Ceny FAIR BYDLENÍ za rok 2016 uděleny

Portál BYDLENÍ.CZ už po několik let uděluje Cenu FAIR BYDLENÍ společnostem a osobnostem, jejichž produkty či aktivity přispívají k rozvoji kultury bydlení, vyznačují se profesionalitou, invencí, kvalitou a odpovědností vůči spotřebiteli.

V naší redakční práci se setkáváme s lidmi a společnostmi, za nimiž stojí spousta úctyhodné, vynalézavé a důsledné práce, s jejich respektem ke kvalitě a tradici, ale zároveň se snahou o neustálé posouvání hranic a rozšiřování možností v oblasti svého působení.  Máme příležitost seznámit se s řadou zajímavých projektů z oboru stavění a bydlení, s nápady, produkty a technologiemi, které usnadňují a zkvalitňují náš každodenní život, ale také ovlivňují náš pohled na zodpovědné zacházení s životním prostředím.

Právě taková setkání nás před několika lety vedla k myšlence udělovat cenu FAIR BYDLENÍ, kterou chce redakce BYDLENÍ.CZ na vybrané firmy a osobnosti z oblasti bydlení upozornit. Udělováním ceny zároveň naplňujeme záměr být průvodcem v cestě za kvalitou, s nímž portál v roce 1997 zahájil svou činnost. Představujeme dnes pětici firem a osobností, kterým byla cena FAIR BYDLENÍ udělena za uplynulý rok.

Za rok 2016 tuto cenu získávají společnost ABB s.r.o., Elektro-Praga, společnosti LIKO-S, a.s., RD Rýmařov s. r. o., Schiedel s.r.o. - komínové systémy a Ing. Petr Rokůsek, zakladatel společnosti Nano Energies, a.s.

ABB s.r.o., Elektro-Praga  - tradice, kvalita, inovace


Společnost ABB s.r.o., Elektro-Praga cenu získává za kontinuální rozvoj designu zásuvek a vypínačů, který firma dlouhodobě kultivuje.

Zásuvky a vypínače z produkce ABB, počínaje oblíbenou designovou řadou Tango, která ani v průběhu let neztratila na přitažlivosti a získala status nadčasové klasiky, až po hravou eleganci designu řady Levit, nabízejí nejen bohatství možností jak sladit tyto prvky s interiérem, ale zároveň zahrnují také širokou nabídku kvalitního přístrojového vybavení, kterou firma neustále rozvíjí v reakci na vývoj všudypřítomných moderních technologií.



“Ocenění FAIR BYDLENÍ za rok 2016 si naše firma ABB s.r.o., Elektro-Praga velmi váží,” řekl nám ing. Petr Kovář, generální ředitel ABB, s.r.o., Elektro-Praga. “Je to pomyslná třešnička na dortu, který se sestává z tradičních a zaručených receptur, ale je neustále obohacován o nové ingredience. Ve světě elektroinstalací je to obohacení o nové designy, barevná a materiálová provedení vypínačů a zásuvek, ale především držíme krok s dobou a naše produkty vyvíjíme tak, aby byly pro uživatele co nejpříjemnější. Mimo tradiční produkty nabízíme vychytávky v podobě vestavěného rádia do zdi, nyní s bluetooth připojením, designové domovní telefony, inteligentní elektroinstalaci do vašich domovů a mnoho dalšího. Firma Elektro-Praga je pro naše zákazníky zárukou kvality a tradice, kterou si držíme v České republice přes 145 let.”

LIKO-S, a.s. - Noemova archa pro klimatické změny


Společnosti LIKO-S, a.s. byla cena FAIR BYDLENÍ udělena za unikátní stavbu LIKO-NOE, která představuje významný přínos ke kultivaci kancelářského pracovního prostředí a zároveň vizionářský a inspirativní přístup k rozvoji ekologického stavebnictví.


Ve firemním areálu rodinné společnosti LIKO - S, která má pobočky a obchodní zastoupení v řadě evropských zemí, ale také v Indii a Spojených arabských emirátech, vyrostla v roce 2015 unikátní stavba LIKO NOE. Jedná se o kancelářskou budovu budoucnosti, která nakládá výhradně s energiemi z přírodních zdrojů. Živá přírodní fasáda uvnitř budovy i v jejím nejbližším okolí navíc vytváří zdravé mikroklima. Interiér budovy, ve které sídli vývojové centrum firmy, zajišťuje mj. přirozené denní světlo a tepelný komfort bez nutnosti klimatizování.

O sofistikovaném řešení budovy jsme hovořili s ing. Josefem Volfem, z rozhovoru vyjímáme:

“Cílem celé koncepce je dokázat, že objekt lze i přirozeně tepelně stabilizovat ve všech ročních obdobích a dosáhnout tak postupné minimalizace všech náročných technologií na chlazení či vytápění. Celý obvodový plášť je tvořen dřevěnými sendvičovými panely s difúzně otevřenou pěnou od Chytré izolace, které umožňuje odvod znehodnocených vodních par přes povrch stavby. Dalším cílem je poukázat na šetrné hospodaření s vodou. Čím dál častěji se potkáváme s dlouhými suchými léty, které se často projevují nedostatkem vody. Liko-Noe reaguje na globální oteplování i tím, že veškerou srážkovou a odpadní vodu dokáže retenčně uchovávat a znovu využít jak dešťovou tak i odpadní. Neprodukuje tedy  odpadní vody, naopak vodu čistí. Zpracování  vody z objektu probíhá hned na místě pomocí biologické kořenové čistírny, která je unikátně koncipována na střeše objektu a dokonce využíváme i mokřadní zelenou fasádu, která odpadní vodu z kořenové čistírny dočišťuje.”

Celý rozhovor najdete zde.

RD Rýmařov s. r.o.  - rodinný dům rychle, kvalitně a úsporně


Společnost RD Rýmařov s. r. o. získala cenu za zodpovědný přístup k používaným materiálům ve stavebnictví, podporu trvale udržitelného hospodaření v lesích a kvalitu realizací montovaných rodinných domů, která vychází z desítek let zkušeností.



Společnost, která na stavebním trhu působí už 47 let, přispívá dnes významně k rozvoji moderního stavění na bázi prefabrikace dřeva. Spojení tradičního obnovitelného materiálu a nových špičkových materiálů a technologií spolu s důrazem na precizní zpracování od výroby prefabrikovaných dílů až po montáž, umožnilo firmě profilovat se na českém i evropském trhu jako dodavatel, jehož práci charakterizuje rychlost, úspornost a kvalita.

“Cena FAIR BYDLENÍ nás velice potěšila," napsal nám Bc. Petr Šenfeldr, DiS, BA. za vedení firmy. “Domy z produkce RDR jsou výsledkem poctivé práce několika generací lidí, kteří tehdejší závod založili a po dobu téměř padesáti let budovali know how. Vysoká poptávka po našich domech je důkazem, že práci děláme poctivě a dobře. Domy, které nabízíme, jsou ve vysoké kvalitě a především energeticky úsporné. Konstrukční systém na bázi dřeva se osvědčil v tvrdé konkurenci a získává si každým rokem více a více fanoušků a zákazníků, kteří jí dají přednost před klasickou stavební technologií. Vysoký inovační potenciál firmy dokazujeme účasti v 5 inovačních projektech jak pro TAČR, MPO a Evropskou komisi.”

Schiedel s.r.o. - moderní komín jako předpoklad bezpečného a úsporného bydlení


Společnosti Schiedel s.r.o. - komínové systémy byla cena udělena za inovativní přístup k tradičním prvkům lidských obydlí a za příkladnou realizaci jejich moderní funkce. Komínové systémy Schiedel splňují nejvyšší technické standardy, svými vlastnostmi a možnostmi využití přispívají k ochraně životního prostředí a uživatelům zaručují bezpečí, tepelný komfort a nezávislou volbu optimálního způsobu vytápění.



Firma vyrábí a dodává komínové systémy pro novostavby i rekonstrukce a dodatečnou výstavbu komínů. Na trh mj. uvedla celosvětově první komín certifikovaný pro pasivní domy, kterým je speciální varianta univerzálno komínu Schiedel Absolut, komín Schiedel Absolut Xpert.

Na naše oslovení reagovala Petra Kutinová, PR konzultant firmy: “Ocenění je pro nás důkazem, že náš inovativní a svědomitý přístup se vyplácí. Naším cílem vždy bylo a bude vyvíjet výrobky nejvyšší kvality ve všech cenových kategoriích. Pro všechny zákazníky máme připravené komplexní jednoduché řešení splňující maximální bezpečnostní nároky. Zároveň se snažíme reagovat s předstihem na výzvy současnosti. Jako první jsme přišli na trh s komínových systémem Absolut, který byl prvním certifikovaným produktem pro pasivní domy. 

V loňském roce jsme na náš trh uvedli novinku Kombigas, komínový systém dva v jednom, který je výhodný nejen svou cenou, ale i způsobem provedení. Na komínový systém Kombigas je možné napojit plynový kondenzační kotel a kotel na pevná paliva. Umožňuje tak využití doplňkového zdroje tepla v podobě krbové vložky, která přispívá nejen ke zlepšení teplného komfortu, ale zároveň zvyšuje nezávislost zákazníků na externích dodávkách plynu a dokáže snížit energetickou náročnost objektu.

Jsme pevně přesvědčeni, že díky naší dlouholeté zkušenosti a mezinádodní podpoře budeme i nadále maximálně plnit očekávání našich zákazníků,” dodává Petra Kutinová.

Ing. Petr Rokůsek - vize distribuce elektrické energie

Portál BYDLENI.CZ dlouhodobě oceňuje ty společnosti, které vlastními marketingovými aktivitami přispívají ke kultivaci trhu a investují do společné budoucnosti i způsobem komunikace se zákazníky, informují spotřebitele a odbornou veřejnost o svém oboru, přistupují k nim jako k rovnoceným partnerům, uvádějí důvody a objektivní informace pro volbu moderních a inovativních řešení.
 
Poprvé se rozhodla ocenit také vizi, koncept, který dosud není na trhu; který je ve stádiu vývoje, neboť výše uvedené hledisko naplňuje.

Jednu z cen FAIR BYDLENÍ za rok 2016 udělujeme Ing. Petru Rokůskovi, vizionáři, který představil koncept sdílení energetické produkce a spotřeby mezi malými producenty a spotřebiteli s využitím rozvodné sítě. Tento koncept přináší vizi zajištění energetické soběstačnosti nejen na úrovni států či mocenských bloků, ale i na úrovni občanské společnosti, producentské a spotřebitelské veřejnosti.

Společnost Nano Energies investuje do rozvoje řešení, které by přispělo ke zvládnutí očekávaných (a obávaných) změn, jejichž skutečnou podobu neznáme. V prostředí regulovaném, strukturovaném tak vznikají možná řešení s cílem zvládnout turbulentní změny - jejichž možnost si tradiční subjekty často nechtějí ani představit či připustit.

"Decentralizovanou filozofii v energetice nemůže realizovat centralizovaná, egocentristická  mysl. To se prostě popírá," řekl nám Petr Rokůsek. "Vzniká prostor pro ty, kteří znají skutečnou hodnotu sdílení. Sdílení neznamená marketingový argument k tomu, aby se mi rozjel obchod. Je třeba si uvědomit hodnotu pocitu, když něco sdílím. My bychom chtěli zkusit vytvořit řešení, které by sdílení umožňovalo. My nemáme zájem na tom, něco měnit. Pracujeme na řešení, které by nám umožnilo zvládnout a naplnit změny, o nichž nevíme, kdy nastanou."


Všechny doposud oceněné si můžete prohlédnout zde:
www.fairbydleni.cz
10.04.2017 | redakce Bydlení.cz
  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444