České sklářství na Špilberku

Výstavou nazvanou EX POST pokračuje Muzeum města Brna ve své dlouhodobé prezentaci české sklářské tvorby. V prostorách hranolové věže a královské kaple hradu Špilberka (zasklení jejích gotických oken je mimochodem posledním společným dílem významné sklářské dvojice Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové) se můžete během léta seznámit s tvorbou proslulých sklářských výtvarníků i s díly nejmladší generace českých sklářů.

Od světové výstavy EXPO 1958 v Bruselu letos na podzim uplyne 60 let. K  velkému úspěchu československé  expozice, která tu získala cenu za nejlepší pavilon a 13 dalších ocenění, přispěli také čeští skláři. GRAND PRIX si odtud za své novátorské dílo nazvané Sklo – hmota – tvar – výraz tenkrát odvezl nedávno zesnulý René Roubíček. René RoubíčekJak už samotný název monumentální plastiky napovídá, René Roubíček, dá se říci poprvé v historii, sklo světu představil nikoli jako materiál užitého umění, ale jako jedinečný prostředek moderní volné sochařské tvorby. České nedesignové sklo se díky bruselskému úspěchu stalo jedinečným fenomenem a Československo zemí, jejíž sklářská ateliérová tvorba zastoupená řadou vynikajích tvůrců, patřila ke světové špičce. Objevitelskou roli, která odhalila nečekaný potenciál skla, dala mu nové možnosti a zároveň otevřela novou kapitolu sochařského umění, přiřkl českým sklářům například německý historik umění Helmut Ricke, autor knihy o dějinách sklářského umění od starého Egypta až po 20. století. Ricke se pak českému sklu věnoval i v samostatné publikaci CZECH GLASS 1945 - 1980.

„Ve výstavě na Špilberku ex post nahlížíme na díla umělců, kteří stáli na samém počátku rozvoje československé sklářské ateliérové tvorby, a zároveň na tvorbu současných autorů, představitelů nejaktuálnějších tendencí v rámci tohoto média, kteří symbolicky zachycují současný stav,“ vysvětluje kurátor výstavy Ján Gajdušek. Návštěvníci mohou srovnat tvorbu, kterou od sebe dělí 60 let historického vývoje tohoto uměleckého oboru. Současní autoři Luba Bakičová, Klára Horáčková, Zuzana Kubelková a Martin Opl představují čtyři naprosto rozdílné přístupy v práci se sklem. Jejich díla demonstrují variabilitu skla díky experimentům s optickými vlastnostmi, hledání proměnlivosti tvarů a barev či technologickým inovacím výrobního procesu. Posouvají hranice v rámci uměleckého vyjádření a naznačují směr, kterým by se sklo mohlo ve výtvarném umění ubírat dál.
 
 
Výběr prací z konce 50. a průběhu 60. let 20. století, které jsou zapůjčeny ze sbírek Moravské Galerie v Brně, představí tvorbu René Roubíčka, Miluše Roubíčkové, Pavla Hlavy, Oldřicha Lípy a Vladimíra Kopeckého, umělců, kteří patří k těm, kteří české ateliérové sklo proslavili po celém světě. „Právě na jejich úspěchu a zkušenostech stojí základ, ze kterého čerpá již několik generací českých sklářů. Představují ukázku fascinujícího hledání tvarových možností materiálu a ukázku nového vizuálního jazyka, jehož význam byl určující pro vývoj výtvarného umění a designu v Československu od 60. let minulého století,“ říká Gajdušek.

Sklářská výstava je k vidění v nádherných prostorách hranolové věže a královské kaple, ve východním křídle hradu Špilberku. Otevřená je od 14. června do 19. srpna 2018, vždy od úterý do neděle.


Reného Roubíčka, který zemřel letos v květnu, jsme v roce 2015 zastihli s kamerou při příležitosti otevření jeho výstavy na Špilberku. Podívejte se na rozhovor:


 

 

 
29.06.2018 | tz, redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444