Český design a Design centrum ČR

Svědectvím zvyšující se úrovně českého designu jsou mj. výstavy, které jsou v současné době ke zhlédnutí ve výstavních prostorách brněnského i pražského pracoviště Design centra ČR.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Brněnská expozice se vrací k výsledkům letošního ročníku soutěže Vynikající výrobek roku, které byly vyhlášeny letos na jaře, a soustředila více než  60 exponátů. Kromě vítězných výrobků je zde prezentován i výběr těch, na které se ocenění nedostalo, které však vzrůstající kvalitu českého designu nesporně potvrzují. Návštěvníci galerie Design centra v Brně na Radnické ulici si tak až do 21. listopadu mohou prohlédnout řadu průmyslových produktů, návrhů a grafických prací, ale i originálních výrobků, včetně vítězné kolekce mobilních telefonů Xelibri, která získala ocenění nejvyšší – Národní cenu za design. Mezi exponáty jsou výrobky, se kterými se můžete setkat na trhu, ale i ty, jejichž výrobní realizaci se, ke škodě věci, nepodařilo prosadit. K těm patří např. Corporate design mistrovství světa v ledním hokeji 2004 z dílny Štěpána Malovce, který navrhl propagační materiály, medaile, televizní upoutávky, ale i dresy a celou výbavu reprezentace.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Výstava Interiér a design v Mozarteu v Jungmannově ulici, kde od letošního jara pražské pracoviště Design centra ČR působí, byla součástí letošního ročníku festivalu Designblok, je však přístupná i po skončení této akce. Design centrum v ní představuje výsledky soutěží zaměřených na interiér a design nábytku, které ve spolupráci s dalšími subjekty organizovalo. Dvacet řešení interiérového designu reprezentuje přehlídku Český interiér 2004. Další soutěž nazvaná Cesta časem – cesta do budoucnosti přinesla řadu kvalitních návrhů čalouněného nábytku pro firmu mminterier, která v krátké době vyrobila již první prototyp z vítězných prací a uvažuje o výrobě dalších kusů i dalších modelů. Třetí soutěží, jejíž žeň představuje výstava v Mozarteu, měla název Sedne každému? a přinesla téměř dvě desítky návrhů sedacího nábytku pro firmu TON.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Výstava vypovídá o soustavné aktivitě Design centra jako spoluorganizátora podporujícího prosazování nových nápadů a začínajících tvůrců. Kurátorka výstavy Dagmar Koudelková k tomu říká: „Pomineme-li fakt, že z obou designérských soutěží vzešla řada velmi dobrých a zajímavých designérských řešení nábytku, z nichž mnohé snad najdou své uplatnění ve výrobě, je třeba vyzdvihnout zejména snahu představitelů firem mminteriér a TON hledat nové cesty, odvahu inovovat a investovat. Pokud v rámci těchto soutěží bude navázána spolupráce zavedených firem s mladými tvůrci, je to nejlepším důkazem toho, že organizovat podobné soutěže má smysl.“
20.10.2004 | sm
  • Design centrum České republiky

    Samostatná odborná instituce věnující se designu a jeho propagaci, člen mezinárodních designérských organizací BEDA, ICSID, IFI a ICOGRADA. Zrušena rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ke dni 31.12. 2007.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444