsíce práce, během kterých v restaurátorských ateliérech brněnské školy, kam byly části mobiliáře převezeny, budou odstraňovat přemalby z předchozích zásahů, doplňovat chybějící prvky řezeb či retušovat polychromii a zlacení. Mobiliář se dočká také konstrukčních oprav pro zajištění stability a funkčnosti.
„Restaurování mobiliáře v zákristii je součástí společné péče církve i veřejnosti o kostel, který je významnou a dlouhodobě nepostradatelnou ‚duchovní dílnou' pro město Brno a pro všechny lidi dobré vůle. Jsme velmi rádi, že se na pracích v zákristii podílejí mladí lidé ze dvou zemí a že je projevem spolupráce církevní instituce a veřejných škol,“ uvedl František Hylmar, rektor kostela.
 

Rekonstrukce mobiliáře kněžím zatím přináší spíše starosti. „Restaurování zasahuje do naší denní práce, mobiliář nemůžeme na nějakou dobu používat a museli jsme na čas vystěhovat zákristii do náhradního prostoru. Ale mnohem větší je nakonec naše radost, že se mobiliář dostává do zasloužené odborné péče, kterou zjevně potřeboval a kterou bychom těžko sami organizovali a sháněli prostředky,“ dodal rektor kostela Nanebevzetí Panny Marie František Hylmar. Restaurace mobiliáře je součástí rekonstrukce celé zákristie, kterou čeká ještě obnova fresek a podlahy.

Jedinečná spolupráce

Dvouletý mezinárodní projekt je jediný svého druhu v ČR. Jeho součástí jsou čtyři čtrnáctidenní pracovní návštěvy německého Goering Institutu v Brně. První workshop zaměřený na restaurátorský průzkum proběhl v červnu, druhý končí 16. října. Mladí restaurátoři z Německa se do Brna vrátí ještě příští rok v červnu a v září. Rekonstrukci mobiliáře se ale budou čeští studenti věnovat nadále i mezi těmito workshopy. Práce na opravách by měly skončit v závěru roku 2016.
 
„Náročnost rekonstrukce je opravdu vysoká. Tímto projektem jsme chtěli mimo jiné ukázat, že restaurovat umělecké řemeslo je minimálně stejně náročné jako restaurování výtvarného umění. Nejde jen o řemeslné dovednosti, je to také interdisciplinární a částečně vědecko-výzkumná činnost, v rámci které můžeme odhalit příběh předmětu a podílet se na tom, aby se mohl vyprávět dále,“ doplňuje Petr Polášek.

Aktuální informace najdete na facebookových stránkách projektu https://www.facebook.com/tschechisch.deutsches.restaurierungsprojekt

13.10.2015 | tz, redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444